Mustafa Kutlu günümüz Türk Hikayeciliğinin en usta yazarlarından biri olarak tanınır ve Türk İnsanının Hikayelerini çok güzel dil ile anlatır. Bir Hikayesini okuyan Hikaye bağımlısı insan Tüm Hikayelerini de okumak ister. “Uzun Hikaye” lisede okuyan oğlumun “Baba filmine gideceğim, ama önce kitabını okuyayım” diyerek benden istediği kitabı okuyarak başladım. Sonra ötekileri de okumak istedim. Çoğunu da okudum ve sizlerle de paylaşalım dedim.Hikaye yazan ve güzel hikayeler okumak isteyenler için Mustafa Kutlu hikayeleri bir okul bence.
UZUN HİKAYE
Sevdiği kızı kaçıran, sonradan sevdiği kızın kudretli babasının hışmına uğramamak için yurdu köşe bucak kaçarak gezen adı sosyaliste çıkmış garip bir adamın , oğlu ile olan ilişkilerini, ergenliğe geçen oğlunun aşklarını anlatıyor. Kenan İmirzalioğlu’nun baş rolü ile yakın zamanda filme alınan bir hikaye ve en çok okunan hikayelerinden.Filmi izlemiş gibi hissederek okudum.
SIRADIŞI BİR ÖDÜL TÖRENİ
Yazarın en son hikaye kitabı. Bir kasabanın kasabayı tanıtmak için kurulan derneğinin gene kasabalarını tanıtmak için verdikleri çaba ve düzenledikleri ödül töreninin ne kadar saçma ve anlamsız olduğunu ti ye alan bir hikaye . Ödül verilen insanları ödül verenlerin iyi tanımadan belirlemesinin ne kadar absürd olduğuna vurgu yapan akıcı güzel hikaye .Büyük beğeni ile yaşananların doğruluğuna inanarak okudum.
MAVİ KUŞ
Mustafa Kutlu’nun gene filme çekilen ve fazla bilinmeyen bir hikayesi. Bir küçük kasabada şehre yolcu taşıyan eski bir otobüsün şoförü, muavini ve müşterileri ve kasabayı anlatan güzel ve heyecanlı bir hikaye. Küçük kasabanın insanlarını sanki o kasabada yaşamış gibi hissettiren ayrıntılı anlatan güzel bir hikaye.. Tam film olacak güzellikte. Zevkle okudum.
MENEKŞELİ MEKTUP
Kocası tarafından terk edilerek kocası Almanya’ya gitmiş kadına kocası Almnanya’dan her hafta mektup yazar menekşeli kağıtlara. Bunları getiren postacıyı da eşi terk etmiştir ve postacı ile İncilay hanımın duygusal ve acıklı ama sevgiye dayanan ve birbirlerine dostça yardım etmelerini anlatan bir güzel hikaye zevkle okudum. Dizi olacak kadar güzel anlatılmış. Kitabın ikinci bölümünde ise Hac mevsiminde otobüsü ile Arabistan’a çalışmaya giden bir şoförün samimi duygularını anlatan bir hikaye var.
YOKUŞA AKAN SULAR
Köyünden çalışmaya gelen Cevher adlı çocuğun fabrikada ve İstanbul’da yaşadıklarını ve sendikalarda hak aramasını falan anlatan güzel bir hikaye. Daha 17 sinde daha güzel yaşam için köyünden kopup İstanbul’a gelen gençlerin hikayesi.
SIR
Bu kitapta mürşit ve mürit hikayelerinden oluşan birkaç hikaye var. Samimi mürşit, mürit ve onların çevresinde onlardan faydalanmak isteyen insanların hikâyeleri anlatılıyor.
BEYHUDE ÖMRÜM
Edebiyat Fakültelerinde hocaların öğrencilere incelemesi için sık sık ödev verdikleri kitabı. Kayanın dibindeki suyu ortaya çıkararak orada bahçe kurma, bu bahçeyi kurarken verdiği muhtar ile mücadelede, dayak yeme, mahkemeye düşme, çocuklarının ve köylülerin köylerini bırakarak İstanbul’a taşınma, yaşlanınca köyüne dönen bir adamın hikayesi kahramanın ağzından anlatılıyor. Zevkle severek okuduğum bir hikaye. Filmi çekilecek kadar güzel hikaye.
YOKSULLUK İÇİMİZDE
Yoksul insanların hayat ile mücadelesini ve dedikodularını, nişanlanmalarını ve evlenmelerini hayatta kalma savaşlarını anlatıyor. Yoksulluğun insanın kendi yarattığı bir kavram olduğunu vurgulayan bir hikaye
YA TAHAMMÜL, YA SEFER
“Ya bu deveyi güdeceksin, ya bu diyardan gideceksin “ ata sözünün bir başka versiyonu olan bu hikayede anlatılan “ Ya tahammül, ya sefer” yazarın öteki hikayelerinde de sık sık kullandığı bir deyim ve insanların ya bulundukları yerdeki saçmalıklara tahammül etmelerini, beğenmedikleri yer ve insanların yanında kalmaktansa onlardan uzaklaşmalarını ve kendilerini daha mutlu hissedecekleri yerlere sefer etmeleri, yani gitmelerini ana fikir olarak anlatan içimizden bir hikaye.
Bir önceki yazımız olan Cumhuriyet Dönemi Yeni Gelenekçi 10 Yazar başlıklı makalemizde cumhuriyet dönemi edebiyatçılar, cumhuriyet yazarları ve edebiyat hakkında bilgiler verilmektedir.