Vazgeçebilmek ya da geçememek tüm mesele bu…
Hali hazırda canını sıkan kim varsa ya da ne varsa vazgeçebilir misin?
Etrafında seni mutsuz eden, öfkelendiren, yoranlardan gitsen nasıl olur? Bazı kişiler var ki bırakmak mümkün olmayabilir. Mesela çocuğun, mesela annen, baban ve kardeşlerin. O zaman da onları değiştiremeyeceğine göre sen değişmelisin. Onlarla olan ilişkini revize edebilir misin? Sınırın yoktur belki, sınırsızca vermek Allah’a mahsus çünkü. Sürekli ‘evet’ demekten vazgeçebilir misin? ‘Hayır’ kelimesini daha sık kullanabilir misin?
Bu kişi arkadaş, eş ya da sevgili ise göbek bağın onlarla kesilmedi ya tavrını koyabilir misin? Kimse vazgeçilmez değildir. Olmuyorsa gitmek devrimsel bir vazgeçiştir. Hayatında bu insanların birden yok olduğunu düşünsene. Ne hissediyorsun? Büyük bir rahatlama ve özgürlük mü? Öyle ise problem sende, nikotin gibi sana zarar verdiğini bilerek günlük yaşamının içine çekiyorsun. Alışkanlıktan öte bir duygu durumu, bırak gitsin.
Bu vazgeçiş sana ne kazandıracak? Huzur, zaman, kafana göre takılma özgürlüğü ve başka insanlarla tanışma fırsatı tanıyacak. İstemez misin?
Korkularından vazgeçebilir misin? Peki ya ‘Yapamam, beceremem, başarılı olamam’ inancın? Diyelim ki beceremedin, yapamadın ne olacak? Rezil mi olursun? Hatırla; bu ülkede her şey olursun ama rezil olamazsın. Kendini acımasızca yargılamaktan vazgeçip, nesnel ve yapıcı eleştirip motive edebilir misin?
Öfkelenmekten, şikayet etmekten, olmayana odaklanmaktan ve daha da fenası dedikodu yapmaktan vazgeçebilir misin?
Duygusal boyuttan dünyasal boyuta geçersek eğer; borcun varsa para harcamaktan vazgeçebilir misin? Çünkü alış veriş bir alışkanlık ve kredi kartı da en büyük suç ortağı. Kredi kartını iade edebilir misin? Seneler önce kredi kartımı müşteri temsilcisine iade ederken kendimi yüzüklerin efendisi filmindeki Gollum karakterine benzetmiştim. Sanki en kıymetlimi terk ediyordum. Ama o bankadan çıktığımdaki özgürlüğümün tarifi tanımsız. Olmayan paramı artık harcamayacaktım. Bu da ay başında aldığım maaşın yarısından fazlasını kredi kartına yatırmayacağım ve cebimde param olacak demekti.
Olmayan paranı harcamaktan vazgeçebilir misin? Borçlu olmaktan vazgeçebilir misin? Banka hesabında eksi bakiyede olmaktan vazgeçebilir misin? Ve düze çıkana kadar gerekirse beş parasız dolaşmaya göğüs gerebilir misin?
İşte vazgeçtiğinde artı bakiyeye geçeceksin, ödenmesi gereken borçların altında çaresiz hissetmeyeceksin. Nakit parası olan insanlar daha güvenli hisseder kendini.
Hali hazırda kazanıyorum ve harcıyorum diyebilirsin. Harcadıklarının ne kadarı ihtiyacın, ne kadarı anlık mutluluk? Lütfen kendine ve dünyaya bir iyilik yap ve ihtiyacından fazlasını tüketme.
Tüketme alışkanlığına ne demeli peki?
Yiyecek, içecek, giyim, kozmetik tüketimi inanılmaz bir hal aldı. Yemediğin yiyecekleri almaktan vazgeçebilir misin? Market alış verişine tok gitmekle başlayabilirsin. Alkol ve nikotin tüketimini azaltabilir misin? Sana zarar veriyor ve sen bunu biliyorsun. Peki, harcadığın para? Hiç hesapladın mı? Diyelim ki günde bir paket sigara içiyorsun ve fiyatı da 11 lira olsun. Bu ayda toplam üç yüz otuz lira, yılda ise üç bin dokuz yüz altmış lira. Bu parayı biriktirsen neler yapabilirsin hiç düşündün mü?
Her yere özel aracınla gitmekten vazgeçebilir misin? Bu sağlığın için hiç iyi değil! Yürümeye ne dersin?
TV izlemekten vazgeçebilir misin? Ben vazgeçeli yıllar oldu. Oturamıyorum karşısında. Televizyonu sadece uyumadan önce açıp kısa sürede uyuyorum. Benim uyku aracım, vazgeçebilir miyim? Evet!
Sosyal medya bağımlılığından vazgeçebilirsin? Günde kaç saatin geçiyor sosyal medyada, hiç hesaplandın mı? Hesapla istersen, şaşıracaksın. Zamanımız kısıtlı dünyada, milletin yaşadıklarına bakmaktansa kendin yaşa.
Ve en son;
Sürekli konuşmaktan vazgeçebilir misin? Susmayı deneyebilir misin? Denemelisin, denediğinde kendi gürültün içinde aslında boğulmakta olduğunu fark edeceksin. Gereksiz konuşmak da tüketiyor çünkü insanı ve çünkü susmak da bir iletişim yolu.
Her vazgeçiş kendi içinde değişimdir. Değişebilir misin?
Bir sonraki yazım ‘kendini pazarlamanın on yolu’!
***
ayşegül kuşçu
Bir önceki yazımız olan Ramazan Bingöl’den Başarı İçin 10 Tavsiye başlıklı makalemizde başarı tüyoları, başarılı insanlar ve ensar üstün hakkında bilgiler verilmektedir.