Breaking News

Kardeş Kıskançlığı İle Başetmenin 10 Yolu

kiskanc-cocuk Çok çocuklu ailelerin en büyük sorunlarından biri de kardeş kavgası ve kardeş kıskançlığıdır. Çocukların birbirlerini kıskanmasını engellemek ise ebeveynlere düşüyor. İşte bunun için yapabileceklerimiz:   Kardeş kavgaları, birçok kalabalık ailenin ortak sorunudur. Özellikle aralarında az yaş farkı olan kardeşler arasında görülen bu durum, hem çocukların hem de ebeveynlerin psikolojisini bozmaktadır. Sürekli birbirlerini dövme, eleştirme ve küçük düşürme eğiliminde bulunan kardeşler arasında yaşanan bu durumun en önemli nedeni; ebeveynlerinin ilgisini paylaşamamaktır.

Kıskançlık kardeşlik bağına zarar veriyor

Küçüklüklerinde ciddi boyutlarda kardeş kıskançlığı yaşayan çocukların ileride kardeşlik bağında ciddi problemler yaşanabiliyor. Etrafınızda mutlaka bayramlarda dahi görüşmeyen, ailelerinin zoruyla bir araya getirilen kardeşler vardır. Çocukların arasında bu tip problemlerin yaşanmaması için şimdiden önlem almalısınız.

Eşit ilgi gösterin

Bir çocuğunuzla ilgilenirken diğer çocuğunuzu ihmal etmeyin. Çocuk, kardeşine ilgi gösterildikçe kendisinin unutulduğunu düşünür. Anne ve babasının göz bebeği olmak için ya üstün bir çaba harcar ya da kardeşine zarar vererek hırsını ondan çıkartır. Eğer kıskançlığın ve rekabetin önüne geçilemezse ciddi sorunların yaşanması kuvvetli bir ihtimaldir. Günlük yaşamın ağır temposu sizi yorsa da tüm çocuklarınıza eşit ilgi gösterin. Ancak sadece sizin ilgi göstermeniz yetmez. Eşinizden de mutlaka yardım isteyin. Gündelik hayatınızı, maddi durumunuzu, oturduğunuz semti bahane etmeyin. Çocuklarınıza ilgi göstermemek gibi bir durum söz konusu dahi olmamalıdır. Akşam ailenin tüm fertleri evdeyken çocukların yaş grubuna göre oyun oynayın, flim izleyin veya yürüyüşlere çıkın. Ailecek paylaşımlarda bulunarak çocuklarınıza bir ‘aile‘ olduğunuzu gösterin. mother and two sons on the sofa - portrait

Adaletli davranın

Küçük çocuk hata yaptığı zaman büyük kardeşe ”O senin kardeşin, senden küçük ne olur yani biraz daha anlayışlı olsan” gibi cümleler kurmayın. Kim hata yaparsa ona uygun bir ceza verin. (Örneğin; hata yapan çocuğun elinden bir süreliğine sevdiği bir şeyi yapma hakkını alın.)

Beraber oyun oynamalarını sağlayın

Kardeşlere, kardeş olduğunu anlatmanın en güzel yollarından biri de onların, takım oyunları oynamalarını sağlamaktır. Oyun esnasında kavgalı olsalar bile oyunu kazanmak için birbirlerine güvenecek ve yardımlaşacaklardır. Güven, her insan için önemli olduğu kadar kardeşler için de önemlidir. Birbirlerine güvenmelerini sağlayın. * kaynak: kadinvekadin

Bir önceki yazımız olan Psikologların Çocukluğunuza İnmesinin 10 Nedeni başlıklı makalemizde çocuk eğitimi, çocukluğa inmek ve disiplin ve çocuk eğitimi hakkında bilgiler verilmektedir.

Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir