Felsefe literatürü diğer hiçbir uzmanlık şubesiyle kıyaslanamayacak şekilde geniştir. Thales’ten Marx’a yüzlerce filozof ve binlerce kitap meraklısı için anlaşılmayı bekler. Elbette felsefi metinler her okunuşta farklı anlamlar açığa çıkarır. Bu da olayı işin içinden çıkılmaz hale getirir. Eğer nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız bu rehber sizin için doğru adres olabilir.
Filozof Olmayanlar İçin Felsefeye Giriş – Louis Althusser
Cezayir doğumlu Fransız düşünür Althusser idealist bakış açısına karşı çıkar hep. Tanrı fikri ile insanın sosyal çıkarlarını ilişkilendirerek idealizmi otoriteye kölelikle eleştirir. Adil, eşit toplumu ve özgürlükçü düşünce sistemini her yerde savunur. Materyalist tutuma göz atmak ve toplum için felsefe nasıl yapılır görmek istiyorsanız çalmanız gereken kapı kesinlikle Althusser olacaktır.
Akıllı Kişiler İçin Felsefe Rehberi – Roger Scruton
Gayet iddialı bir başlığa sahip olsa da, kitap, ılımlı ve hoşgörülü bir biçimde idealist felsefeyi savunur ve tanrısal düşünce sisteminin gerekliliğinden bahseder. Sosyalist ve materyalist aklın açıklarını bulmaya çalışarak hayatın en önemli sorusundan, cinselliğe ve müziğe kadar birçok alanda felsefe yapar ve nasıl yapılacağını öğretmeye çalışır.
Hâlâ Hayalleri Olanlar İçin Felsefe – Wolfram Eilenberger
Yazar her bir bölüm bir soruyu ele alır ve onun üzerinden kısa ve öz senaryolar kurgular. Gündelik yaşantıda başınıza gelebilecek olaylarda ne tür tercihler yapabileceğinizi düşünür ve teorik felsefe ile pratik felsefeyi birleştirir.
Düşüş – Albert Camus
Her telden insanın sorgulandığı ve düşüncenin duyguyla harmanlandığı Düşüş, felsefi sorgulamaya dalmak isteyenlerin ilk adresi olmalıdır.
D&R: http://www.dr.com.tr/Kitap/Dusus/Albert-Camus/Edebiyat/Roman/Dunya-Roman/urunno=0000000064648
Sophie’nin Dünyası – Jostein Gaarder
Romanlar yaşamın içinden gelip ona dışarıdan bakabilen kitaplardır. Felsefe ile hayat her zaman aralarına bariyerler örmüşler gibi gözükür ve bu kitap da bu engelleri yıkarak felsefi düşüncenin sosyal düşünce ve bizzat hayatla olan ilişkisini hayatın içinden el almaktadır.
Tarihin Büyük Soruları – Harriet Swan
Sorular asla bitmez. Her biri bir diğerini doğurur ve bu böyle gider. Marx, bilim için basitçe, cevaplanan sorulardan doğan sorulardır demiştir. Swan da Tarihin Büyük Soruları’nı ele alıyor ve onları azımsanmayacak derinlikte ve açıklıkla anlatıyor.
Felsefe Yapma Sanatı – Bertrand Russell
“Hiçbir felsefe öğretilemez, ancak nasıl yapılabileceği öğretilebilir” – Platon
Ana Hatlarıyla Felsefe – Bertrand Russell
Felsefe her ne kadar dallı budaklı ve detaylı bir araştırma alanı olsa da, ana hatlarıyla onu anlamak ve üzerine düşünmek, bu kitabın amacı.
Metafiziğe Giriş – Martin Heidegger
Metafizik, varlığın önü, arkası, yanı ve üstüdür. Onun içinde ve dışında veya onunla birliktedir. Felsefenin özüdür ve onu anlamak felsefeyi anlamaktır.
Sorgulayan Denemeler – Bertrand Russell
Russell bu kitabında doğa bilimlerinden sosyal ilişkilere çeşitli birçok konuda sorgulayan denemelerle zihninizi sorgulamaya zorlayacak.
M. Endülüs
Bir önceki yazımız olan Ömer Doğan'dan 10 Aforizma başlıklı makalemizde aforizmalar, anlamlı sözler ve erdoğan kitap hakkında bilgiler verilmektedir.