Konuşma tüm canlılar arasında sadece insanlara verilen özel bir yetenektir. Konuşmak en önemli ihtiyaçlarımızdan biridir. Bazen sayfalar dolusu konuşmak isteriz. Konuştukça konuşasımız gelir. Fakat kurduğumuz cümleleri bir noktada toplayamayız. O kadar çok şey söyleyip aslında hiçbir şey ifade edemeyiz. Bazen yetersiz kalır söylediklerimiz bizi anlatmaya yetmez. İçimizden gelen duyguları cümlelere dökemeyiz. Kelimeler kifayetsiz kalır.
Hiçbir dilde karşılığı bulunmayan duygularımız olur. Bazen de anlatmaya başladığımızda boğazımızda düğümlenir kelimelerimiz. Susmak ne kadar acıtırsa konuşmak da o kadar yaralar bazen ama her şeye rağmen konuşmamız gerekir. İçimizdekileri paylaşmamız gerekir. Duygularımız dile dökmemiz gerekir. Bunları yaparken iyi iletişim kurmamız şarttır. Kuvvetli ve sağlıklı diyaloglar kurmamız gerekir. Akıcı ve yalın bir konuşmamız olmalı. Karşımızdaki insanı sıkmadan konuşmalıyız. Bunu yapabilmek için eğer imkânımız varsa bir diksiyon kursuna gitmeliyiz.
Bol bol kitap okumalıyız ve insanlarla her zaman iletişim halinde olmalıyız ama bunlardan önce şu on öğüde kulak verelim. İlk izlenim bırakmak için ikinci bir şansımızın olmadığını unutmayalım.
Dinliyor gibi gözükmeyin, dinleyin.
Karşınızdaki insanın ilgilendiği şeylerden konuşun.
Konuştuğunuz kişiyi de konuşmaya dâhil edin. Sadece sizin konuşmanız ya da sadece sizin dinlemeniz olmaz.
Hiç kimseyi değiştirmeye çalışmayın. İnsanlar değişmek isteseler de onları engellemeyin.
Hiç kimse siz değildir ve hiç kimse siz olmak zorunda değildir.
Biriyle konuşurken üçüncü şahsa bakmayın.
İletişimde esas olan konuşarak düşünme değil düşünerek konuşmaktır.
Kimseye yanlış düşündüğünü yanlış bir şekilde söylemeyin.
Ne ağır konuşun ne de çok hızlı. Etkili bir konuşmanın hızı dakikada en fazla 150 kelime olmalıdır.
Ve şunu da unutmayalım: Mevlana’nın dediği gibi ‘ne kadar konuşursak konuşalım, karşımızdaki insanın bizi anladığı kadar konuşmuş oluruz. Bu yüzden karşımızdaki inanın kim olduğunu ne olduğunu bilerek, onun anlayacağı şekilde konuşalım.
*
Aylin Tankaş
aylin.tankas@hotmail.com
www.Hepsi10Numara.com
Bir önceki yazımız olan Verimli Üniversite Yılları İçin 10 Öneri başlıklı makalemizde üniversite etkinlikleri, üniversite yılları ve üniversitede neler yapıılmalı hakkında bilgiler verilmektedir.
benim babamdada oldu, ne kadar zor olduğunu az bile anlatmışsınız