1
2018
Nefes Nasıl Açılır? Doğal Bir Nefese Nasıl Sahip Oluruz?
Nefes Uzmanı ve Yazar Nevşah Fidan Karamehmet, “nefes nasıl açılır ve doğal nefes nasıl alınır?” konusunu içeren bir makale kaleme aldı. İşte makalenin tamamı…
Nefes Uzmanı ve Yazar Nevşah Fidan Karamehmet:
“Disfonksiyonel nefes alışkanlıkları bence 21. yüzyıl insanının en büyük problemi. Çoğumuz doğal bir nefes alışkanlığına sahip değiliz. Bu nedenle de birçok insan doğasıyla, özüyle tam bağlantıda değil. Sonuç? Doğanızla, özünüzle bağlantıda değilseniz hayatta hep bir arayışınız olur. Her anınızı YOLda yaşarsınız, HALde değil. Bu arayış hiçbir zaman bitmez çünkü aslında asıl arayışınız çocukluğunuzda kaybettiğiniz doğal nefes sayesinde sahip olduğunuz dengeli, huzurlu, mutlu, güven ve bolluk içindeki histir.
Peki doğal nefes neden tüm huzurlu, dingin, dengeli, mutlu duygu, deneyim ve alışkanlıkların arkasında yatan sebeptir? Çünkü vücut sıvılarımızın kimyasal ekseni aldığımız nefes ile dengede tutulur. Eğer nefesimizde bir problem varsa, önce solunum kimyasal ekseni, sonra tüm vücut sıvılarının kimyasal ekseninde bozulma olur. Aşırı alkali veya asidik duruma geçtiğimizde ise negatif duygu ve düşünceler, özgüven eksikliği, değersizlik, depresyon, kararsızlık, suçluluk, öfke, korku, endişe gibi duygular tetiklenir. Ayrıca geçmişte yaşadığınız travmatik bir durum varsa vücut sıvılarınızdaki kimyasal değişimle doğru orantılı olarak tetiklenir.
Geçmişi unutamayan, geçmiş travlamalarının içinde yaşayan, sürekli geçmişi hatırlayan, geçmişi düşünen kişilerin ortak özellikleri vücut sıvılarındaki aşırı alkali durumdur. Bu kişilerin çoğunda solunum alkalozuna rastlarız. Ve zaten solunum alkalozunun, disfonksiyonel nefes alışkanlıkları sebebiyle ortaya çıkan solunum kimyasındaki bu dengesizliğin geçmiş travmaları ve negatif duygu ve düşünceleri tetiklediği tıp camiası tarafında bilinen bir konudur.
FİZYOLOJİ PSİKOLOJİ DEMEKTİR.
NEFES ALIŞKANLIKLARIMIZ PSİKOLOJİMİZİ YÖNETİR.
Bu nedenle eğer çocuklukta öğrendiğiniz bir disfonksiyonel nefes alışkanlığınız varsa bunun davranış bilimi temelleri ile detaylı bir şekilde analiz edilmesi, motivasyonunun, geçmişinin, tetikleyicilerinin araştırılması ve yine davranış bilimi temelleriyle değiştirilmesi fevkalade önem taşımaktadır.
Düşünün; çocukluğunuzda öğrendiğiniz, fizyolojinizde alışkanlığa dönüşmüş, haberiniz bile olmadan bazı duygu, durum ve olaylar ile tetiklenen otomatik bir reaksiyon olan disfonksiyonel bir nefes alışkanlığınız var. Her streslendiğinizde ya da uçağa bindiğinizde, bir toplantıda konuşma yaptığınızda (disfonksiyonel alışkanlıkların farklı binlerce tetikleyicisi olabilir) tetiklenen, sizin haberiniz bile olmadan kendiliğinden ortaya çıkan bir davranış biçiminiz var. Örneğin her streslendiğinizde derin derin nefes almaya başlıyorsunuz ve muhtemelen bunun farkında bile değilsiniz. Derin nefes alıyor olmak (o an müsabaka sporu yapmıyorsanız) sizi solunum alkalozuna sokabilir, hipokapni durumu nedeniyle başınız ağrıyabilir, konsantrasyonunuz bozulabilir, hücrelere yeterince oksijen bırakılmadığı için başınız dönebilir, gözleriniz kararabilir, algınızda, hafızanızda problemler yaşayabilir ve her tür durum ortaya çıkabilir. Sizin kontrolünüz dışında kendiliğinden oluşan durum bir disfonksiyonel, öğrenilmiş davranış olarak analiz edilmediği müddetçe değişmez ve ciddi problemlere sebebiyet verebilir.
Oysa profesyonel bir ekip ve uzman bir kadro ile bir süre çalışırsanız yeni, fonksiyonel, fiziksel, duygusal ve mental sağlığınız için yararlı bir nefes alışkanlığına sahip olabilirsiniz.”
…
Nevşah Fidan Karamehmet
nevsah.com
Bir önceki yazımız olan Hafta Sonu İçin 10 Keyifli Öneri başlıklı makalemizde adem özbay, eğlenceli öneriler ve güzel öneriler hakkında bilgiler verilmektedir.
Benzer Yazılar
Bir Yorum Yap
Giriş
Kategoriler
- Bilgisayar ve Oyun (35)
- Bilim ve Teknik (42)
- Burç ve Astroloji (7)
- Çocuk Eğitimi (57)
- Din ve İnanç (58)
- Düşünce Fikir (61)
- Edebiyat (92)
- Eğitim ve Öğrenim (42)
- Eğlenceli Bilgiler (81)
- Garip ve Tuhaf (36)
- Genel Bilgiler (114)
- İlginç Bilgiler (58)
- İnternet ve Teknoloji (41)
- İş Dünyası ve Ekonomi (20)
- Kadın ve Erkek (96)
- Kişisel Gelişim (184)
- Kitap Dergi (86)
- Kültür Sanat (23)
- Magazin ve Ünlüler (59)
- Müzik ve Seyahat (27)
- NBA ve Basketbol (4)
- Pet ve Hobi (15)
- Psikoloji ve Sosyoloji (7)
- Sinema ve Tiyatro (10)
- Spor ve Sağlık (59)
- Tarih ve Felsefe (43)
- Tıp ve Sağlık (129)
- Yabancı Dil (8)
- Yemek ve İçmek (17)
En Çok Okunan Yazılar
- Can Sıkıntısını Gidermek İçin 10 Öneri
- Tembellikten Kurtulmak İçin 10 Öneri
- Tarihin 10 Muhteşem Savaş Konuşması
- 10 Adımda Zihin Temizleme Terapisi
- Kitap Okumanın 10 Faydası
- 10 Dakika Beyin Egzersizleri Molası
- Dünyadaki En Meşhur 10 Engelli
- Yankı Yazgan'dan 10 Güzel Yazı
- Kendini Geliştirmek İçin 10 Davranış
- 10 Soruda Biyoenerji Nedir?
Son Yazılar
- Çocukların En Çok Sevdiği 10 Oyun
- Montessori Eğitiminin 10 İlkesi
- Korona Kaygısı ile Baş Etmenin 10 Yolu
- Milyonluk Eşekler
- İhsan Dede’nin Patatesleri
- Sosyal Medya Tacizleriyle Mücadelenin 10 Yolu
- Kendine İyi Davranabilmenin 10 Yolu
- Beslenme ve Diyetetik Zirvesi
- Sürdürülebilir Bir İlişkinin 10 Yolu
- Seni Seviyorum Demenin Sayısız Yolu Var