9
2013
Tembellikten Kurtulmanın 10 Yolu
Tembellik nedir? Tembellikten nasıl kurtulabiliriz? Evet, insanın tabiatında yeme, içme ve dinlenme ihtiyacı var olduğu, bedeni istekler ve nefsani arzular bulunduğu gibi rahat etme isteği de mevcuttur. Rahata düşkünlük de insan tabiatının bir yanını teşkil etmektedir. Bütün bunların yanında bir de irade gücü bahşedilmiştir. İrademizle ihtiyaçlarımızı karşılayabilir aynı şekilde rahat etme duygumuzu da tatmin edebiliriz. Tembellik duygusu kulağımıza sürekli olarak “Rahat et, hele azıcık daha yat, keyfine bak, biraz daha dinlen!” diye fısıldar. Biraz daha rahat etme isteği bedenimizde ve ruhumuzda büyük bir uyuşukluğa neden olur. İlk duyduğumuz fısıltıya karşı irademizi devreye sokup doğrulmalıyız ve adım atmalıyız.O ilk adımdan sonrası yavaş yavaş gelir.
Bir işe başlamadan önce o işi gözümüzde büyütmemiz tembelleşmemize neden olabilir. Onu içinden çıkılmaz bir hale sokarız hatta başlamaya korkarız. Fakat, o işin bir köşesinden başlar, planını yapar, ana noktalarını belirlerseniz, işin büyük kısmını yapmış sayılırsınız.
Plansız yaşamak tembelliğe yol açabilir. İnsan, çalışırken de dinlenirken de hareketi hayatına esas yapmalıdır. Gününü çok iyi planlamalı ve hayatında boşluğa hiç yer bırakmamalıdır. Elebette bedenin dinlenmeye de ihtiyacı vardır; fakat bu dinlenmeyi de bir işten başka bir işe geçmekle yapmalıdır. Mesela bedeni dinlendirirken kitap okumak, kitap okumakla yorulan zihni dinlendirmek için namaz kılmak gibi.. ve böylece, “çalışarak dinlenme, dinlenirken çalışma” metoduyla dinamik bir hayat tarzı ortaya koymalıdır.
Ertelemek ve geciktirmek. Ertelediğimiz her iş, sırtımızda kocaman bir yük olmaya başlar ve kafa yorgunluğuna neden olur. Tembellik ederek rahat etmeyeceğimiz ortada, işe başlamanın tek yolu hemen başlamaktır.
Hz. Peygamber (s.a.v.) birçok hadisinde tembellikten Allah’a sığınmış ve böyle yapmalarını ashabına tavsiye etmiştir. Bu hadislerden birinde şöyle anlatılır: “Hz. Peygamber (s.a.v.) bir gün mescide girdi. Orada ensârdan Ebû Ümâme (r.a.) ile karşılaştı. Ona: “Ey Ebû Ümâme, niçin seni namaz vakti dışında mescidde oturmuş görüyorum?” diye sordu. “Peşimi bırakmayan bir sıkıntı ve borçlar sebebiyle ey Allah’ın Resûlü” diye cevap verdi. Bunun üzerine Hz. Peygamber (s.a.v.): “Sana bazı kelimeler öğreteyim mi? Bunları okursan, Allah, senden sıkıntını giderir ve borcunu öder.” buyurdu. Ebû Ümâme: “Evet, ey Allah’ın Resûlü, öğret!” dedi “Öyleyse,” dedi, “akşama çıktın mı sabaha erdin mi şu duayı oku: “Allah’ım! Üzüntüden ve kederden sana sığınırım. Acizlikten ve tembellikten sana sığınırım, korkaklıktan ve cimrilikten sana sığınırım. Borcun galebe çalmasından ve insanların kahrından sana sığınırım.” (Ebû Dâvud, Salât 367 (1555))
Tembellik, insanı, yapması gereken sorumluluk ve işlerden ya bütünüyle alıkoymakta veya başka bir zamana ertelemesine, geciktirmesine yol açmaktadır. Ayrıca yapılan işlerde kalitenin de düşmesine sebep olmaktadır. Zira üşenerek, istemeye istemeye yapılan işten de hayır gelmez.
Tembellik, tokluğun, çok yemenin mirasıdır. İnsan çok yediğinde bedeni hantallaşmakta, üzerine bir ağırlık çökmekte ve duyular canlılığını kaybetmektedir.
Tembelliğin bir diğer nedeni ise insanın,dünya hayatına zevkine sefasına kendini kaptırmasıdır.Hatta, kendilerini o derece yiyip içmeye, zevk ü sefaya ve eğlenceye kaptırırlar ki, adeta şehevânî hislerini ve bedeni arzularını tatmin etmek için yaşarlar.
Tembellik, kendi irademizin dışında olmamalıdır.İrademizin güç yetiremediği durumda,”Bilsin ki insan için kendi çalışmasından başka bir şey yoktur. Çalışmasının semeresi ise ileride mutlaka görülecektir. Sonra ona karşılığı tastamam verilecektir.” (Necm, 53/39-41) mealindeki ayet-i kerimeye tutunmalı ve bu müjdeyle iradesini takviye etmelidir.
*
Ada Yılmazer
ada_yilmazer@windowslive.com
Bir önceki yazımız olan 10 Soruda Kabirden Gelen Mektuplar başlıklı makalemizde dini şiirler, dini sorular ve kabir mektupları hakkında bilgiler verilmektedir.
Benzer Yazılar
3 Yorum Yapılmış + Sen de Yorum Yap
Bir Yorum Yap
Giriş
Kategoriler
- Bilgisayar ve Oyun (35)
- Bilim ve Teknik (42)
- Burç ve Astroloji (7)
- Çocuk Eğitimi (57)
- Din ve İnanç (58)
- Düşünce Fikir (61)
- Edebiyat (92)
- Eğitim ve Öğrenim (42)
- Eğlenceli Bilgiler (81)
- Garip ve Tuhaf (36)
- Genel Bilgiler (114)
- İlginç Bilgiler (58)
- İnternet ve Teknoloji (41)
- İş Dünyası ve Ekonomi (20)
- Kadın ve Erkek (96)
- Kişisel Gelişim (184)
- Kitap Dergi (86)
- Kültür Sanat (23)
- Magazin ve Ünlüler (59)
- Müzik ve Seyahat (27)
- NBA ve Basketbol (4)
- Pet ve Hobi (15)
- Psikoloji ve Sosyoloji (7)
- Sinema ve Tiyatro (10)
- Spor ve Sağlık (59)
- Tarih ve Felsefe (43)
- Tıp ve Sağlık (129)
- Yabancı Dil (8)
- Yemek ve İçmek (17)
En Çok Okunan Yazılar
- En Meşhur 10 Müslüman Bilim Adamı
- Mevlana'dan En Güzel 10 Hikaye
- Diyanete En Çok Sorulan 10 Soru
- Kuran'da Geçen 10 Büyük Sevap
- Ortacağdan 10 Büyük İslam Düşünürü
- Kuran'dan Kuran Hakkında 10 Önemli Ayet
- Hz. Muhammed'in Az Bilinen 10 Özelliği
- Ramazan İle İlgili 10 Şiir
- Tembellikten Kurtulmanın 10 Yolu
- Tokat'ta En Eski 10 Tarihi Cami
Son Yazılar
- Çocukların En Çok Sevdiği 10 Oyun
- Montessori Eğitiminin 10 İlkesi
- Korona Kaygısı ile Baş Etmenin 10 Yolu
- Milyonluk Eşekler
- İhsan Dede’nin Patatesleri
- Sosyal Medya Tacizleriyle Mücadelenin 10 Yolu
- Kendine İyi Davranabilmenin 10 Yolu
- Beslenme ve Diyetetik Zirvesi
- Sürdürülebilir Bir İlişkinin 10 Yolu
- Seni Seviyorum Demenin Sayısız Yolu Var
yav üşndm okmdm sdaaefadsf
Gayet güzel ve başarılı bir yazı olmuş Teşekkürler
Çok yemek şüpheli yemek gerçekten başından sonuna sıkıntı..