Breaking News

Ramazan Bingöl’den Girişimcilik İçin 10 Altın Kuralı

Girişimcilik cesaret ister. Özellikle de yaşanan kriz dönemlerinde. Ama kriz dönemlerinde başlayan girişimlerin de büyük başarılara imza atması muhtemel…

Kendi adıyla marka olmayı başarabilmiş gurme ve yazar Ramazan Bingöl aynı zamanda çok başarılı bir girişimci. “Ramazan Bingöl Et Restoranları” ile her gün gittikçe büyüyen bir marka.

Girişimciliği ve yeni bir işletme kurmanın kolay olmadığını iyi bilen Ramazan Bingöl, girişimci olurken ve işletme kurarken göz önünde bulundurulması gereken kuralları şöyle anlatıyor:

 

  1. İşletmenin mutlaka kendilerine özgü anayasası yani tüzük dediğimiz yazılı kuralları olmalıdır.
  2. Kurallar ve kavramlar öncelikle çekirdek ailede oluşmalıdır.
  3. Bir otomobil fabrikasının genel müdürü olan iyi bir lider veya yönetici, yarın beyaz eşya üretimi yapan bir firmaya genel müdür olabiliyorsa, bu başarının sebebi, lider veya yöneticinin sahip olduğu prensip ve kurallarıdır.
  4. Prensip ve kuralları olan kişiler hangi işi yaparlarsa yapsınlar, olağanüstü durumlar hariç muhakkak başarılı olurlar.
  5. Organizasyon şeması ile görev sorumluluklar belirlenmelidir.
  6. Bir işletme veya bir toplum uzun vadede başarılı veya güçlü olmak istiyorsa, bakışlarını geleceğe çevirmeli ve bir vizyon sahibi olmalıdır.
  7. Eğer bir vizyon sahibi değilse ve gelecekte nasıl davranması konusunda kendisine ait bir takım tanımlamalar yapamıyorsa, bu durumda stratejik davrandıklarını söylememiz mümkün olmaz.
  8. Fiyat politikanızı belirledikten sonra değiştirme şansınız pek yoktur. Olsa bile genelde başarısız sonuçlar verir. Mesela, kafanızda pahalı olarak yer eden işletme, bir süre sonra fiyatlarını düşürse bile fayda etmez, orası artık sizin için pahalı bir işletmedir.
  9. İşletmenizde hangi ürünlerin kesinlikle satışının yapılmayacağını belirlediniz mi? (Mesela, dünyanın hiçbir yerinde, Mc Donald’s alkollü içecek ve domuz eti satışı yapmamaktadır. İlk günden beri belirlediği stratejiyi belki talep fazla bile olsa asla değiştirmemektedir.)
  10. İşletmeyi kurarken şu soruları da cevaplamak gerekir: Hangi iş alanında faaliyet göstereceksiniz? (catering, fastfood, lüks restoran gibi.) İşletmeniz kendi alanı haricinde gelecekte hangi iş alanlarında faaliyet göstermeyi düşünüyor? İşletmeniz gelecekte stratejik ortaklık yapmayı düşünüyor mu? Stratejinizi gelişen dünyaya göre mi belirlediniz?  Personel stratejiniz belirlendi mi? Sadece bir işletmeyle mi kalacaksınız, yoksa başka şubeler açmayı düşünüyor musunuz?

Ensar Üstün

ensarustun@tures.org.tr

www.hepsi10numara.com

Bir önceki yazımız olan Kendini Pazarlamanın 10 Yolu başlıklı makalemizde ayşegül kuşçu, başkalarını etkileme ve etikileme sanatı hakkında bilgiler verilmektedir.

Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir