Her şeyi aynı hızla (veya aynı yavaşlıkla) okuma alışkanlığından vazgeçmek gerekir. Bir muhasebeci rakamları, cetvelleri dikkatle ve yavaş okumanın alışkanlığıyla, eve gelip de eline bir roman aldığında onu da yavaş yavaş okur!
Okunacak şeylerin o kadar fazladır ki, bu, sonuna kadar açılmış bir musluktan lavaboyu dolduran ve delikten akacak vakti olmayan suya benzer , taşar etrafı berbat eder. Ya da, 1-2 tablet aspirin fayda verirken, 20 tane alırsak zehirlenmemiz gibi bir şeydir bu. Bilgi ve iletişimin çılgınca hız kazandığı çağımızda yeni bir kavram ortaya çıkmıştır böylece… İnfoglut, yani bilgi/haber tıkanıklığı… Yapılan bir araştırmaya göre, bilimsel bilgi ve haberler her 12 yılda bir kat, genel bilgi/haberler ise her iki buçuk yılda bir kat artıyormuş! Okuyanlar için bu selin altında kalma tehlikesi var; meğer ki eskisi gibi değil de, hem “esnek”, hem de “Jet” okumayı becersinler. Bu demek değildir ki her şeyi daha hızlı okursanız başa çıkarsınız… Buna yetişemezsiniz! “Neyi” ve o “ne”nin “neresini”, “ne kadar” okuyacağınızı önceden kestirmeye mecbursunuz. İşte buna, “Esnek okuma” denir. “Her metni şu kadar hızla okuyorum” demek de doğru değildir, çünkü her materyal, cinsine ve ağırlığına göre, farklı hızlarla okunur.
Her şeyi aynı hızla (veya aynı yavaşlıkla) okuma alışkanlığından vazgeçmek gerekir. Bir muhasebeci rakamları, cetvelleri dikkatle ve yavaş okumanın alışkanlığıyla, eve gelip de eline bir roman aldığında onu da yavaş yavaş okur! Bir başkası da, Jet Okuma teknikleriyle kelimeleri üçer dörder görüp geçtiğinden, teknik bir raporu veya bilimsel bir makaleyi aynı süratli tempoda okumaya kalkar ve tabii okuduğunu az anlar. Bu esnekliğin bir başka boyutu da vardır: Hangi metni, hatta o metnin hangi kısmını ne kadar hızla okuyacağınızı da bilmeniz gereklidir. Ona göre bir yöntem seçilmelidir.
Şu yöntemlerden birini veya sırasıyla hepsini uygularız:
Göz Atma
Tarama
Atlama
Kaymağını alma
Yan seçmeli okuma
Göz gezdirmeli okuma
Hızlı okuma
Çok hızlı veya daha yavaş okuma gibi.
Sonra, hangi bölümü veya eseri, hangi makaleyi okuyacağınızı saptar, trafikte ağırlaşan, hızlanan, kuşak değiştiren bir araba gibi esnek bir okumaya başlar, pek çok gereksiz okumayı da çekirge gibi atlar geçeriz. Mesela, rakam ve istatistik dolu bir raporu, her ifadesi önemli bir dava gerekçesini, her kelimesi bir kıymetli taş gibi olan edebi bir eseri normal hızının yarısı süratinde, hatta tekrar tekrar okurken, eğlenceli bir gazete haberini, bir polisiye romanı, normal hızınızın 2-3 katı hızla okursunuz. Hele zamanınız kısıtlıysa, ona göre de bir hız ve yöntem uygularsınız.
Hızınızı, sessiz veya içten sesli okuma tercihlerinizi yapın, öyle okuyun. Bu da esnek okumadır. Bazen de, bir şehir otobüsünden aktarma yapar, vasıta değiştirir gibi, metnin bir kısmını olduğu gibi atlar, başka bir sayfadan devam edersiniz.
İki Amerikalı okuma uzmanı, esnek okumayı şöyle tarif ediyor:
Okuma yöntemini ve hızını, okuma amacına ve okunan metne göre ayarlayabilme”
Ancak böylelikle Bilgi Çağı’nın aşırı haber/bilgi kasırgasından sağlıkla çıkabilirsiniz.
*
Lilay Koradan
www.hepsi10numara.com
Bir önceki yazımız olan İyi Yaşamak İçin 10 Yol başlıklı makalemizde aşk ile yaşa, bilinçli yaşam ve güzel yaşa hakkında bilgiler verilmektedir.