Amerika konusu açıldığında herkesin ortak bir sorusu var: Amerika’dan nasıl iphone alırım? Sanırsınız ki dünyanın tüm dertleri sona ermiş, bir tek iphone mevzumuz kalmış. Enteresan. Bir markanın insanların hayatlarında bu kadar belirleyici olması gerçekten çok enteresan. Buradan Steve Job abimize de bir selam edelim unutmadan.
Gelelim sorunun cevabına. İnanın tek tek cevaplamaktan yoruldum, artık soranları direkt buraya yönlendireceğim. O yüzden kimse kusura bakmasın buradaki bilgileri okusun.
1: Amerika telefonlar kontratlı satılır. Yani 1 yada 2 yıl kontrat yaparsanız telefon bedava yada ucuz bir fiyata size verilir. Eğer ilk kez kontrat yapıyorsanız sizden belli bir depozite alırlar. Bu depozite sürenin bitiminde size iade edilir.
2: Siz kontratsız telefon almak istediğinizi söylerseniz, size telefonun normal satış fiyatı söylenir. Örneğin İphone 5’in kontratlı fiyatı 199 dolar iken kontratsız fiyatı 649 dolardır. 16 GB hafıza modeli için tabi ki. Bu bedele New York eyaleti için %8 vergi ilave edilecektir. Amerika’da bazı eyaletlerde vergi olmadığını duydum ama kesin olarak bir bilgim yok.
3: Alacağınız telefonun fabrika olarak unlock olması önemlidir. Genelde üretim aşamasında telefon şirketlerine göre kilitlenir. Örneğin buranın en büyük GSM şirketi AT&T’dir. Fabrika olarak unlock olması durumda hiç bir sorun yaşamazsınız. Türkiye’ye gittiğinizde sim kartınızı takarsınız çalışır.
4: Eğer aldığınız telefonda AT&T ya da başka bir hattın kilidi varsa GSM şirketinin web sitesinden ya da müşteri hizmetlerini arayarak kilidin kaldırılmasını isteyebilirsiniz. Türkiye’de ki gibi bin bir dereden su getirmezler ve hemen işleminizi yaparlar. Daha sonra ne yapmanız gerektiğini size güzelce anlatırlar.
5: Amerika’dan iphone alma sevdanızı sonuçlandırdınız, Apple Store‘den ya da Amazon, Bestbuy, Ebay gibi internet mağazalarından aldınız diyelim. İş burada bitmiyor tabi ki. Türkiye’ye geldiğinizden sonra 1-2 hafta içinde telefonunuz görüşmelere kapatılır. Bunu engellemek için herhangi bir vergi dairesine gidip 100 tl yurtdışı telefon getirme harcı yatırmanız gerekir. Sonra da 1 ay içinde Türkiye’ye giriş yapmış bir pasaport üzerine kaydettirmeniz.
6: Harcı yatırdıktan sonra bir GSM bayisine gidip telefonunuzu pasaportunuza kaydettirebilirsiniz. Bunun için GSM bayisi ücret talep edebilir. Eğer ücretsiz yapmak istiyorsanız e-devlet şifresi alıp kendiniz e-devlet üzerinden ücretsiz kayıt işlemi yapabilirsiniz. Tabi pasaport sahibi sizseniz. Değilseniz sizin adınıza pasaportunu kullandıran kişinin bunu yapması gerekiyor.
7: İphone 5 yada diğer modeller için ekstra herhangi bir vergi ödemezsiniz. Havaalanı çıkışında herhangi bir sorun yaşamazsınız. Tabiki 20-30 tane telefon götürmeye çalışırsanız başınız ağrıyabilir ama 8-10 adet götüren arkadaşlarım oldu ve sorun yaşamadılar.
8: Amerikan iphone almak modeller ilk çıktığı aylarda uygun fiyatlı olabilir. Ama daha sonra Türkiye’deki fiyatlar da düşmektedir. Ayrıca 100 TL vergiyi unutmayın. Pasaport derdi de cabası. O yüzden ben bir süre bekleyip uygun bir kampanya ile Türkiye’den almanızı öneririm.
9: Amerika’dan İphone getirmek böyle zahmetli bir iş. Ama diğer teknolojik ürünlerde böyle sorunlar yok. Ben özellikle yüksel model bilgisayarları öneririm. Düşük model ve düşük fiyatlılar zaten Türkiye’ye ile aynı fiyat. Yüksel modeller de ise ciddi indirimler sözkonusu.
10: Amerikadan iphone almak yada getirmek işte bu süreçleri gerektiren bir işlemler silsilesi ile oluyor. Bakın, inceleyin, düşünün ve hala istiyorsanız karar sizin.
Umarım faydalı olmuşumdur.
Güzel zamanlar diliyorum herkese…
Not: Bu yazı www.ademozbay.com adresindeki, Adem Özbay’ın kişisel blogundan alınmıştır. Orjinaline bakmak isteyenler oradan görebilirler.
*
Hazırlayan:
Mevlüt Beşlioğlu
www.hepsi10numara.com
Bir önceki yazımız olan Dünyanın En Ünlü 10 Matematikçisi başlıklı makalemizde başarılı matematikçiler, matematikçiler ve ünlü matematikçiler hakkında bilgiler verilmektedir.
ben almak istiyorum ama pasaportum yok, olan varsa bana verebilir mi:)
amerikaya para kaptıracağımıza kendi ülkemizde alışveriş yapalım