“Öğretmenler mesleklerini sevdikleri ölçüde hayattan haz alırlar.” (1)
Yukarıdaki genelleme aslında bütün meslekler için geçerlidir, ancak özellikle de öğretmenlik mesleğini daha iyi kapsamaktadır.
Başarılı olan bir öğretmen ise işini iyi yapmakta ve bu da hayattan haz almasına neden olmaktadır. Peki, başarılı bir öğretmen olmak için neler yapmak lazım? İsterseniz bunu maddeler halinde ele alalım…
Öğrencilerin seviyesine inmek: Başarılı bir öğretmende bulunan en bariz özelliklerden birisi öğrencilerin seviyesine inme konusunda başarılı olmaktır. Bu biraz tecrübeye dayansa da işe yeni başlamış idealist bir öğretmende başarılı olabilir.
Yeni çalışmaları takip etmek: Başarılı bir öğretmen, eğitimdeki yeni çalışmaları takip eder ve kendini günün şartlarına göre adapte eder. Bu konuda değişik kaynaklardan istifade eder.
İyi bir iletişim bilgisine sahip olmak: İletişim konusunda hem kendisi yeni fikirler ortaya koyar, hem de konulmuş fikirlere kendini adapte eder. Sınıf içerisinde çocuklarla kurulacak iletişimin önemini çok iyi fark eder. Bu farkında oluşta onu başarılı bir öğretmen yapar.
Gerekli dökümanlara sahip olmak: Ders içerisinde işlenen konu ile ilgili dökümanlara sahiptir. Bu dökümanları derse başlamadan önce irdelemiş ve kendisini konuya hazır hale getirmiştir. Bu başarılı olmuş olan öğretmenlerin neredeyse olmazsa olmazı haline gelmiştir.
Planlı olmak: İşlemiş olduğu derslere ait hem genel çerçevede ve hem de özel çerçevede bir plan içerisinde hareket eder. Zamanında konuları bitirmenin hazzını yaşayabilmek içinde bu planlama büyük önem taşımaktadır.
Adil olmak: Sınıf içerisinde öğrencilere karşı davranışlarında adil olan öğretmenler, hem insani bakımdan hem de yaptığı işin gerektirdiği davranış stili bakımından başarılı olmaktadırlar. Bu adalet anlayışı içerisinde aynı davranışı gösteren bir öğrenciye ceza veriyorsa, başka bir öğrenci gösterdiğinde de ceza vermesi veya tam tersi olarak güzel bir davranışta ödül vermesi şeklinde örneklendirilebilinir.
Teknolojiyi kullanmak: Günümüz teknolojinin hızlı bir şekilde geliştiği bir zaman dilimi içerisinde yer almaktadır. Evinde televizyon seyreden öğrenci, okulda daha ileri bir teknik kavramı görmezse gelişim sürecini tam sağlayamayacaktır. İdealist bir öğretmen gerekli şartları oluşturup başarıyı elde edecektir.
Veli ile işbirliği: Öğrencilerin başarıları yada başarısızlıklarında yatan en önemli nedenler içerisinde aile içerisindeki yaşantıları sayılabilinir. Veli ile işbirliği içerisinde olacak olan bir öğretmen, olumsuz davranışların önüne geçebilir yada olumlu bir davranışı pekiştirebilir. Bu da başarıyı arttıran en önemli husustur.
İdare ile işbirliği: Öğrencilerin sahip olduğu başarılı duruma pekiştireç olabileceği gibi başarısız öğrencinin başarısızlığına neden olan davranışlarında önüne geçebilecek bir tıkaç olabilir. Öğrencilerin durumlarını idare ile birlikte ele almak ve beraber kararlar almak başarıyı olumlu yönde etkileyecektir.
Diğer öğretmenlerle işbirliği: Diğer öğretmenlerle işbirliği içerisinde olmakta başarıyı olumlu yönde etkileyecektir. Bir öğretmenin bir konuda tecrübesi, diğer öğretmende fazla olabilir; bu da işbirliğinin önemini daha iyi ortaya koymaktadır.
DİPNOT: (1) L. Ş.
*
LÜTFİ ŞAHİN
www.lutfisahininsitesi.com
www.Hepsi10Numara.com
Bir önceki yazımız olan Beyin Gücü Dergisi'nden 10 Konu başlıklı makalemizde beyin gücü, beyin gücü dergisi konuları ve kişisel gelişim hakkında bilgiler verilmektedir.