Breaking News

Hikaye Yazarken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Husus

Yazmak çetrefilli bir iştir; yüksek derecede dile hakimiyet ve insana ve topluma dair farklı veya en azından alışılmadık fikirlere sahip olmayı gerektirir. Bunun dışında, yazmanın insana kazandırdığı en büyük şey, kendini keşfetmektir. Bu keşfediş kimi zaman koca hikayedeki görevi tek satırlık bir diyalog olan bir yan karakterle bazen de ufak bir betimlemeyle kendini açığa vurur. Yazan insan aklında yarattığı karakterlerle bakış açısı skalasını olabildiğince genişletir ve insana normalden daha fazla değer vermeye başlar.

 

 

 

 

ilginc-bilgiler

YASAKLI KELİMELER

Hikayelerinizde durum size el verdiğince “sonra, şimdi, ardından, yine, birdenbire, ansızın” gibi kelimelerle olay örgüsünü ilerletmekten sakının. Bunlar okuyucunun aklında herhangi bir görsel imgelenme oluşturmaz. Ayrıca yazarın dile hakimiyetsizliğini de açığa vurur.

 

 

faydali-bilgiler

DUYGULARA ÖNEM VERİN

Unutmayın ki eğer yazacağınız metin bir roman kadar uzun olmayacaksa, okurda duygu oluşturmayı esrarengiz ve içinden çıkılmadık bir kurgu oluşturmaktan daha önemli sayın.

 

 

odevlere-yardimci-bilgiler

TASVİRLERE AZ YER AYIRIN

Her ne kadar doğaya karşı önlenemez bir aşk duyuyor da olsanız, onu gereksiz yere ve uzun uzadıya tasvir etmekten ve betimlemekten sakının. Bu okuyucuda edebi bir haz uyandıracak bile olsa yazınızın kurgu ve olay zincirinde bir duraksamaya yol açacaktır.

 

 

enterasan-bilgiler

KARAKTER DİYALOGLARIYLA EVRENİNİZİ ANLATIN

Eğer yeni bir dünya yaratacaksanız ve bu yeni dünyada tanıtılmaya ve anlatılmaya değer çokça şey olduğunu düşünüyorsanız, bu dünyayı karakter diyaloglarıyla anlatmayı deneyin. Bu yöntemle okuyucu hem iyi kurgulanmış bir karakterin anlattığı dünyayı kanıksamadan aklında kurgulayacak hem de içerisinde var olduğunu hissettirmeye çalıştığınız karakterleri, yarattığınız dünya ile bağdaştırma şansını size tanıyacaktır.

 

 

ogrencilere-bilgiler

ÖNCEDEN PLANLAMA YAPIN

Hikayelerinizde üstü örtülü olarak değinmek istediğiniz konuları bir köşeye not almanız yararınıza olacaktır. Örneğin: din görevlilerinin toplum üzerindeki etkisi, siyasetçilerin sözlerini tutmaması vb. Kısacası toplumda görüp eleştirilmesi gerektiğini düşündüğünüz noktaları kendi kurgusal dünyanızda ortaya koymak, okuyucunun sizin yarattığınız dünya ile kendi içerisinde yaşadığı dünyayı bağdaştırmasında ve dolaylı olarak da sizin evreninizi gerçekmişçesine deneyimlemesine neden olacaktır.

 

 

her-konudan-bilgiler

GÖRSEL ANLATIMA ÖNEM VERİN

Son birkaç on yılda görselleşmenin tüm kurgu sektörünü eline geçirmesi kitaplara da yansıdı. Artık yazarlar metinlerinin okuyucunun aklında canlanması yerine gözünde canlanması derdine düştüler. Mesela Harry Potter romanlarında durum bildirme yönteminden çok konu ve karakterleri sunma tekniği kullanılmıştır. Bunun aksine Hunger Games’te ise doğallıktan uzak bir görsel anlatım dili mevcuttur. Kitapların her yaşa hitap etmesi ve gerçekçiliğini arttırması açısından bu yöntemi izlemek yararınıza olabilir.

 

 

degisik-ve-ilginc-bilgiler

MAKALE GİBİ HİKAYE YAZMAYIN

Yazarken düşünmeyin, hissettiklerinizi yazın. Hayatta, eylemlerimiz düşüncelerimize veya rasyonel olarak doğru bulduğumuz şeylere dayanmaz. İyi olduğuna dair izlenimimiz olduğunu hissettiğimiz şeyleri yaparız. Yarattığınız karakterlere verdiğiniz kişiliği kendiniz de hissetmeli ve onlarla empati kurarak o an ne demek istediklerini tahmin etmelisiniz. Unutmayın, karakterlere can veren özlü sözleri değil, gelip geçici duygularıdır.

 

 

en-kolay-bilgiler

YAZMA VAKİTLERİNİZİ DÜZENE SOKUN

Düzenli olarak yazmayı deneyin. Düşüncelerinizi aklınızda dağınık ve her yana serpilmiş olarak bulacaksınız. Kendi hayatınızı düzene soktuğunuzda, düşünceleriniz de düzene girecek ve üretkenliğinizi bağımlılık seviyesine çekecektir.

 

 

turkiyenin-bilgi-sitesi

ÇEVRENİZDEN YORUM ALIN

Yazdıklarınızı dostlarınıza göstermekten geri durmayın. Onların geri dönüşlerine önem verin ve eğer yazarlığı ciddi olarak düşünüyorsanız yorumlara değer verin.

 

 

hepsi10numara-bilgi-sitesi

KUŞLAR DÜŞTÜKÇE UÇMAYI, YAZARLAR KARALADIKÇA YAZMAYI ÖĞRENİR

Yazdıklarınızı karalamaktan çekinmeyin ve her zaman daha iyi olduğunu düşündüğünüz projeler için eskilerini çöpe atmayı bir kusur olarak görmeyin.

 

 

 

M. Endülüs ÖZBAY

muhammedendulus@gmail.com

www.hepsi10numara.com

Bir önceki yazımız olan Bakara Suresi'nden Kuran'ın Güzel Edebiyatına 10 Örnek başlıklı makalemizde allah, bakara ve edebiyat hakkında bilgiler verilmektedir.

Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir