27
2013
Çocuklarda Sağlıklı Dişler İçin 10 Altın Kural
Çocuklarımızın diş sağlığı çok önemli. Küçük yaşlarda başlayan diş sorunları ilerleyen zamanlarda büyük sıkıntılara yol açabiliyor. Fındık Bu sitesinde rastladığımız bir yazıyı sizlerle paylaşıyoruz. Umarız sizler ve çocuklarınız için faydalı olur.
Gebe olmadan 6 ay önce, mutlaka diş hekimine başvurun. Gebelik döneminde hormonal değişiklikler ve ağız bakımının azalması, diş eti ve diş kökü iltihaplarını sıklaştırır. Çünkü gebelik dönemi reflü ve kusmaya bağlı mide asidi ağız dokusunu bozar ve özellikle diş eti hastalıklarına neden olur.
Gebelik döneminde diş macunları bulantı yapabileceği için, bazı gebeler dişlerini fırçalamaya ara verir. Bunu önlemek için diş macunsuz dişlerin muntazam fırçalanması gerekir.
Bebeklerde ilk dişler çıkarken diş çıkan bölgede histamin salınımına bağlı olarak yoğun salya artışı olur. Çocukta huzursuzluk, öksürük, ishal, uykusuzluk, ateş görülebilir. Bu dönemde çocuğu rahatlatmak için soğutulmuş havuç, salatalık ve ağrı kesici diş jelleri kullanılabilir.
1 yaşına kadar çocukların yarısında parmak emme olağandır. 4 yaşına gelindiğinde çocuğun bu alışkanlığı bırakabilmesi için yasaklayıcı değil ama uykuya dalarken ilgisini başka alanlara kaydıran oyunlar oynanmalı; çocuğa bu davranış fark ettirilmeden bıraktırılmalıdır. 1 yaşına gelen çocukta biberon kullanımı yaşına uygun bardaklar yardımıyla, emzik kullanımı ise önce emme süresini, sonra da sıklığını azaltarak bıraktırılmalıdır.
Bebeklerde ağız bakımına doğumla birlikte başlanmalıdır. Diş eti ve dişler yumuşak nemli bezle emzirmeden sonra temizlenmelidir. 3 yaşına kadar diş macunsuz, 3 yaşından itibaren de diş macunu ile dişler fırçalanmalıdır.
Biberon kullanılıyorsa gece sütüne pekmez, bal, reçel eklenmemelidir.
Diş çürüğünün en önemli nedeni çocuğun ve annenin beslenme biçimidir. Aşırı şeker içeren besinler yerine özellikle ara öğünlerde fındık, peynir, ayran ve kuru meyveler gibi kalsiyum, protein ve liften zengin, tükürük salgısını azaltacak ve dişlerde temizlik yapacak katı ve taze besinler tüketilmelidir.
Bebekler ilk doğduklarında ağızları herhangi bir flora elemanı (bakteri ve mantar) içermez. Bu flora onunla en çok teması olan annesinden geçer. Özellikle anneler sütlerinin çok olması için yoğun şekerli besinlerle beslenirler ve ağız florasını da daha çok şekerle beslenen bakteriler oluşturur. Anneler çocuklarını öperken yada biberonla mamanın sıcaklığını denerken, aynı başlığı kullanan bebeklerine bu florayı bulaştırır. Aynı bakteriler bebeklerde diş çürüğüne çok erken zamanda neden olur.
Özellikle 6 ay-6 yaş arası çocuklarda ağızda yaralar(oral aft), pamukçuk çok sık olur. Bu dönemde çocuk beslenemez, tükürük salgısı artar. Çocukta huzursuzluk, uykusuzluk başlar. Yaklaşık bir haftada düzelir. Çocuğun ıstırabını azaltmak için protein, süt ve süt ürünleri tüketmek önemlidir.
Çocuğunuza karşı sabırlı olun. Doğru şeyleri yapmak için gayret gösterin. Çocuğa herhangi bir davranışı kazandırmak istiyorsanız o davranışı ilk siz yapın. Çocuklar en az sizin kadar anlayışlıdır yeter ki siz anlatmasını bilin. Yalan konuşmayın. Davranış değişikliği yaratmak istiyorsanız çocuğunuzu korkutmak yerine, birlikte doğru davranışı yapmayı deneyin. Kolay gelsin.
*
Dr.Erdal Yanbuloğlu
FINDIKBU.com Blog Sağlık Editörü
Bir önceki yazımız olan 10 Değerli Taşın İlginç Kullanım Alanı başlıklı makalemizde değerleri taşlar nerelerde kullanılır, değerli taşların yararları ve hangi taş neye iyi gelir hakkında bilgiler verilmektedir.
Benzer Yazılar
Bir Yorum Yap
Giriş
Kategoriler
- Bilgisayar ve Oyun (35)
- Bilim ve Teknik (42)
- Burç ve Astroloji (7)
- Çocuk Eğitimi (57)
- Din ve İnanç (58)
- Düşünce Fikir (61)
- Edebiyat (92)
- Eğitim ve Öğrenim (42)
- Eğlenceli Bilgiler (81)
- Garip ve Tuhaf (36)
- Genel Bilgiler (114)
- İlginç Bilgiler (58)
- İnternet ve Teknoloji (41)
- İş Dünyası ve Ekonomi (20)
- Kadın ve Erkek (96)
- Kişisel Gelişim (184)
- Kitap Dergi (86)
- Kültür Sanat (23)
- Magazin ve Ünlüler (59)
- Müzik ve Seyahat (27)
- NBA ve Basketbol (4)
- Pet ve Hobi (15)
- Psikoloji ve Sosyoloji (7)
- Sinema ve Tiyatro (10)
- Spor ve Sağlık (59)
- Tarih ve Felsefe (43)
- Tıp ve Sağlık (129)
- Yabancı Dil (8)
- Yemek ve İçmek (17)
En Çok Okunan Yazılar
- Çocuk ve Bilgisayar İlişkisinde 10 Önemli Nokta
- Okul Öncesi Çocuklar Hakkında 10 Önemli Bilgi
- Bir Babanın Oğluna 10 Öğüdü
- Çocuğunuzu Sinir Edecek 10 Davranış
- Çocuk Disiplininde Dikkat Edilmesi Gereken 10 Kural
- www.hepsi10numara.com 10 Numara Bilgiler
- Çocuk Eğitimde 10 Yanlış Davranış
- Çocuğunuzla Güzel Zaman Geçirmek İçin 10 Yol
- Çocuklarda Sağlıklı Dişler İçin 10 Altın Kural
- Çocuk Sahibi Olmak İçin 10 Güzel Neden
Son Yazılar
- Çocukların En Çok Sevdiği 10 Oyun
- Montessori Eğitiminin 10 İlkesi
- Korona Kaygısı ile Baş Etmenin 10 Yolu
- Milyonluk Eşekler
- İhsan Dede’nin Patatesleri
- Sosyal Medya Tacizleriyle Mücadelenin 10 Yolu
- Kendine İyi Davranabilmenin 10 Yolu
- Beslenme ve Diyetetik Zirvesi
- Sürdürülebilir Bir İlişkinin 10 Yolu
- Seni Seviyorum Demenin Sayısız Yolu Var