ÇOCUKLARINIZI SEVİN VE SEVGİNİZİ GÖSTERİN
Çocukların en çok ihtiyaç duydukları şey sevgidir. Bir anne- baba evladını tabiki sever dediğinizi duyar gibiyim fakat sadece sevmek yetmez. Sevgini göstermen de gerekir. Gösterilmeyen sevgi sevgi değildir. Çocuklar başlarının okşanmasını, öpülmeyi onlara ilgi göstermenizi bekler. Sevgi çocuğunuzun özgüvenini artırıcı bir ana öğündür. Sevilen çocuk değerli olduğunu hisseder.
YETENEKLERİ DOĞRULTUSUNDA YÖNLENDİRİN
Çocuğunuzun resim yeteneği varken kalkıp fizik kursuna göndermeyin. Yapabileceklerinin ve yapamayacaklarının bilincinde olun. Yaptıklarını gördükçe kendine olan güveni artacaktır. Yapamadığı şeyler üzerinde çabaladıkça ise yeteneksiz olduğu düşüncesine kapılacaktır.
MOTİVE EDİN
Başladığı bir işi devam ettirmesi için onu destekleyin. Kendi deneyimlerinizi yada başka insanların bu konudaki deneyimlerini anlatabilirsiniz. Yaptığı işin eğlenceli kısımları üzerine konuşabilirsiniz. Eve uğraşıyla ilgli eğlenceli notlar asabilirsiniz.
GÜVENİN
Çocuğunuzun başarılı olacağına güvenin. Her insanın bir yeteneği vardır. Şimdiye kadar yeteneğinin ortaya çıkmamış olması çocuğunuzun yeteneksiz olduğu anlamına gelmez. Çocuğunuzu iyi gözlemleyin. Gerekirse bu konuda bir uzmana başvurabilirsiniz ama unutmayın her çocuk özeldir.
Yaptığı işlerin arkasından aynı işi siz de yapmayın. Örnek vereyim eğer çocuğunuzdan odasını toplamasını istemişseniz odasını topladıktan sonra siz de tekrar odayı toplamayın. Ekisik gördüğünüz yerleri belirtip daha dikkatli olmasını isteyin. Bu durum çocuğa sen beceremezsin ben daha iyi yaparım demekle aynı şeydir. Ona güvenin ve bunu hissettirin.
DİNLEYİN
Size anlattığı olayları, durumları, kişileri dikkatlice dinleyin. Dinleme yaparken göz teması kurun ve arada konuyu dağıtmayacak küçük sorularla dinlediğinizi hissettirin. Dikkali dinlemek sen önemlisin mesajı vermektir.
TAKDİR EDİN
Elde ettiği başarılardan sonra güzel sözler söyleyin. Yanağına bir öpücük kondurun ve onunla gurur duyduğunuz söyleyin. Takdir edilmek çocuğa kendini değerli hissettirdiği gibi gelecek başarıları içinde motive kaynağı olur.
KENDİ KARARLARINI KENDİSİ VERSİN
Hayatı ile ilgili kararları kendisi versin ve sonuçlarıyla da kendisi karşılaşsın. Tabiki anne baba olarak çocuğunuzun kötü şeyler yaşamasını istemezsiniz fakat hayatı öğrenmek için yanlışlar da yapmak gerekir. Ona ne yaparsa yapsın her ihtiyacı olduğunda yanında olduğunuzu belirtin. Karar verme işini ise ona bırakın. Kendi hatalarının bedelini ödemek, kendinin çözüm yolları bulması ona özgüven kazandıracaktır. Kelebeğin kozadan çıkması için nasıl kendinin ağı yırtması gerekiyorsa evladınız da kendi hatalarının bedelini kendi ödemeli yada başarılarına kendi karar vermeli.
OLDUĞU GİBİ KABULLENİN
Olduğu gibi kabullenin olmasını istediğiniz gibi değil. Unutmayın o bir birey. Belki gençliğinizde doktor olmak istediniz fakat olamadınız. Yaşayamadığınız şeyleri çocuğunuzdan beklemeyin. Siz olamadınız diye yada saygın bir meslek diye o doktor olmamalı. Ondan bu beklentilerinizi dile getirdikçe size karşı görevlerini yerine getiremediğini düşünüp kendine olan güvenini kaybedecektir.
FARKLI SOSYAL ORTAMLARA GİRMESİNİ SAĞLAYIN, DESTEKLEYİN
Ne kadar çok ortama girerse, ne kadar çok insan tanırsa o kadar kolay öğrenir hayatı. Yeteneklerini daha kolay keşfeder ve kendini yakından tanıma imkanı bulur. Resim, müzik, tiyatro; yapmak istediği her şeyi denesin böylece kendini ve insanları keşfeder.
AİLE İÇİ TOPLANTILAR YAPIN
Ailenin sıkıntılı günlerini, mutlu günlerini hep birlikte oturun, konuşun. Alınacak bir kararda ailenin bütün üyeleri karar versin. Onun duygu ve düşüncelerini de önemseyin.
Kendine güvenen, mutlu bireyler yetiştirmeniz dileklerimle..
*
Sibel Öğünçmert
sibeloguncmert@hotmail.com
Bir önceki yazımız olan İştahsız Çocuklara Yemek Yedirmenin 10 Altın Kuralı başlıklı makalemizde çocuğa yemek yedirmek, iştahsız çocuk ve nasıl yemek yedirilir hakkında bilgiler verilmektedir.