Breaking News

Konya’da Gezilecek En Güzel 10 Yer

Aslında Selçuklu kenti olan Konya’yı, gezilecek on yerle sınırlandırmak doğru değil. Ancak bu yazı az da olsa Konya hakkında bir fikir verecektir diye düşünüyorum. Gerisini de: “Gez Dünyayı Gör Konya’yı”  olarak özetleyebiliriz. Mevlana Türbesi bu sıralamada değil; çünkü Mevlana- Konya, Konya-Mevlana demek.

konyada-gezilecek-yerler

ALÂADDİN KÜMBETİ

Anadolu Selçuklu Sultanları adına yaptırılmış olup, içinde sekiz sultanın kabri ve sandukası bulunmaktadır. Yurdumuzda bu ayarda ve yükseklikte başka bir mahrutî kümbet yoktur. Alâaddin Tepesi üzerinde oluşu da görkem ve zarafetini artırmıştır. Eskiden üst kısmının tamamen çinilerle kaplı olduğu, geriye kalan izlerden anlaşılmaktadır. Sultan II.Kılıçarslan tarafından inşa ettirildiği bilinen bu kümbet içinde I.Kılıçarslan, I.Keyhüsrev, II.Süleyman Şah, II.Kılıçarslan, Alâaddin Keykubad, II.Keyhüsrev, IV.Kılıçarslan ve III.Keyhüsrev’in kabirleri bulunmaktadır.

 

BEYŞEHİR GÖLÜ

Türkiye’nin en büyük Milli Parkı olan Beyşehir Gölü, aynı zamanda Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü ve üçüncü büyük gölüdür. Dünyada gün batımının en iyi izlendiği yerlerden bir tanesidir. Beyşehir’de bulunan Kız Kale Adası da Türkiye’nin ikinci büyük kuş cenneti. Dünyanın en büyük yer altı ırmağı, Beyşehir Gölü ile Manavgat Şelalesi arasında akıyor. Kış mevsiminde de güneşin batışı bir başka güzel görsellik sergiliyor. Ayrıca irili ufaklı 33 adayı da içinde barındırıyor.

 

ÇATALHÖYÜK

Özellikle tarihe ilgisi olanların mutlaka görmesi gereken bir yer. Çatalhöyük, Orta Anadolu’da, günümüzden 9 bin yıl önce iskân edilmiş, çok geniş bir Neolitik Çağ ve Kalkolitik Çağ yerleşim yeridir. Ortadoğu ve Anadolu’da diğer Neolitik alanlar bulunmuş olmasına rağmen, Çatalhöyük Neolitik Kenti, kalıntıların boyutu, yaşayan toplumun yoğunluğu, güçlü sanatsal ve kültürel gelenekler ve zaman içindeki sürekliliğin benzersiz bileşimi ile olağanüstü evrensel değer taşımaktadır. İnsanlık tarihine ışık tutan Çatalhöyük Neolitik Kenti, 2012 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmıştır.

 

İNCE MİNARELİ MEDRESE

Bu medrese Selçuklu veziri Sahib Ata Fahreddin Ali tarafından hadis ilmi okutulmak üzere 1254’de kurulmuştur.  Mimarı Kelük bin Abdullah olan medresenin Selçuklu taş işçiliği Şaheserlerinden olan taç kapısı üzerinde kabartmalı geometrik ve bitkisel bezemelerle birlikte Selçuklu sülüsüyle yazılmış “Yasin ve Fetih” sureleri vardır. 1956’da müze olarak hizmete açılan medresede Selçuklu ve Karamanlı dönemi Konya kitabeleri, mezar taşları ve mimari parçalar bulunmaktadır.

 

KARAPINAR ÇÖLÜ

Konya’nın bir ilçesi olan Karapınar, Türkiye’deki tek çölü içinde barındırmaktadır. Bu çöl Türkiye`nin sayılı turizm alanlarından biridir. Tarihi İpek Yolu’nun üzerindedir ve dünyada az bulunan krater gölleri vardır. Türkiye’nin bu tek parça güzelliğini görüp şahit olmak, ömrünüzün küçük bir zaman dilimini kullanmaya değecek.

 

MEKE GÖLÜ

Dünyanın nazar boncuğu olarak ta nitelendirilen, Konya’nın Karapınar ilçesinde, sönmüş bir volkan kraterinin suyla dolmasıyla oluşan ve ortasında adacıklar bulunan göl. 400 milyon yıl önce volkanik patlama sonucu oluşan bu krater, zamanla suyla dolarak göle dönüşmüş daha sonra, günümüzden 9000 yıl önce ikinci bir volkanik patlama ile gölün ortasındaki ikinci volkan konisi oluşmuş, zamanla o da suyla dolarak ikinci bir göle dönüşmüştür. Adayı oluşturan volkanik kütlenin yapısı, en şiddetli yağmurları bile hemen emecek yeteneğe sahiptir. Meke’nin biçiminin binyıllardır bozulmamasının nedeni budur. Göçmen kuşların Türkiye üzerinde mola verdiği nadir doğa harikalarımızdan biridir. İsmini Meke kuşlarından alan gölün bir benzeri ise sadece Kanada da bulunuyor.

 

MERAM BAĞLARI

Konya’nın Meram ilçesinde bulunan ve aynı ismi alan Meram Bağları, şehrin en gezilesi ve dinlenilesi yerlerinden biridir. Konya’nın akciğeri olarak tanımlanan Meram Bağları, tarih boyunca suyu, havası ve bağları seyahatnamelere, divanlara geçmiş, ünü bütün Ortadoğu’ya ulaşmış bir mesire yeri. Bugün çevresi yeşil alanlarla kaplı Meram Bağları günümüzde de görülmeye değer. Ortasından Meram deresinin de aktığı bu doğal güzellik türkülere de konu olmuştur.

konya-sille

SİLLE

Sille, Anadolu uygarlıkları içinde çok özel bir yeri bulunan, kültürlerin bir arada yaşadığı bir mekândır. Doğal siluetiyle ve bu siluetle bütünleşen tarihî izleriyle, sivil mimarîsi ve yerleşim dokusuyla; örf, âdet ve gelenekleriyle, bağ ve bahçeleriyle farklı yaşam tarzına sahip bir beldedir. Roma, Bizans, Kudüs yolu üzerinde yer aldığı için önemli bir dini merkez olmuştur. Dünyanın en eski ve en büyük manastırlarından biri olan Ak Manastır da bu köydedir ve yaklaşık 800 yıl kesintisiz hizmet vermiştir. Sille, Türk El Sanatları bakımından da önemli bir merkez olmuştur. Bu bölgeye has halıcılık, mumculuk ve testi-çömlek yapımı gelişmiştir.

 

TINAZTEPE MAĞARASI

1968 yılında Fransız bilim adamı Michel Bakalowichz tarafından bulunmuştur ve mağaraların tıbbi araştırmasını yaparak astım hastalığı için doğal bir tedavi ortamı olduğunu belirtmiştir. Suların mağara içerisinde hareket ettikleri yerlerde kalker tüfleri; tavan ve yan taraflardaki çatlaklardan sızan sularla çok güzel travertenler, sarkıt ve dikitler oluşmuştur. Özellikle ilkbahar aylarında kar ve yağmur sularıyla beslenen dere ve yatakları en alt seviyedeki mağaraya ulaşmadan önce sular; şelale ve dev kazanı tipi çok ilgi çekici görüntüler ortaya koymaktadır.

 

YERKÖPRÜ ŞELALESİ VE MAĞARASI

Türkiye’nin en güzel doğa yapısına sahip olan Yerköprü Mağarası, Konya’nın Hadım ilçesi sınırlarında bulunmaktadır. Göksu Nehri’nin aktığı bir vadide yer alan mağara, tamamı ile bir traverten tüfünün altına oluşmuştur.  Göksu Nehri’nin bir bölümü mağaradan çıkmaktadır. Diğer bir çıkış noktasında şelaleler ile birleşir ve bir doğa harikası olduğunu gözler önüne serer. Aynı zamanda Yerköprü Şelalesi’nin suyunun cilt hastalıklarına şifa olduğu söylenir. Coşkuyla akan şelalenin bir mağarayla buluşması, diğer tarafta Göksu Nehri’nin sularının çıkış noktası olması, Yerköprü Mağarası’nın az rastlanan bir özelliğidir.

*

 

Safure Nermin Öz

az@ahirzaman.com.tr

www.hepsi10numara.com

Bir önceki yazımız olan 10 Bilgi ile Thomas More'nın Hayatı başlıklı makalemizde bilgeler, Thomas More hayatı ve Thomas More kimdir hakkında bilgiler verilmektedir.

Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir