Malumunuz ilköğretim ve Ortaöğretim de eğitim-öğretimine devam eden öğrencilerimiz, yaz tatiline girdiler. Çok yoğun bir eğitim-öğretim dönemi geçirip, okul, dershane v.b. koşuşturmalar sonucu bir kısmı sınavları için büyük gayretler gösteren evlatlarımız, ayrıca aile fertlerinin her biri de eğitim-öğretim süresince maddi ve manevi yönden büyük fedakarlıklar göstermişlerdir. Yaz tatilinde evlatlarımızın bedenen ve ruhen dinlenmeleri için yine en büyük görev ebeveynlere düşmektedir.
Sinema ve tiyatro etkinlikleri yapın. Bu etkinlikleri kendinize de uygun bir zamana denk getirerek birlikte zaman geçirebilirsiniz. Böylelikle çocuğunuza yıllar sonra bile gülümseyerek hatırlayabileceği keyifli zamanlar sunabildiğiniz gibi, aranızdaki bağın daha da güçlenmesini sağlayabilirsiniz.
Evlatlarımızla birlikte kitap okuyalım. Tatil, çocukların kendilerini geliştirmeleri için çok iyi fırsat aslında. Bu nedenle kitap okumak, iyi bir tatil programının olmazsa olmazlarından. Çocuğunuzla birlikte kitapçıları dolaşıp, keyif alacağı konularla ilgili kitaplar seçmek, okuma alışkanlığını destekler.Bu etkinlikte onu desteklemek için okuduğu kitabı anlatmasını istemeniz ya da o okurken yüksek sesle dinlemeniz, paylaşım duygusunun geliştirir.
Spora yönlendirin. Spor, fiziksel sağlığa olan önemli faydalarının yanı sıra çocukların yaratıcılığını geliştiriyor ve sorumluluk duygusu kazanmalarına katkı sağlıyor. Yaz tatili, çocuğunuzun spora başlaması için güzel bir fırsat. Çocuğunuzun; yaşı, vücut gelişimi, en önemlisi de tercihlerini göz önünde bulundurarak basketbol veya yüzme gibi yapabileceği spor dallarına yönlendirebilirsiniz.
Çocuklarımıza sadece akademik başarıyla değil, diğer insanlarla ilişki kurmak, yardım etmek gibi aktivitelerle mutlu olacağı bilincini de vermeyi ihmal etmemeliyiz.
Çocukta adalet, eşitlik, dostluk, insanı ve diğer canlıları sevme, tabiatı sevme, duygulanma gibi insani özelliklerin oluşturulmasında yaz tatili iyi bir fırsat olacaktır.
Akraba, eş dost ziyaretleri uzun zaman görmediği yakınlarıyla görüşmek, onlarla beraber aktiviteler yapmalarını sağlamak ve bunu yararlı konuşmalarla daha kaliteli hale getirmek, yardıma muhtaç kişilere yardım etmesini sağlamak karakter gelişimi için çok yararlı olacaktır.
Günün bir kısmında biten eğitim-öğretim yılındaki eksik olan dersleri öğrenmek ya da diğer okul yılı için hazırlık amaçlı okuma ,araştırma yapmaya teşvik ederek derslerden tamamen kopmamalarını sağlamalıyız.
Dil öğrenmelerine olanak tanıyın. Dil kurslarına kayıt yapıp mevcut yabancı dillerini geliştirmelerine ya da yeni bir dil öğrenmeleri için ilk adımı atmalarını sağlayabilirsiniz.
Beraber resim yapın. Resim yapmak insanın zihnini dinlendiren etkinliklerden biridir. Resim yapmak hayal gücünüzü ve yaratıcılığınızı geliştirir.
Evlatlarınızın bilgisayar karşısında kendilerinin kaybetmelerine izin vermeyin. Sağlık ve sosyal gelişim için bilgisayar kullanımını minumum düzeyde tutmaya dikkat edin.
*
Kısacası hem bedenlerini spor ile eğitelim hem de güzel ahlâk sahibi kişiler olarak yetiştirip, ruhlarını manevi gıdalar ile doyuralım.
*
Ada Yılmazer
ada_yilmazer@windowslive.com
Bir önceki yazımız olan Çocuk Eğitiminde Dikkat Edilmesi Gereken 10 Nokta başlıklı makalemizde çocuk eğitimi, çocuk eğitimindeki yanlışlar ve çocuklara okumayı sevdirmek hakkında bilgiler verilmektedir.