Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında pek çok ödüllü kitap yayınlanmıştır. Türk Romancılığı büyük mesafeler kaydetmiştir. Bizler binlerce kitap arasından ödül alan 10 tane kitabı seçerek hangi ödüller aldıkları ile okurlarımızın bilgisine sunalım istedik.
İNCE MEMED- YAŞAR KEMAL
1955 Yılında yayınlanan “İnce Memed” Yaşar Kemal ustanın ilk romanıdır. Yaşar Kemal Nobel Edebiyat Ödülüne aday gösterilen ilk Türk yazarıdır. İnce Memed ‘den sonra bu romanın devamı olan 3 kitap daha yazmıştır. İnce Memed Zulme uğrayan güçlü insanlar tarafından itilip kakılan bir insanın romanıdır. Yaşar Kemal romanlarında Çukurova ‘da yoksul insanların hayat mücadelesini anlatarak Türk Edebiyatında önemli bir yer almış romancımızdır. Kitap Varlık Dergisi Roman Ödülü almıştır.
ORHAN PAMUK- CEVDET BEY VE OĞULLARI
Orhan Pamuk’un ilk romanıdır. “Karanlık ve Işık” adı ile kaleme alınmıştır. 1979 yılı Milliyet Roman Ödülünü “Issızlığın Ortasında” romanının yazarı Mehmet Eroğlu ile paylaşmasına rağmen roman ancak 1982 yılında “Cevdet Bey ve Oğulları” adı ile yayınlanmıştır. 1983 Orhan Kemal Roman Ödülüne layık görülmüştür yayınlandıktan sonra . Orhan Pamuk 2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülünü almıştır. Nobel alan ilk ve Tek Türk yazardır.
AYŞE KULİN – FOTO SABAH RESİMLERİ
Bu kitabında hüzünlü kadınların hikayelerini anlatan Ayşe Kulin, Bu hikaye kitabı ile 10 hikayede hüzünlü, çile çekmiş hemcinslerinin hikayeleri ile okurlarını düşündürüyor. 1996 yılında ilk baskısı yapılan bu kitap 1995 Haldun Taner öykü ödülü ile 1996 Faik Sait Hikaye Armağanını almıştır.
SELİM İLERİ – DOSTLUKLARIN SON GÜNÜ
Selim ileri’nin 4. Kitabı olmasına rağmen kendisi ilk kitabı olarak kabul eder. Hüzünlü ve yalnız kahramanların hikayelerini anlatır İleri bu kitabında. Kemal isimli insanların hikayeleri hayatı sorgulayan , araştıran ve öğrenmek isteyen insanın öyküsü . 1975 Aralık ayında yayınlanmıştır. Yeni Dergi’de yayınlanan öyküler sonrasında kitap olmuştur. 1976 Sait Faik Hikaye Ödülü almıştır. Devlet sanatçısı olan İleri başka kitapları ile de bir çok ödül almış bir yazarımızdır.
ASLI ERDOĞAN- TAŞ BİNA VE DİĞERLERİ
Kendini ve geleceğini sorgulayan ve kendine çeki düzen veren hatalarını görerek düzelten insanların hayat ve kaderleri ile nasıl mücadele ettiklerini anlatan hikayeler bu kitapta yer alıyor. 56. Sait Faik Hikaye Ödülünü kazanmıştır. Asıl Mesleği Bilgisayar Mühendisliği olan Aslı Erdoğan bir Mühendisinde iyi yazılar yazacağını göstermiştir .Lire Dergisince “ Geleceğin 50 yazarı” arasında gösterilmiştir.
ORHAN KEMAL – ÖNCE EKMEK
Büyük şehirlerde hayat mücadelesi veren, Anadolu’dan gelen insanların ekmeğini kazanmak için hayat ile verdiği mücadeleleri güzel öyküler ile anlatır bu kitapta Orhan Kemal usta. 40 yıl önce kaleme alınmış olsa da insanlara hayat mücadelesinde moral veren, haksızlıklar karşısında yılmaması gerektiğini anlatan bu kitabı bugünün her şeyden usanan gençlerine rehber olacak nitelikte. 1969 yılında Hem Türk Dil Kurumu hem de Faik Sait Hikaye armağanını kazanan bu kitap 1958 yılında Sait Faik Hikaye Ödülünü” Kardeş Payı” kitabı ile de alan yazar, bir çok kitabı ile de ödül almış ve günümüzde kitapları film ve dizilere konu olmuştur.
ÇETİN ALTAN – BÜYÜK GÖZALTI
Günümüzde halen Milliyet Gazetesinde günlük yazılarını zevkle okuduğumuz Çetin Altan 1965 yılında Türkiye İşçi Partisi Milletvekili olarak çalışma hayatında çalışanların sendikal hakları için mücadele etmiştir. Kitap adından da anlaşılacağı gibi gözaltında bir insanın yaşadıklarını anlatan roman suçsuzluğun bile suç olduğu ana fikrini anlatır. 1973 yılında Orhan Kemal Ödülünü almıştır. Bu kitap Fransız liselerinde seçmeli ders kitabı olarak okutulmuştur.
ZÜLFÜ LİVANELİ- Bir kedi, bir adam , bir ölüm
Günümüzde yazılarını Vatan Gazetesinde zevkle okuduğumuz Zülfü Livaneli müzisyen, yazar , düşünür gibi çok yönlü kişiliği olan bir insan . Bu romanında öldürmek mi kolay , bağışlamak mı ? sorusunu sorarak cevabını arıyor. 2001 Yılında Yunus Nadi Ödülünü alan bu kitabı ile dikkatleri çekmesine rağmen günümüzde yazdıkları romanlar ile de ödüller almış ve yeni yazdığı eserleri ilk baskısında 100 bin , 150 bin gibi baskılar ile okurları ile buluşturulmuştur.
LATİFE TEKİN- UNUTMA BAHÇESİ
Unutmak ve hatırlamak üzerine yazılan bu roman ile insan ilişkileri, güç dengeleri, gibi konulardan çok yaşanmayan, düşünülen olayları anlatıyor ve okurlarını düşünmeye, anı yaşamaya yönlendiriyor. Unutmak isteyenlerin soluk aldığı nefeslendiği bir bahçe hikayesi . Bu kitabı ile Latife Tekin Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 2005 Sedat Simavi Ödülünü almıştır.
YILMAZ KARAKOYUNLU- Salkım Hanımın Taneleri
2.Dünya Savaşında Türkiye’de yaşanan olayları anlatan bir roman. Yakın tarihte devlet erkanının yanlış kararlarının ülkemize neler kaybettirdiğini anlatan bir kitabı.Varlık Vergisi ve azınlıkların sorunlarını anlatan bir roman. Bu kitap filme de çekilmiş ve 1989 yılında Yunus Nadi Roman Ödülünü almış, yazarı da milletvekiliği ve bakanlık yapmış bir insan. Bu romanın filmi de 1998 Antalya film festivalinde 6 ödül almıştır. En iyi sinema filmi seçildi.
*
Turan Yalçın
www.turanyalcin.com
Bir önceki yazımız olan Goethe'den 10 Mühim Söz başlıklı makalemizde goethe güzel sözler, goethe kimdir ve hz muhammed sözleri hakkında bilgiler verilmektedir.