Breaking News

Türkiye’nin 10 Meşhur Engellisi

 kisisel-gelisim-yazilari

      metin-şentürk

Metin Şentürk

Doğumlu olan Metin Şentürk soyadı gibi çok şen ve neşeli bir ses sanatçısıdır. Görme engeli ile adeta alay eden ve her şeyi ti ye alan Şentürk girdiği her ortama neşe katan insandır. “Unutma Beni” dizisinde de gerçek hayattaki gibi bir görme engelliyi canlandırır. Profesyonel ses sanatçısı olarak yaşamına devam ettirmektedir. Milletvekili adayı olarak siyasete de adım atmıştır.

kisisel-gelisim-nedir

aşik-veysel

Aşık Veysel Şatıroğlu

Yılında Sivas Sivrialan Köyünde dünyaya gelmiş ve 6 yaşından sonra çiçek hastalığından görme engelli olmuştur ve babasının oyalansın diye aldığı sazı ile avunurken okuduğu şiirler ile ülkemizin en ünlü halk ozanlarından biri olmuştur. Cumhuriyet Tarihimizin en ünlü halk ozanlarından birisi olan Şatıroğlu toprak, tabiat doğa üzerine şiirler yazmıştır.

köy okullarında ve köy enstitülerinde türkü muallimliği de yapan Şatıroğlu 1973 yılında aramızdan ayrılmıştır.

kisisel-gelisim

Cemil-Meriç

Cemil Meriç

1916 yılında Hatay’da doğar. Daha önce var olan miyop gözü 38 yaşında çok okumaktan tamamen görmez olur.

Kendisine has Türkçesi ile yazdığı yazıları ülkemizin en önemli dergi ve gazetelerinde yayınlanmış ve büyük ilgi çekmiştir.

1984 ten sonra sağlığı bozulan Meriç beyin kanaması sonra felç olur ve 13.06.1987 de Peygamberimize olan aşkını sayıklayarak vefat eder.

kisisel-gelisim-makaleler

mithat-enç

Mitat Enç

Gaziantep’te doğan Enç, Hukuk fakültesi okurken görme engelli olur ve okulunu bırakarak özel eğitime yönelir Colombia ve Hayvard da okur. Sonrasında Ankara, Gazi ve Bilkent Üniversitesi Eğitim Fakültelerini kurarak, buralarda kurucu dekanlık yapar. Hayatının engelli eğitimine adar ve onu görmek istemeyenlere en büyük mücadeleyi vererek doçentliğe kadar yükselir. Eserler üretir Gaziantep yöresi ile alakalı. En önemli eseri “ Bitmeyen Gece” adlı otobiyografisidir ve halen kendisi Eğitim Fakültelerinde özel eğitim derslerinde toplum a örnek gösterilmektedir.

nlp-hipnoz-basari-motivasyon

lokman-ayva

Lokman Ayva

Türkiye’nin ilk görme engelli Milletvekili olan Lokman Ayva 2 dönem milletvekilliği yapmıştır ve halen AK Parti’nin 50 kişilik MYK üyesidir ve bu yönetime en çok oy alarak seçilen 4. Kişi olmuştur.

Boğaziçi Üniversitesi mezunu olan Lokman Ayva işportacılık, öğretmenlik yapmıştır. 1966 doğumlu olan Ayva Milletvekilliği zamanında engelli hakları konusunda büyük çaba harcamıştır. Beyaz Ay Derneğini kurmuş ve “Eğitim Her Engeli Aşar” kampanyası ile engellileri eğitmiştir. Avrupa Parlamentosunda da görev almıştır.

basarili-olmak

Safak-Pavey

Şafak Pavey

Yurtdışında geçirdiği tren kazası ile bir kolunu ve ayağını kaybeden ve birleşmiş milletler teşkilatında üst düzey yöneticilik yapan Pavey, şu an CHP den milletvekili olarak engelli haklarını aramak için mücadele etmektedir. Neşeli ve hayat dolu olan Pavey hayat mücadelesi ile pek çok engelliye örnek olmaktadır.

cv-hazirlama-is-gorusmesi-is-hayatı

Eşref-Armağan

Eşref Armağan

Doğumlu olan Eşref Armağan görme engelli olmasına rağmen birbirinden güzel resimler ile ressamlıkta ün yapmış ve bilim ve tıp dünyasının ilgisi ile ilgi çekmiştir. Harvard Üniversitesi hocaları MR cihazında kendisini incelemiş ve “gören insan görerek görmeyen de dokunarak işiterek resimler yapar” sonucuna varmışlardır. Burada azmin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmıştır.

mutlu-huzurlu-olmak

kani-karaca

Kani Karaca

Doğumlu Kani Karaca asrımızın en büyük Kur’an Bülbülü olarak tanınmıştır. Mevlithan olarak tanınsa da o Kur’an ı İstanbul tavrıyla Arapça okuyarak ün yapar ve hafızdır da aynı zamanda tüm İslam ülkelerinde ün yapmış ve Türk Televizyonlarında önemli günlerde okuduğu mevlit ve Kur’an ziyafetleriyle tanımıştır kendisini. 2004 yılında aramızdan ayrılmıştır.

mutlu-evlilik

Gültekin-Yazgan

Gültekin Yazgan

10 yaşında görme engelli olan Gültekin Yazgan, hukuk okuyarak avukat olmasına rağmen aynı zamanda da görme engelli okullarında öğretmenliklerde yapmış Türkiye Görme Engelliler Kütüphanesini kurarak görme engellilerin eğitimine kendisini adamış ve görme engelli olmasını sorun yapan çevrelerce büyük mücadeleler vermiştir. Hayatını anlattığı “Kör Uçuş” kitabını Doğan Cüceloğlu görerek onu ve eşini programına davet etmiş ve kendisi de “Onlar Benim Kahramanım” kitabını kaleme almıştır. Prof. Yankı Yazgan ve Prof. Çağrı Yazgan adlı iki ünlü psikiyatrı yetiştirmiştir.

beden-dili-imaj-kariyer-hitaber

topal-osman

Topal Osman

Giresun da 1883 yılında doğan Topal Osman, Balkan Savaşlarında yaralanarak bir ayağından sakat kalmasına rağmen 1. Dünya savaşına katılmış ve koltuk deneği ile Kafkaslarda büyük yararlılıklar göstererek Kurtuluş Savaşında da “Topal Osman” namıyla ün yapmıştır.

Topal Osman’ın saflığından ve cahilliğinden faydalananlar ona Meclisin kötü insanlar ile dolduğu yalanını anlatarak Meclisi basmasını söylerler bu söylenti yayılır. Meclis basılmaz ama Meclisin en etkili Milletvekillerinden olan Ali Şükrü Bey ile Topal Osman 1923 yılında evinde öldürülürler.

*

Turan Yalçın

www.turanyalcin.com

www.Hepsi10Numara.com

Bir önceki yazımız olan En Güzel 10 Alfred Hitchcock Resmi başlıklı makalemizde Alfred Hitchcock, Alfred Hitchcock filmleri ve Alfred Hitchcock hakkında hakkında bilgiler verilmektedir.

Share

8 thoughts on “Türkiye’nin 10 Meşhur Engellisi

  1. bide gönül gözü görmeyenler var asıl körler bence onlar
    bu insanlara helal olsun
    zor şartlarda başarmışlar

  2. Ben birazda baska seyler istiyorum. Hep gorme engelli demisler. Ancak isitme, yurume engellileri de soyleselerdi odevim tam olacakti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir