Karın ağrısı, kusma, bulantı… Bu semptomplar günlük yaşamda hemen hemen herkesin başına gelmiş veya gelebilecek basit bir rahatsızlık gibi görünse de akut pankreatit gibi çok ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Akut pankreatit birdenbire ortaya çıkan, daha öncesinde kendini hiç belli etmeyen, hayati risk taşıyan, çok iyi bakım gerektiren ağır hastalıklardan biridir. Bu nedenle ağrılar önemsenip takip edilmeli, artan ağrı sözkonusu olduğunda mutlaka doktora veya hastaneye gidilmelidir. Akut pankreatit ile ilgili daha detaylı bilgi verecek olursak;
Pankreatit pankreasın iltihaplanmasıyla oluşan şiddetli kanamaya yol açabilen çok ciddi bir hastalıktır.
Hastalık birdenbire aşırı karın ağrısı (ağrı karından sırta doğru yayılabilir) ve kusmayla başlar. Bu nedenle karın ağrılarınızı, bulantılarınızı önemseyin.
Akut pankreatit, hafif veya şiddetli olmak üzere 2 şekilde sınıflandırılır. Hafif pankreatit şiddetliye göre daha kısa sürer ve basit bir ilaç tedavisiyle geçebilir. Şiddetli yani ağır vakalarda yoğun bakım ünitesinde tedavi gerekebilir ki bu da aylar alabilir. Hastalığın şiddetinin belirlenmesi için ilk 48 saat önemlidir.
Ağır vakalarda nekroz görülebilir. Nekroz, pankreasın vücuda sindirim enzimi yaymasıyla dokuları öldürmesi veya çürütmesi sonucu oluşur.
Nekrotik pankreatitlerde hastanın son derece hassas, hijyen bir yoğun bakım ünitesinde tedavisi gerekir. Bu nedenle hastane seçimi çok önemlidir. Tam teşekküllü bir hastane tercih edilmelidir.
- Dünya istatistikleri (Amerika ve Avrupa kaynaklı) incelendiğinde başlıca neden aşırı alkol tüketimidir.
- Özellikle Türkiye’de görülen vakalarda ise başlıca neden safra kesesi taşları ve/veya kumudur. Safra kesesi taşları, pankreas kanalını tıkayarak pankreasın sindirim enzimi salgılamasına ve bu enzimin karın bolgesine yayılmasına neden olur.
- Daha az sıklıkta görülen diğer nedenlerse: kan yağlarının yüksek olması, doğumsal anormallikler, pancreas kanalının dar olması veya kaza sonucu pankreasın iltihaplanmasıdır.
Pankreatit Teşhisi Nasıl Konulur: Öncelikle amilaz, lipaz, CRP vb. kan değerlerine bakılır. Radyolojik görünteleme yoluyla da karın ve göğüs bölgelerindeki durum incelenir. 48 saatin içinde sürekli yükselen amilaz ve lipaz değerleri hastalığın ağır geçirildiğinin göstergesidir.
Tedavi Yöntemleri: Hafif pankreatit vakalarında ilaç tedavisi yeterliyken; ağır durumlarda kan takviyesi, laparoskopik, ERCP veya açık ameliyatlar gerekebilir. Öncelikle hastanın sindirim sistemi durdurularak pankreasın dinlendirilmesi sağlanır. Bu hastalıkta yaş, sigara kullanımı, mevcut hastalıklar önemli kriterlerdir. Hastalık sonucu vücut sistemlerinde aksaklıklar görülebilir, böyle bir durum oluştuğunda destek tedavisi uygulanır. Örneğin yüksek oranda sigara kullanmış ve ağır pankreatit geçiren hastalarda solunum yetersizlikleri, akcigerlerde su toplaması görülebilir. Bu ve benzeri durumlarda hasta solunum cihazina baglanabilir. Ameliyat gerektiren durumlarda hastanın yaşamsal fonksiyonlarının düzelmesi ve sindirim sisteminin belli bir süre dinlendirilmesi (1-2 hafta) beklenir. Vakaya gore 1 veya daha cok ameliyat gerekebilir. 9-10 kez açık ameliyat olunabildigi görülmüştür. Yoğun bakım sürecinden sonra pankreas tomogrofi yöntemiyle ve kan değerleriyle takip edilir ve gerekli diğer tedaviler uygulanır.
Özellikle ağır vakalarda gerek hastanın gerekse de hasta yakının çok yoğun sabır göstermesi gerekir. Çünkü çabuk iyileşebilen bir hastalık değildir. Hasta çektiği acı, yüksek ateş ve hasta psikolojisi nedeniyle; hasta yakını ise belirsizlik, uzun ve zor bakım süresi nedeniyle maksimum derecede sabırlı olmalıdır.
Hastanede aylar süren tedavi gerektiren diğer hastalıklarda olduğu gibi şiddetli akut pankreatit de aslında hasta yakınlari için bir ic hesaplaşma sürecidir. Uzun tedavi dönemi, insanın yaşamını sorgulaması; arkadaşlarını, akrabalarını daha yakından tanıması için bir fırsattır. Çoğu hasta yakınının veya arkadaşlarının ziyaret ve maddi/manevi destek konusunda duyarsız kalmaları hasta ve hastaya bakan kişileri şaşırtmamalı, önceden hazırlıklı olunmalıdır. Tedavi süresinde hastaya psikolojik destek verilmesinde fayda vardır.
Hastane tedavisi bittikten sonra evde hafif vakalarda diyet ve/veya ilaç tedavisi uygulanabilir. Ağır vakalarda ise hastanın durumuna göre diyeti kontrol edilir, hastanede başlanan insüline doktor kararıyla devam edilebilir. Hastanın kan değerleri takip edilir ve doktoruyla devamlı irtibat halinde olunmasında yarar vardır.
*
Beyza Bozok Şener
bzbozok@hotmail.com
www.Hepsi10Numara.com
Bir önceki yazımız olan Yüz Botoksu İçin 10 Kolay Egzersiz başlıklı makalemizde 6 Günde Yüzünüzde Kesinlikle Değişimlere Sebeb Olacak Mutlak Egzersizler, ev botoksu ve İnanılmaz Ev Botoksu: hakkında bilgiler verilmektedir.
benim babamdada oldu, ne kadar zor olduğunu az bile anlatmışsınız
çok kötü bir hastalıkmış allah korusun hepimizi
Şu an bu hastalığı annem geçirdi. 20 gün hastanede ilaçlı serum tedavisi gördük. Ameliyatı ertelediler biraz. Allah kimseyi bu hastalığa düşürmesin.
murat benım babamda suan var senden fikir alısverısınde bulunmak ısterım Lutfen benı ara yada cagrı yap ben arayayım 0546 202 04 02
43 gün ağır antibiyotik tedavisi gördüm. Şu an 13 x 9 cm yalancı kist oluştu.
Halen diyete devam ediyorum.
ALİM benım babamda suan var senden fikir alısverısınde bulunmak ısterım Lutfen benı ara yada cagrı yap ben arayayım 0546 202 04 02
Benim babamda şuan yoğun bakımda diyalizde ve solununda sorun var. İç organlara yayılmış antibyotk alıyo gürlerdr doktordan evet iyi lafını 6 gündür alamadk allhm şifa ver
Bende de daha yeni cikti. Yagli yicekler yeme haslama ye falan dedi ama ben pek anlamadim. Gebeyimde nasil beslenmek gerekiyor boyle durumda
benim eşim 2014 yılında geçirde şimdi tekrar tekrarladı allah kimseye böyle bir hastalık göstermesin bir aydır hastanedeyiz daha hiç bir gelişme yok antibiyotik ağrı kesici ve serim dedavisi uygulanıyor
Ani bir göğüs arasi altımda ağrı ile başladı bir hafta geçer diye bekledim olmadı, 4 doktor gastrit dedi geçti sonra bir doktor bu konuda uzmanmis pankreas kuyrukta 10 cm kist varmis mideye kisti ercp ile drenaj yaptılar. Stend taktılar. Pankreasta taş varmış sivi alamayinca kist olusturmus. Taşı alamadılar bu şekilde devam ediyor. Arkadaşlar bu pankreas işinden bu ülkede çok iyi anlayan yok ben bu sonuca vardım. Sıklıkla gaz ve bazen geğirme dışında 7-8 aydır rahatim.. aman cerraha hazırlıksız dusmeyin anında açık ameliyat yapar. Geçmiş olsun.
Merhaba,
3 yıldır sürekli akut ataklar geçiriyorum. İstanbul Haydarpaşa Numune hastanesi Genel cerrah Mehmet Ali Uzun bey i öneririm. Konusunda iyidir. Tüm detayları ile araştırıp bilgi veriyor aynı zamanda ilgili, Bu hafta ercp ile kanalda genişleme yapılacak, Herkese geçmiş olsun.
Bu hastalık öyle bir illetki Allah sabır versin.Şiddetli pankreatit geçirdik.Akciğer uçlarında iltihap, pankreasta iltihap, safra kesesi iltihap ve karaciğer iltihap oldu.Günlerce hastahanede yattık ateş ağrı litrelerce serumlar.Çok kötü. Ercp yapıldı. Sakarya korucuk Eğt araştırma hst bu pankreatitintedavisini yapan prof.Erkan Parlak parmakla gösterilecek doktordur.Tavsiye ederim.Şy an evde tedavi devam ediyor. Tam anlamıyla atlatamadık.Allah herkeze şifalar versin.
Arkadaşlar merhaba Pankreatit geçirdik buna neden olan safra kesesi taşı idi.Allah kimsenin başına vermesin o ne şiddetli bir ağrıdır.Ercp yapıldı.Bu ercp yi yapabilen prof çok azmış.Tavsiyem Sakarya Ünv Eğt Arş Has. Kampüsü Prof Dr Erkan PARLAK Türkiyenin en iyisinden birisidir.Taaaa Gaziantep,K.maraş,Urfa,Malatya,Denizli,Antalya,İzmirden Erkan beye sevk edilen hastalar gördüm.Allah yardımcımız olsun
25 gün önce akut pankreatit geçirdim. 6 gün hastahanede yattım..orada iyi bakıldım. .ama taburcu olduktan sonra ilaç verilmedi. .sadece diyet dendi. Bana yardımcı olurmusunuz lütfen.
Bana ulaşın lütfen
Herkeze cok cok gecmiş olsun bende 40 gün önce yasadım bu rahatsızlığı 6 gün kaldım taburcu etiler ilac yazmadılar gecende konturole gitim sıkıntı yok alkolude bıraktım benimkini alkol tetiklemiş dediler inşallah birdaha yasamam herkeze cok gecmiş olsun acil şifalar versin rabbim.
Bu hastalık amcamda var iki senedir çok ağrıları var pankreasta psödokist oluşmuş safra keseside dolu me yapacağız bilmiyoruz bu hastalığın çaresi nedir acaba ağrıları gittikçe şiddetleniyor bir bilgisi olan varsa lütfen ulaşsın 05524164625