Süper Beyin Dergisi Temmuz-Ağustos Sayısı Çıktı!
Türkiye’nin en iyi Bireysel Gelişim / Bilinçaltı – Hafıza ve Zekâ Geliştirme / Eğitim Dergisi SÜPER BEYİN Temmuz-Ağustos sayısı çıktı. Sizi heyecanlandırıp hayatınıza anlam katacak, beyninizi daha etkin ve verimli kullanarak yaşam maratonunuza katacağınız birçok pratik yöntemler bulmanıza yardımcı olacak yine çok özel bir sayı okuyacaksınız.
Tek kelimeyle süper bir beynimiz var. O süper beyinle neler yapabileceğimizin ise sınırı yok. Ama tabii ki her şeyin de bir yolu yöntemi var. Süper Beyin Dergisi size pırıl pırıl bir beyin ve gün geçtikçe kapasitesi artan bir zekâ âlemi sunuyor.
İşte size Süper Beyin’den 10 ilgi çekici başlık:
Artık eğlenirken öğrenmek için yeni bir aracınız var: Zihin Haritaları
Zihin Haritalarının en çok sevdiğim yanlarından biri de işte bu! Zihin Haritalarını kullanırken hem öğreniyor, hem de eğleniyorsunuz ya da eylemlerin yerlerini değiştirebiliriz; hem eğleniyor hem de öğreniyorsunuz. Her iki durumda da sonuç değişmiyor. Kısaca şunu söyleyebiliyoruz bu durumda: Zihin Haritaları ile çalışırken eğlence ve öğrenme bir arada gerçekleşiyor. Oldukça etkileyici ve avantaj sağlayıcı bir durum, ne dersiniz?
Devamı Süper Beyin 34. sayıda…
Öğrenciler, Akıllı Çocuk Programı ile gelişiyor
Yaz geldi ve öğrenciler de beklenen tatile nihayet kavuştu. Tatil dinlenme zamanı, eğlenme zamanı… Tabi, dinlenme ve eğlenmeden ne anladığımıza da bağlı bu, bir anlamda. Birçok öğrenci, dinlenirken ve eğlenirken, beyin kapasitelerini de geliştiriyor. “O da nasıl bir şey?” diye soracak olursanız, biz Oğuz Saygın hocamıza ulaştık ve o da yoğun iş hayatının arasında bize zaman ayırıp, sorularımızı bir bir yanıtladı. Öğrendik ki “Akıllı Çocuk Programı” diye bir şey var; hem eğlenceli ve hem de eğitici… Şimdi gelin, Oğuz Saygın hocamızın söylediklerine bir bakalım, neler söylemiş bizlere bu hususta…
Devamı Süper Beyin 34. sayıda…
3. Köprünün mimarı: “Dr. Michel Virlogeux”
İstanbul Boğazı üzerine yapılan 3. Köprü, nam-ı diğer Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün temeli 29 Mayıs 2013 Çarşamba günü atıldı. Bu köprünün tasarımcısı ise Fransız yapı mühendisi Dr. Michel Virlogeux’dir.
Dr. Michel Virlogeux (1946 – … )
Ulusal Köprü ve Yollar Okulu’ndan 1970 yılında mezun oldu. 100’den fazla tasarımını ve taşıyıcılığını (statik hesaplamalar) kendisinin yaptığı köprüye imza attı. Köprülerinde standart kalıpların dışına çıkıp, yapı teknolojisini farklı şekillerde kullandı. Bu yüzden kendisine “köprü üstadı” da denilmektedir. Gustave Magnel Madalyası (1999), İnşaat Mühendisleri Enstitüsü’nün ödülü (2005), Fritz Leonhardt Ödülü, Uluslararası Köprü ve Yapı Mühendisliği Birliği’nden, asma köprüler konusunda yaptığı katkılardan dolayı ödül aldı.
Devamı Süper Beyin 34. sayıda…
Bilişsel Öğrenme ve İşleyen Bellek
Bilişsel öğrenme araştırmaları, zihinsel aşamaların temelini oluşturan belleğin yapısını inceliyor. Bellek, okuma anlama sürecinde vazgeçilmez öneme sahiptir. Okuma anlama sürecinde, metindeki kelimelerin işlenip çözümlenmesi ve metinden gelen bilginin, bireyin daha önceden edinip uzun süreli belleğinde depolamış olduğu art alan bilgisiyle uyumlu hale getirilmesi ve ortaya çıkacak uyumsuzlukların giderilmesi gibi süreçler, işleyen bellek içerisinde meydana gelmektedir.
Devamı Süper Beyin 34. sayıda…
Kişilik Renklerine Göre Yüksek Performanslı Ekip Oluşturmak
Ekibinizdeki bazı insanlar “Güçlü Kararlı”, bazıları “Mükemmeliyetçi”, bazıları “Barışçıl-Sevecen” ve bazıları da “Popüler Neşeli” olabilirler.
4 farklı kişilik türünün hiçbiri diğerinden ne daha iyi veya daha kötü değildir. Her birinin güçlü ve zayıf yönleri vardır. Önemli olan, ekipleri oluştururken ve kişileri görevlendirirken bu farklılıkların bilincinde olmaktır.
1. Yeşil Kişilikler: İnsanlara huzur veren ve herkesin yardımına koşan barışçıl sevecen insanlar bazen bu yüzden kendi işlerini aksatabilirler.
2. Sarı Kişilikler: Çevrelerine neşe saçan popüler insanlar bu tavırlarını abartırlarsa itici olabilirler.
3. Kırmızı Kişilikler: Bazı insanlar güçlü ve kararlı bir yapıya sahiptirler. Kafalarına koydukları her işi başarabilirler. Ancak bunu yaparken etraflarındaki birçok insanı da incitebilirler.
4. Mavi Kişilikler: Bazı insanların en güçlü yönü ise planlı ve programlı olmalarıdır. Her şeyi kusursuz yapmaya çalışan bu insanların katı kuralları, çevrelerindeki insanları zaman zaman sıkabilir.
Devamı Süper Beyin 34. sayıda…
Yaz Aylarında Ruhu Arındırma Terapisi
Ruhumuz bazen öylesine zayıf düşer ki, kişilere ve olaylara duyulan suçluluk hissi gelip, beklemediğimiz bir anda esir alabilir onu. Böylesi dönemler için, bulunduğu yerden çıkma imkânı olmayan bu sevgili dostumuz, bazen kıvransa da elinden bir şey gelmez. Peki, böyle zamanlarda onu biraz rahatlatıp moral vermeye ve bir süre de olsa özgür bırakıp suçluluk hissinden arınmasına yardımcı olmaya ne dersiniz?
Devamı Süper Beyin 34. sayıda…
3 Adımda Kişisel Gelişim
Kişisel Gelişim; binlerce kilometrelik bir yolculuktur ve küçücük adımlarla başlar. Bu yolculukta amaç, istediğini elde etmek ve elde ettiklerini sevmektir. Yani başarı ve mutluluk… Her yolculuğun olduğu gibi kişisel gelişim yolculuğunun da bir takım kuralları vardır. Eğer yolculuk süresince bir yolcu olarak üzerimize düşeni yaparsak; istediğimiz adrese gitmiş ve böylece hedefimize ulaşmış oluruz. 3 önemli adım atarak Kişisel Gelişim Yolculuğuna çıkmaya hazır mısınız?
Devamı Süper Beyin 34. sayıda…
Reklâm Çocukları
Çocuklar, reklâmlara daldığı anda düşünmez ve belli bir zaman sonra sadece gözleri ile takip etmeye başlar. Bu da yavaş yavaş beynindeki çokça kullanması gereken öğrenme merkezlerini kullanmamasını sağlar. Kullanılmayan beyin, işlevsel olarak yavaşlar. Yaptığım bir çok görüşmede çocukların sadece klip ve reklâmlarda durduğunu ve başka türlü çocuğu durağan bir şekilde yakalayamadığını söyleyen bir çok anne ile karşılaştım. Ve konuştuğum annelerin hiç biri, çocuğuna yaptığı bu kötülüğün farkında bile değildi.
Devamı Süper Beyin 34. sayıda…
Stres(siz) Bir Yaşam
Stres uyarıcıları (stresörler) “stres tepkisi”ne yol açar. Bu, merkezi sinir sisteminin uyarılması ve aktivitesinin artmasıdır. Stresörlerin etkisi birbirini güçlendirir. Bu birikim bağışıklık ve endokrin sistemlerini baskı altına alır. Stres tepkisi, önce sempatik nöronların ateşlenmesine ve katekolamin salgılanmasına sebep olur. Ardından, belki bir sona erme etkisi olarak, kortisol seviyeleri yükselir. Kortisol seviyesinin yükselmesi, hafıza kaybından beyin hücrelerinin tahribine kadar birçok yıkımın sebebidir.
Devamı Süper Beyin 34. sayıda…
Zekâ Oyunları, Zekâ Soruları
Bir nehrin bir kıyısında 5 kadın, diğer kıyısında 5 erkek bulunuyor. Her iki grup da bulundukları kıyıdan karşı kıyıya geçmek istiyor. Bir kıyıda uyduruk bir sal bulunmaktadır. (Hangi kıyıda bulunduğunu da siz bulacaksınız.) Bu sal, en fazla 3 kişi alabilmektedir. Erkeklerden sadece biri, bayanlardan da sadece biri salı kullanmayı becerebiliyor. Birtakım nedenlerden dolayı kıyılarda veya salda erkek sayısı kadın sayısından fazla olamaz. Grubu bu şartlarda nehirden geçirebilir misiniz?
Devamı Süper Beyin 34. sayıda…
*
Lilay Koradan
Bir önceki yazımız olan Huzurlu Bir Hayat İçin 10 Önemli Öneri başlıklı makalemizde evlilikte huzur, güzel bir hayat için ve içsel huzur hakkında bilgiler verilmektedir.