Breaking News

Montessori Eğitiminin 10 İlkesi

Çocuk özeldir, tektir, kendine has bir varlıktır.

Etrafındaki maddesel dünyayı absorbe eder, gelecekte yetiştireceği kişi modelini biçimlendirir.

Çocuk , insanların mimarıdır. Bu mimarlar, farkında olmadan içlerindeki inşa planına uyarak kendi ritimleri doğrultusunda kendilerini geliştirmeye çalışır.

Bu gelişime yetişkinler etki edemez, çünkü onlar inşa planını bilmez. Bir yetişkinin zamansız müdahalesi ya bu inşa planını tahrip eder ya da yanlış bir yöne yönlendirebilir.

Montessori eğitiminin temel taşlarından biri; hazırlanmış çevredir. Çocuklar, hazırlanmış çevredeki Montessori materyallerinden, bireysel ilgi ve eğilimlerine göre bağımsız olarak seçim yaparlar.

Çocuklar, istedikleri materyalle, istedikleri zaman, istedikleri yerde çalışır.

İstedikleri kadar tekrar etme imkânı sunulur. Erken öğrenen, yeni bir çalışmaya geçebilecektir, çünkü herkesin farklı bir ritmi vardır.

Çocuğun güçlü bir karakterde yetişmesini sağlamak için, bir bakıma fiziksel ve ruhsal hijyene ihtiyaç vardır. Bu durumda yetişkinlerin görevi, çocuğun içindeki yeteneği ve gizil gücü uyandırmak ve gelişim sürecinde desteklemektir.

Yukarıda okuduğunuz temel ilkelere sahip olan Montessori eğitimi, çocuk merkezli olması, kullanılan materyallerinin özellikleri ve eğitim anlayışı ile çocuğun gelişimini desteklemektedir. Maria Montessori tarafından geliştirilen bu eğitim yaklaşımında çocuklar gerçek materyallerle birebir çalışmakta ve bu materyaller, çocukların gelişim alanlarını desteklemektedir.

Turgay Keskin

 

Bir önceki yazımız olan Bir Milletin Dirilişi: İstiklal Marşı başlıklı makalemizde istiklal marşı, istiklal marşı nasıl yazıldı ve istiklal marşının hikayesi hakkında bilgiler verilmektedir.

Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir