Breaking News

Çocuklarınız İçin Düzenli Yapmanız Gereken 10 Şey

anne-cocuk-iliskisi

Çocuklarımız göz bebeğimiz. Ama bazen onları ihmal ediyoruz. Öyle ki her yıl düzenli olarak yapmamız gereken şeyleri es geçiyoruz. Bu listeyi siz de bir yere not edin ve çocuklarınızı hiç ihmal etmeyin.

Yıllar uçup gidiyor ve siz daha farkına bile varmadan çocuklarınız hızla büyüyor. Sağlıklı ve mutlu bir şekilde büyüdüklerinden emin olabilmek için her yıl düzenli olarak doktor ziyaretleri, oda temizliği ve birtakım bakımlar yapılması oldukça önemli…

İşte çocuklarınızın sağlığı için oldukça önem arz eden şeyler:

1- Çocukların odalarında temizlik yapın

Çocukların bir yıl içerisinde ne kadar çok eşya biriktirebildiklerini görmek hayret vericidir. Çocuklarınızın odalarında yılda iki kere derin bir temizlik yapın. Kullanılmayan giysileri, oyuncakları ve okul eşyalarını toplayın ve üç gruba ayırın: Saklanacaklar, atılacaklar ve bağışlanacaklar. Çocuklarınızın eşyalarını elden çıkarmaya ne kadar hazır olduklarını gördüğünüzde çok şaşıracaksınız.

2- Diş doktoru ziyareti

Küçük yaşlarda edinilen sağlıklı bir ağız yapısı ileriki yaşlarda diş konusunda karşılaşılacak sorun sayısını en aza indirger. Çocuklarınıza her altı ayda bir diş doktoruna götürmeli ve kontrollerini yaptırmalısınız.

3- Enstrüman bakımı

Çocuklar enstrümanlarını kayıtsızca kullanırlar. Enstrümanların bakımlarını düzenli olarak yaptırmak yalnızca kulaklarınızı değil; aynı zamanda uzun vadede paranızı da korumanızı sağlar.

4- Göz doktoru ziyareti

Tüm çocukların her yıl düzenli olarak göz testlerinden geçmeleri gerekmektedir. Çocuğunuzun gözlerinde sorun olabilir; siz bu durumu fark etmez ve görüşü hakkındaki şikâyetlerini de ciddiye almazsanız eğer her şey için çok geç olabilir ve ihmal sonucu çocuğunuzun göz sorunu daha da ilerleyebilir. Bu ihtimalin gerçek olmasını engellemek ve yalnızca emin olmak adına her altı ayda bir çocuğunuzu göz doktoruna götürmelisiniz.

5- Okul öğretmenleri ile düzenli görüşmeler

Öğretmenlerle yapılan ayaküstü on dakikalık görüşmeler yalnızca yüzeysel olarak bilgilendiricidirler; herhangi bir konu hakkında derinlikli konuşmalara izin vermezler. Bu sebepten dolayı dönem boyunca çocuğunuzun ne durumda olduğunu daha iyi anlamak adına kapsamlı görüşmeler organize etmelisiniz. Bu şekilde yapılan görüşmeler, çocuğunuzun sosyal, duygusal ve akademik bağlamdaki durumunu öğrenmenize olanak tanır ve çocuğunuzu evde destekleyebilmek için neler yapmanız gerektiğini öğrenebilecek vakti bulmanızı sağlar.

6- Aile albümü

Dijital kameralar daha fazla fotoğraf çekmeyi çok kolay hale getirdi; ancak günümüz aileleri söz konusu olduğunda bu bolluk daha çok basılmış fotoğraf anlamına gelmiyor. Gerçek şu ki basılmış fotoğraf sayısı gitgide azalıyor. Çekilen fotoğrafları çoğunlukla daha sonra bastırmak niyetiyle bilgisayara indiriyor ve sonrasında unutuyoruz.  Ancak sıcacık bir evde oturup ailece fotoğraf albümlerine bakmaktan keyiflisi yoktur. Dijital kameralardan öncesini, yaşadığınız eğlenceyi hatırlayın ve fotoğraflarınızı tekrardan bastırmaya başlayıp albüm yapma geleneğine devam edin.

7- Profesyonel ayakkabıcı ziyareti

Ayak sağlığı da en az göz ve diş sağlığı kadar önemlidir; çocuklarınızın saatlerce ayakkabının içerisinde duran küçük ayakları yorulur ve zarar görebilir. Bu durumdan kaçınmak adına çocuğunuzun ayağına en uygun ve en rahat ayakkabıyı bulmak çok mühimdir. Çocuk kafası değişik çalışır; çocuğunuz ayakkabısının ayağını sıktığını size söylemeyebilir. Bu yüzden her yıl düzenli olarak çocukların ayaklarını profesyonel bir şekilde ölçtürmekte ve bu ölçüye göre ayakkabı almakta fayda vardır.

8- Bağış yapın

Çocuklarınız harika hayatlar yaşıyor. Dünya üzerinde çok daha azına sahip olan ve hayal dahi edemeyeceğimiz şartlarda yaşayan insanların var olduğunu anlayabilmeleri çok önemlidir. Bağış toplamak için yapılan ve çocukların da katılabileceği birçok sosyal etkinlik var. Bunları araştırın ve çocuğunuzun insanları anlayabilme ve yardım etme becerilerini geliştirmesine yardımcı olun.

9- Boy ölçümü

Çocukların boylarını ölçmek eğlencelidir. Eski yöntemleri kullanabilir ve kapının arkasına çocuklarınızın boylarını ölçüp kalemle yazarak işaretleyebilirsiniz. Ya da küçük bir kâğıt parçası kullanabilir ve büyümelerinin grafiğini çizebilirsiniz. Hangi yolu kullanırsanız kullanın, çocuklar büyüdüklerini görmeye bayılırlar.

10- Doktor ziyareti

Çocuklarınızın yaşlarına ve sağlık durumlarına bağlı olarak her yıl düzenli sağlık kontrolü yaptırmanız gerekiyor. Tavsiye edilen yaşlar biraz değişkenlik gösterebiliyor; ancak bu sağlık kontrollerinin genelde doğumda, 1 ila 4. haftalarda, 6 ila 8. haftalarda; 4, 6, 9, 12 ve 18. aylarda; 2, 3-3.5, 4 ve 5. yaşlarda yapılması bekleniyor. 5 yaştan sonra her yıl sağlık kontrolünün yapılması tavsiye ediliyor.

*

Kaynak: KadınveKadın

Bir önceki yazımız olan Kardeş Kıskançlığı İle Başetmenin 10 Yolu başlıklı makalemizde çocuk eğitimi, çok çocuk sorunu ve kardeşi kıskanmak hakkında bilgiler verilmektedir.

Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir