Breaking News

Doğa Yürüyüşü İçin Gerekli 10 Şey

İnternet gezginlerinin yol göstericisi “Cokokuyancokgezen” doğa yürüyüşü sırasında gerekli olan malzemeleri sizler için yazdı. Hadi bakalım malzemeleri alalım yola koyulalım…Kafkaslar seyahatim sırasında, bir kez daha farkettim ki doğa turizmine ilgi her geçen gün artıyor. Karadeniz’de doğa yürüyüşü için gelen çok sayıda insan ile karşılaştım, birkaç günü birlikte geçirdim. Dikkatimi en çok çeken nokta ise gelenlerin doğa yürüyüşü için gerekli ekipmana sahip olmaması idi. Halbuki doğada “kötü hava, yol koşulu yoktur, yanlış ekipman vardır” diye bir laf vardır. Kendi deneyimlerim doğrultusunda doğa yürüyüşlerini konforlu ve güvenli yapabilmek için gerekli ekipmanları listelemek istedim.

Doğa Yürüyüşleri için Gerekli Ekipmanlar
Bu yazıda yer alan ekipman önerileri, hafif doğa yürüyüşleri için yeterli olacak ekipman önerileri olup, profesyonel dağcılık faaliyetleri için geçerli değildir. Dağcılık faaliyetleri için dağcılık ve doğa kulüplerinden eğitim almak ve doğru ekipmanı profesyonel öneriler doğrultusunda edinmek isabetli olacaktır.

Hafif bir doğa yürüyüşü için gerekli başlangıç malzemelerine bakacak olursak;

1: Doğa yürüyüşüne çıkarken katman katman giyinmek ve hava ısındıkça katmanları azaltmak, hava soğudukça katmanları artırmak çok terlemenizi veya çok üşümenizi engeller. Terletmeyen bir tshirt, bir polar ve üstüne yağmurluk ideal üçlü olacaktır. Termal veya hızlı kuruyan adı altında satılan kıyafetleri tercih etmeniz konforunuzu artırır.
2: Özellikle Karadeniz gibi çok yağış alan bir yere gidiyorsanız, uzun hatta sırt çantanızı içine alabilecek bir yağmurluk mutlaka yanınıza almanızı öneririm. Herhangi bir doğa yürüyüşüne giderken dahi çantanızda sürekli bir tane bulundurun. Katlanınca az yer kaplayan modelleri tercih ederseniz pratik olur.
3: Doğa yürüyüşüne uygun, pamuklu olmayan ve ıslandığında kolay kuruyabilecek bir pantolon yine yürüyüşünüzü konforlu hale getirecektir. Yağmuru var, dere geçişi var, suya batasınız gelir, pantalonu dert etmekle uğraşmayın ? Tayt da çok tercih ediliyor ama ben vücuda yapıştığı ve ıslandığında kuruma sorunu olduğu için önermiyorum.
Pantolon paçalarınızın ıslanmasını ve çamur olmasını engelleyecek tozluk. Tozluk daha çok ıslak, yeni yağmur yağmur yağmış, çok çimenlik, veya kar gibi durumlarda tercih ediliyor.
4: Buff deyince artık herkes neyi kastettiğimi anlıyor sanırım. Aslında dikdörtgen bir kumaş parçası ama yeri geliyor boğazlık, yeri geliyor bere, yeri geliyor saç tokası, yeri geliyor atel için bağlantı bezi bile oluyor. Ben çok fazla kullanıyorum, zorunlu değil. Onun yerine minik fularlar da kullanılabilir.
5: Yüksek bilekli yürüyüş ayakkabısı olmazsa olmaz. Özellikle zor parkurlarda yürüyüş güvenliği için en önemli madde bu. Bu konunun özellikle kadınlar tarafından ihmal edildiğini, “o ayakkabılar çok kaba duruyor” açıklaması ile bileksiz ve daha az tutunma özelliği olan ayakkabılar tercih ettiklerine çok kez şahit oldum. Doğadayız, güzelliğinizi ikinci plana atabilirsiniz ? Ayrıca markalar artık oldukça estetik modeller üretmeye başladı.

6: Yürüyüş sırasında yağmurluk, yiyecek, su gibi eşyalarınızı taşımak için mümkünse göğüs bağlantısı olan, hatta yağmurluğu olan bir sırt çantası. Maksimum 20litre boyutlarında bir çanta günübirlik yürüyüşler için ihtiyacınızı karşılayacaktır. Bu çantaların bir de sırt terletmeyen versiyonları var ki, almışken onları alsanız daha iyi olur.
Gideceğiniz rotanın zorluk derecesine bağlı olarak, zorunlu olmamakla birlikte baton da olsa iyi olur. Baton aslında bir çeşit baston, ancak zor rotalarda üçüncü dördüncü bacağınız gibi işe yarıyor. Hafif rotalarda ben pek tercih etmiyorum, ama bel fıtığı, diz sorunları gibi sağlık sorunlarınız varsa çok işinize yarar.
Bunlar dışında yürüyüşler sırasında enerji vermesi için enerji miktarı yüksek çikolata veya kuru meyve çantanızda bulunursa yorulunca size destek olur.
7: Yeter miktarda su ve suyu taşımak için matara çok işinize yarayacaktır. Ayrıca benim gibi kahve düşkünü veya çay seviyorsanız küçük bir termosa sıcak içeceğinizi doldurup onu da yanınıza alabilirsiniz. Soğuk bir rotada o sıcak kahve nasıl güzel gidiyor bilemezsiniz ?
8:Önemli bir başka not ise, doğanın şakası yoktur. Bu nedenle gideceğiniz rotaya uygun malzeme, ekipmana sahip olmanız çok çok kritik. Eğer tek başınıza gidiyorsanız, rehberiniz veya grubunuz yoksa yanınıza küçük bir ilk yardım çantası da mutlaka alın.
9: Aldığınız yer ekipmanın size ekstra yük olduğunu da unutmayın. Bu nedenle performansınıza güveniyorsanız bu ekipmanların tamamını yanınıza alın. Seyahat güvenliği konusunda tedbiri elden bırakmayın.

10: Yolda kalın!

Yeni yazılarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf, video için sosyal medya hesaplarımı takip etmeyi unutmayın!

Instagram: Cokokuyancokgezen
Facebook: Cokokuyancokgezen
Youtube: Cokokuyancokgezen

Bir önceki yazımız olan Mevlana'dan 10 Sufi Hikaye başlıklı makalemizde allah aşkı, aşk hikayeleri ve mesnevi hikayeler hakkında bilgiler verilmektedir.

Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir