Bazı insanlar vardır bir sürü şey yerler hiç kilo almazlar. Sorduğunuzda metabolizmam “hızlı ondan formumu koruyorum” derler. Bazıları vardır “su içsem yarıyor acaba metabolizmam yavaş ondan mı kaynaklanıyor?” diye sorarlar kendilerine.
Metabolizma, vücudunuza aldığınız gıdaların enerjiye dönüştürme ve bu enerjinin yakılma kapasitesidir. Metabolizma yavaşlamasının pek çok sebebi olabilir. Sık sık diyet programları uygulayıp bırakmak, genetik yavaşlık, tiroid bezlerinin yavaş çalışması, vücut toksinlerinin artması ve yaşlanmanın doğal sonucu olarak metabolizma hızınız düşmüş olabilir. Metabolizmanızın yavaş çalışması hızla kilo alınması ile sonuçlanır. Bilinen bir gerçek vardır ki şişmanlık (obezite) günümüzde kronik bir hastalık olarak kabul edilir. Her yaşta kilo fazlalığı sağlığımızı risk altına sokar ve bir takım hastalıklara davetiye çıkarır. Metabolizmamızı hızlandırarak bu kilolardan kurtulabilir ve daha sağlıklı bir yaşam sürdürebiliriz.Peki nasıl? Metabolik ve hormonal hastalığı olmayan, sağlıklı bir birey için metabolizma hızlandırmanın bir takım yolları vardır. Önerilerimizle hem sağlıklı bir şekilde beslenebilir, hem bitkisel destek alarak metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz.
Düzenli egzersizler yapmayı ihmal etmeyin. Haftanın üç günü bedeninizi yoracağınıza, haftanın her günü kısa antrenmanlar yapın. Metobolizmanız hızlanacaktır.
On günde beş kilo kaybedeceğinizi vaat eden diyetlere inanmayın. Bu diyetlerle sadece su kaybeder ve birkaç günde verdiğiniz kiloların hepsini geri alırsınız.
Su tüketimini ihmal etmeyin .Günde en az 8 ile 10 bardak su tüketirseniz hem metabolizmanız hızlanmış olur hemde canlı parlak bir cilde sahip olursunuz.
Yeşil çay için. Kahve ve çay, içerdiği kafein içeriği nedeni ile metabolizmayı çalıştırır. (Şekersiz tüketmeye dikkat etmelisiniz). Günde 1-2 fincan yeşil çay tüketmek hem metabolizmayı hızlandırır hem de yaşlanmaya gidiş sürecini yavaşlatır. Yeşil çayın antioksidan özelliğinin olduğunu unutmamalıyız.
Bazılarımız spor sonrası bir dilim çikolatalı keki kendilerine hak olarak görür. Ancak hedefiniz kilo vermekse böyle kalorili gıdaları yemeyi aklınızdan bile geçirmeyin.Unutmayın küçük bir parça çikolata yediğinizde bir ekmek yemiş kadar olursunuz.
Çantanızda ya da ofisinizdeki dolabınızda anlık açlıklar ve ara öğünler için sağlıklı atıştırmalara yer açın. Acıktığınızda mutlaka vücudunuza cevap verin. Açlığı ertelemek metabolizma hızını yavaşlatır. Küçük bir meyve bile yeseniz yeterli olur.
Ne kadar çok hareket ederseniz, o kadar çok kalori yakarsınız. Yemeklerden sonra yürümeyi ihmal etmeyin. Evde olmanız yürüyüş yapmanıza engel değil.
Metabolizmayı hızlandırmanın ve kolay yağ yakmanın bir diğer ve en basit usulü ise yemeklerden önce meyve tüketmektir. Yemekten yarım saat evvel yenen bir porsiyon meyve vücuttaki yağların kolayca erimesine ,vücut metabolizmasının hızlı çalışmasına ve toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Asitli içeceklerden uzak durun.
Düzenli uyuyun. Gece en geç 24.00’de uyuyun, sabah en geç 07.00’de uyanın. Çünkü vücut kendini uykuda onarır.
*
Metabolizmanın yavaş çalışması çeşitli nedenlere bağlı olabilir. Ancak nedene bakmaksızın, yapmanız gereken en önemli şeylerden biri doğru ve dengeli beslenmektir. Kilo vermek için sağlığınızdan olmayın, doktorunuza danışmadan herhangi bir diyet programına başlamayın.
Sağlıkla kalın.
*
*
Ada Yılmazer
ada_yilmazer@windowslive.com
Bir önceki yazımız olan Stresle Başa Çıkmanın 10 Yolu başlıklı makalemizde mutluluk egzersizleri, sağlıklı hayat ve sağlıklı yaşamak hakkında bilgiler verilmektedir.