Breaking News

Hakan Birol ile 10 Soruda Pozitif Kariyer

pozitif-kariyer 

Neden Pozitif Kariyer?

Kariyer kavramı özellikle günümüzde ulaşılması güç bir kavram olarak gözükmektedir. Esas olarak bakıldığında ulaşılması güç olan şey kariyer değil o yolda çekilen zahmetlerdir. Elbette her şeyin bir bedeli var. Yükselmenin de bir bedeli olacaktır. Buna binayen kariyer kavramını kitabımda herkesin anlayacağı şekilde mizahi bir dille de açıklayarak yardımcı olmak istedim. Kariyer kavramı tamamen pozitif bir kavramdır. Tabi nasıl bakarsanız öyle görürsünüz demeden de geçmeyeceğim.

 

Bu kitabın bir yazılış öyküsü var mı ?

Elbette her kitabım gibi bu kitabımın da bir yazılış öyküsü var. Üniversitelerde ve birçok özel sektörde eğitim vermeye gittiğimde kariyer alanında bana sorulan soruların fazlalılığını hissettim. Bu açıdan düşündüm ki bütün bu soruların cevabını bir kitapta toplayabilirsem gayet güzel bir eser olur. Özellikle hem kariyer yapmak isteyenlere hem de bu alanda rehberlik yapmak isteyenler için bir başucu kitabı olsun istedim. İşte bu amaçlar doğrultusunda bu eser sevgili okuyucularım ile buluştu.

 

Pozitif Kariyer kitabının hedef kitlesini kimler oluşturuyor?

Yaşınız kaç olursa olsun bu kitabı okumak için bir yaş aralığı yok. Eğer konu meslekse 7’den 77’ye herkesi ilgilendiriyor bu konu. İster okur bu kitaptaki bilgileri paylaşırsın ister bizzat kendin kullanırsın. Eee boşa demiyoruz: KARİYERİM SANA SÖYLÜYORUM, MESLEĞİM SEN ANLA J

 

Ülkemizde kariyer kavramı ne kadar önem taşıyor?

Genel olarak baktığımız bizler çok fazla plan yapmadan yaşayan bir toplumuz. Yapılan planlarda genellikle sıradan günlük hayatı düzenleyen planlar oluyor. Ama uzun vadeli planlar olmadan gerçek başarıyı yakalamak mümkün değildir. İşte bu noktada kariyer planlaması devreye giriyor. Bizler kariyer planlamasından daha ziyade bir işim olsun da gerisi olur gider mantığıyla hareket ettiğimiz için ciddi bir başarı elde edemiyoruz. Bu yüzden de başarısızlığın suçlusunu hep dışarıda bir yerde arıyoruz. Kariyer Planlaması yaparak iş ve meslek hayatımızı düzene sokabiliriz. Tabi düzensizlikte bir düzendir diyorsanız o ayrı mesele.

hakan-birol

Kadınların kariyer yapmasına bakış açınız nedir?

Kadınların kariyer yapmaları ülkemizde son yıllarda artan bir ivme ile devam etmektedir. Pozitif Kariyer kitabımda bu konuyla alakalı hem hikâyeler hem de görüşlerimi patlaştım. Kadın da iş dünyasının bir ferdi olduğuna göre elbette kariyer yapmak hakkıdır. Bunu sonuna kadar değerlendirebilir.

 

Kariyer Planlaması ne zaman yapılmaya başlanmalı?

En yaygın kanılardan bir tanesi kariyer planlaması üniversite yıllarında yapılması şeklindedir ki bu yanlış bir şeydir. Kişinin hayatı zamanla şekillenmektedir. O yüzden bunu o kısacık üniversite hayatına sığdıramayız. Bireyin okula ilk başladığı andan itibaren yetenekleri zamanla keşfedilerek ortaya konan bir süreç olmalı bu. Aksi takdirde kısa vadeli zamanda verilen uzun soluklu olması düşünülen şeyler çok daha kısa bir sürede bitebilir.

 

Kariyer yolunda dikkat edilmesi gereken şeyler nelerdir?

İlk olarak çalıştığınız sektörde ne kadar memnunsunuz bunu belirlemeniz gerekmektedir. Kariyer yapmak istediğiniz alan şu an yaptığınız iş mi yoksa değiştirecek misiniz? Net hedefler belirlendikten sonra kariyer yapacağınız alanla ilgili spesifik çalışmalar yapmalısınız. Bunlar dışardan alacağınız eğitimler olabilir. İş yerinde göstereceğiniz performans yetkinliği olabilir. Birçok değer bunun içine girmektedir. Ama en önemlisi unutmayın ki kendinize yapacağınız yatırımdır. Kendine yatırım yapan bireyleri yatırımcı firmalar da her zaman çok sever unutmayın.

Kariyer ve sağlık ilişkisi hakkında biraz açıklama yapar mısınız?

Goethe’nin meşhur bir sözü vardır. “İnsanlar ilk önce para kazanmak için sağlıklarını sonra da sağlıklarını kazanmak için paralarını kaybederler.” Bu sözden yola çıkarsak bizler sağlıklarımızı kaybetmeden kariyer yapmalıyız. Sağlıklı bir yaşam üzerine kurulacak bir kariyer planlaması her daim daha iyidir. Sağlık olmadıktan sonra hiçbir şeyin faydası olmadığı düşünülürse sağlık hayatımızın en baş köşesinde durmalı.

 

Kariyer yapmak isteyenlere tavsiyeleriniz nelerdir?

Kariyer yapmak isteyenlere birinci tavsiyem hedeflerine sımsıkı sarılsınlar. Kariyere giden yolsa biraz zahmetlidir. Ama eğer kararlıysanız bu zahmetler sizi hiç yormayacaktır. Sevmediğiniz bir iş de yıllarca standart formatta çalışmaktansa yükseleceğiniz kademeli bir işi tercih etmek yine size kalmış.

 

Hakan Bey, size ulaşmak isteyen okuyucularımız için iletişim adresleriniz nelerdir?

Bana ulaşmak isteyen değerli okuyucularım için :

Facebook : www.facebook.com/gelisimajandam

Twitter : www.twitter.com/hakanbirol

Web : www.hakanbirol.com

Mail : hakanbirol@hotmail.com

*

Lilay Koradan

lilaykoradan@gmail.com

www.hepsi10numara.com

 

 

 
 

Bir önceki yazımız olan Beyin Gücü Dergisi'nden 10 Konu başlıklı makalemizde beyin gücü, beyin gücü son sayı ve kişisel gelişim hakkında bilgiler verilmektedir.

Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir