The Economist’in araştırmasına göre dünyada benzer ilişkiye sahip bir dizi ülke ve firma var. İşte yıllık cirosu, merkezinin bulunduğu ülkenin GSYİH’sinde büyük yüzdeye sahip şirketler:
Nokia – Finlandiya
Pazar payı her geçen gün düşen, hisse senetleri son 5 yılda yüzde 90 değer kaybeden telekom devinin cirosunun Finlandiya ekonomisinin büyüklüğüne oranı yüzde 20. Ülkenin ihracatının yüzde 20’si Nokia’nın ürünlerinden oluşuyor.
BP – İngiltere
Petrol ve enerji devi İngiliz BP’nin 375.5 milyar dolarlık devasa cirosu, İngiltere’nin dev ekonomisi içinde dahi kaybolmuyor ve yüzde 16’sına eşit oluyor .
Royal Dutch Shell – Hollanda
Petrol devinin 470 milyar dolarlık cirosu, tüm Hollanda ekonomisinin yüzde 56’sına denk.
A.P. Moller-Maersk – Danimarka
60.3 milyar dolarlık cirosuyla bu lojistik devi, Danimarka’nın GSYİH’sinin yaklaşık yüzde 18’ine eşit.
Hon Hai – Tayvan
Nokia ile en çok benzeyen vaka Tayvanlı Hon Hai. 94.4 milyar dolarlık cirosu, merkezinin bulunduğu ülkenin GSYİH’sine oranı yüzde 20. Tek fark, Hon Hai’nin üretiminin büyük ölçüde Çin’de oluşu ve istihdamdaki olası azalmanın ülke ekonomisini Nokia kadar zorlamayacak olması.
Statoil – Norveç
Bir diğer petrol devi Statoil’in 115.3 milyar dolarlık satışları, Norveç ekonomisinin yüzde 29’una denk.
Glencore – İsviçre
Madencilik ve emtia ticaretinde dünya çapında söz sahibi olan Glencore, 2011 sonunda 186.2 milyar dolar ciro yaptı. Firmanın satışlarının İsviçre ekonomisinin büyüklüğüne oranı yüzde 29.
China Mobile – Hong Kong
81.7 milyar dolarlık iletişim geliri, Hong Kong ekonomisinin yüzde 32’sine eşit.
Essar Energy – Mauritius
Firmanın 14.9 milyar dolarlık geliri, vergi cenneti olarak bilinen Hint Okyanusu’ndaki bu ada ülkesinin toplam büyüklüğünün yüzde 132’si kadar.
Arcelor-Mittal – Lüksemburg
Demir-çelik devi Arcelor-Mittal’in merkezi Lüksemburg’da bulunuyor. Firmanın 2011’deki 94 milyar dolarlık cirosu, Lüksemburg GSYİH’sinin yüzde 161’ine eşit.
*
BONUS BİLGİ:
PTT – Tayland
Tayland’ın enerji devi PTT’nin 2011 satışları 79.7 milyar doları buldu. Bu rakamın ülkenin GSYİH’sine oranı ise yüzde 23 düzeyinde.
*
MOL Group – Macaristan
Demirperde döneminde tekel durumunda olan petrol ve doğalgaz şirketlerinin 1991’de birleştirilmesiyle ortaya çıkan MOL’ün 26.7 milyar dolarlık satışı, Macar ekonomisinin yüzde 19’una denk.
*
Wilmar International – Singapur
Singapurlu tarım devi Wilmar International’ın 44.7 milyar dolara ulaşan 2011 cirosu, ülkenin GSYİH’sinin yüzde 17’si kadar.
*
Bir önceki yazımız olan Dünyanın En İyi 10 Havayolu Şirketi başlıklı makalemizde dünyanın en iyi kadınları, en iyi astrologlar ve en iyi dizi oyuncuları hakkında bilgiler verilmektedir.