Breaking News

Deizm’i 10 Maddede Anlamak

Deizm, Tanrı’nın var olduğunu ancak Tanrı’nın herhangi bir din göndermediğini, dinin insanlar tarafından türetilmiş bir olgu olduğunu söyler. Tanrı’nın insanları sınıflandırmaya ihtiyacı olmadığına, dünya üzerinde sadece iki çeşit insanın olduğuna inanır; iyi insanlar ve kötü insanlar. Bu düşünce günümüzde git gide artmaktadır. Bunun temel nedeni ise dinin iyiliği ve doğruluğu öğütleyen bir olgu oluşundan ayrılıp, ona mensup insanların kendi çıkarları uğruna onu çarpıtmaları örnek gösterilmektedir.

 

 

 

ilginc-bilgiler

Deizm’i Teizm’den ayıran fark

Teizm’in aksine Deizm’in kaynağı kutsal kitaplar değildir. Deist’ler herhangi bir dinsel görüşe katılmazlar, onları çürütme iddiasında da bulunmazlar. Bir Deist, cinin veya meleğin varlığı konusunu akıl süzgecinden geçirir. Eğer ilgili konu mantıklı bulunmazsa, Deist ona inanmamayı seçer.

 

 

faydali-bilgiler

Deizm’in kökeni ve kurucusu

Deizm’in bir kurucusu yoktur. Deizm, dinlerin yaygınlaşmasından sonra ortaya çıkmıştır. Deizm, Tanrı’ya ibadetin iyi bir insan olmakla yetineceği görüşüne bağlıdır. İbadet, herhangi bir şekle sokulamaz veya yüceltilemez, görüşü hakimdir.

 

 

odevlere-yardimci-bilgiler

Deist olduğu bilinen düşünürler (kaynak – viki)

200

 

 

enterasan-bilgiler

İlkeleri

  • Evren’i var eden bir tanrı vardır.
  • Mantık, Tanrı’yı bulmakta ve çevreyi sorgulamada en temel görevi üstlenir.
  • Kehanet, mucize gibi kavramlar akıl dışıdır. Onların herhangi bir anlamı yoktur. Tüm semavi dinler ve türevleri reddedilir.

 

 

ogrencilere-bilgiler

Deizm’e göre Tanrı’nın varlığı

Kozmolojik: Evrende hiçbir şey ‘nedensellik’ dışında yer alamaz. Evreni var eden olmalıdır ki evren var olabilmelidir.

Doğa Yasaları: Fizik ve doğa yasalara göre yönetilir. Tıpkı bir ülkenin yasalarını koyanlar gibi evrenin yasalarını da ortaya koyan bir Tanrı olmalıdır.

Dizayn: Akıl, evrendeki düzene bakarak Tanrı’yı görebilmelidir.

 

 

her-konudan-bilgiler

Nedensellik ilkesi

Deizm’in temel öğütüdür; ‘eğer bir şey ‘var’sa bir nedeni de vardır.’ Peki Tanrı’nın bir nedeni var mıdır? O konuda ise onun çok ‘yüce’ olduğu ve bir nedene tabi tutulamayacağı söylenir.

 

 

degisik-ve-ilginc-bilgiler

Pandeizm

Pandeizm’e göre evren Tanrı’dır. Bu görüş, Tanrı’nın evren ile bir bütün olduğunu, her şeyin Tanrı, Tanrı’nın da her şey olduğunu öğütler.

 

 

en-kolay-bilgiler

Panendeizm

Bu felsefeye göre var olan her şey Tanrı’nın bir parçasıdır. Tanrı sonsuzdur o halde her şey de sonsuz olmalıdır. Bu görüşü savunanlar, Tanrı’nın maddeye, maddenin de Tanrı’ya ihtiyacı olduğunu savunurlar.

 

 

turkiyenin-bilgi-sitesi

Spiritüel deizm

201

Uzak doğunun sezgisel görüşlerini içinde barındıran bu felsefe, ‘ruh’un varlığına ve Tanrı’nın ruha olan yakınlığına dikkat çeker. Eğer insan Tanrı’yı iseterse bulabilir, bu rütbeye erişenler, evrenin tüm güzelliklerinden veya kötülüklerinden arınmış olurlar.

 

 

hepsi10numara-bilgi-sitesi

Deizm için ne dediler?

 

“Her türlü yanlışa karşı en amasız silah akıldır.”

Thomas Paine

 

“Tanrı’ya inanıyorum, ahirete inanıyorum; fakat hiçbir kilise papazını başımda istemiyorum. Beni seven bütün dünya insanlarının gönülden dualarını bekliyorum. Bu benim için kafidir.”

Victor Hugo

 

”Tanrı’nın varlığı, bir hakikati ifade eden geometrik teorilerden daha hakikidir.”

Descartes

 

”Aklını kendin kullanmak cesaretini göster!”

Immanuel Kant

 

“Bize yaşam veren Tanrı, özgürlüğü de verdi.”

Thomas Jefferson

 

”İnancı dışlayan bilim topal, bilimi dışlayan din kördür.”

Albert Einstein

Bir önceki yazımız olan Ateizm'i 10 Maddede Anlamak başlıklı makalemizde ateist sözler, ateist ünlüler ve ateizm hakkında bilgiler verilmektedir.

Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir