Ülkemiz olarak kitap okumaya ne kadar hevesli olduğumuz esasında grafiklerce tescillenmektedir. Maalesef ki okuma oranlarımızın çok düşük olması adeta bizim gelişmişlik düzeyimizle eş oranda gitmektedir. Bizler kitap okurken niçin okuduğumuzu acaba ne kadar biliyoruz? Yoksa hala boş zamanlarınızda ne yaparsınız sorusunun cevabı mı kitap okumak. Her zaman buna karşı olmuşumdur. Kitap bir boş zaman değerlendirme aktivitesi değildir. Bunun için neden kitap okumalıyız sorusunun cevabını verelim:
Yaşamak için okumalıyız. Ne kadar da garip geldi demi bu cümle size? Acaba insanlar dışında okumayı bilen varlık var mı? Bana gösterebilir misiniz? Yaşadığımızın en büyük kanıtıdır okumak. Kur’an-ı Kerim’in de ilk emri değil midir “Oku!”. O yüzden yaşadığınızı hissetmek için sizi okumaya davet ediyorum.
Uyanmak için okumalıyız. Uyumak için okumamalıyız. Yatmadan 5 dakika önce daha iyi uykuya dalmak için okumamalıyız. Kitap okumak “Uyanmak” içindir “Uyumak” için değil. Öğrendiklerimizle farkındalık dünyasında uyanalım.
Hayal dünyamızı genişletmek için kitap okumalıyız. Daha farklı ve sıra dışı fikirler edinebilmenin yolu okumaktan geçer. Bu yüzden okuyarak adım adım ilerleyebiliriz.
Bakış açımızı değiştirmek için okumalıyız. Sürekli aynı işlerle meşgul olduğumuz müddetçe ufkumuzu ve hayata bakış açımız daralacaktır. Eğer olaylar bakış açımızı değiştirmek istiyorsak okumamız kaçınılmazdır.
Öğrenmek için okumalıyız. Bir kitaba başladığımızda muhakkak bunun bize bir şeyler katacağı düşüncesi aklımızın bir köşesinde yer almalı. Bunu pragmatik bir anlayış olarak görmeyin. Faydacılıktan ziyade bizim öğrenim dünyamıza kattığı şeyleri düşünerek okumalıyız.
Zamanı verimli kullanmak için okumalıyız. Daha önce de belirttiğim gibi kitap okumayı boş zaman değerlendirme aktivitesi olarak göremeden okumalıyız. Zamanımız geri gelmeyen yegâne şeylerden bir tanesidir. Bu yüzden zamanımızı kitap okuyarak verimli hale getirebiliriz.
Etkili ve güzel konuşmak için okumalıyız. Ne kadar çok kelime hazinemiz olursa konuşmalarımızda kullanacağımız kelimelerde o kadar çoğalacaktır. Tekrara düşmeden ve düzgün konuşabilmek için bilgi birikimimizi okuma il arttırabiliriz.
Yeni yerler keşfetmek için okumalıyız. İçinde bulunduğunuz şartlar gezmenize imkân vermiyorsa okumanıza da engel değildir umarım. İşte bu durumda dünyanın sayısız güzelliklerinde haberdar olabilirsiniz. Okumak sizi gezip görebileceğiniz yerler hakkında bilgi sağlar.
*
Hakan Birol
www.hakanbirol.com
Bir önceki yazımız olan Batı Edebiyatından 10 Edebi Akım başlıklı makalemizde batıda edebi akımlar, edebi akımlar ve edebi akımların türk yazarları hakkında bilgiler verilmektedir.
çok iyi bilgiler vermişsin helal sözlerin 10 numara