Breaking News

Spor Yapmanın 10 Faydası

guzel-popo-ve-kalca-icin-3
Daha kaliteli bir yaşam seçimi; kişilerin daha iyi beslenme alışkanlıklarına sahip olması ve düzenli spor yapmalarıyla sağlanır. Egzersiz yapmak için yarışma sporcusu olmak gerekmez. Kendimiz için uygun olan sporu seçerek onu düzenli bir şekilde sürdürebiliriz. Günde sadece 30 dakika süreyle yapılacak egzersiz sağlığı artırır ve hayatı daha kaliteli kılar.Egzersizlerin amacı, kasların, kemiklerin, eklemlerin, kalp-damar sisteminin ve fonksiyonlarının en uygun şekilde çalışmasını sağlamaktadır.
Spor yapmanın sağlık açısından önemini birkaç başlık altında özetlemek mümkün;


Spor yaparak, sinirli ve gergin ruh halimizle mücadele etmek mümkündür. Yapmakta olduğumuz sporu en az 30 dakika devam ettirdikten sonra, endorfin hormonları
salgılanır. Endorfinin vücuttaki işlevi morfine benzetilmektedir. Hem doğal bir ağrı kesici, hem de yatıştırıcı niteliği vardır.

Spor, psikolojik stresin birikmesini önler. Kişinin gün boyu sinirlenmesine,
üzülmesine yada endişe etmesine neden olan olayları aklından çıkarmasına yardımcı olabilir.
Uykusuzluktan kurtulmamızı sağlar.
Uykusuzluk çekmek, stresin neden olabileceği tipik sonuçlardan birisidir. Uykumuzu almak, stresli durumlara karşı dayanıklı olmamıza yardımcı olur.


Ruhsal açıdan bizi çok rahatlatır.
Kişi kendisiyle gurur duymaya başlar. Yetersizlik duygusu, yerini başarı duygusuna bırakır. Spor yapmak özellikle, özgüven eksikliğinden veya boşluktan kaynaklanan stres ve bunalımdan kurtulmaya yardımcı olur.


Spor, kalbi güçlendirir. Kalbimiz de bir kastır ve diğer tüm kaslar gibi bir egzersiz programına devam ederek, onun büyüklüğünü ve kuvvetini arttırabiliriz.
Yapılan spor sonucunda kalbimiz daha güçlü hale gelecek ve daha etkili bir organ olacaktır. Tüm bunların sonucunda daha geç yorulup daha erken toparlanabiliriz.

kalcanizi-nasil-guzel-gosterebilirsiniz-9

Sporun diğer bir önemi, insanoğlunun davranışlarını doğrudan etkilemesi sebebiyle göz ardı edilemeyecek kadar büyüktür.
Düzenli spor yapan insanların öfke kontrolü konusunda daha başarılı olduğunu ve saldırgan eylemlerde bulunmaktan daha kolay kaçınabildiğini yapılan araştırmalar ortaya koymuştur.


Çocukluk çağından itibaren başlanan spor,çocukların birbirleri ve çevre ile etkileşim haline geçmesini daha kolay bir hale getirir. Ayrıca ders çalışma konusunda, verimli çalışmasını ve konsantrasyonunun dağılmadan odaklanmasını destekliyor.
Ders çalışmak için oturduklarında daha uzun süre boyunca odaklanarak kendilerini okuduklarına verebilmelerini mümkün hale getirir.

7-odev-bilgileri
Gençler açısından spor oldukça önemlidir, sorumluluk duygusu kazandırır. Ayrıca agrefsifliklerini frenlemelerine, öfke kontrolüne yardımcı olur. Bunların yanı sıra, dikkat dağınıklığını engellemeyi de sağlar. Daha enerjik ve daha pozitif olmalarında önemli katkı sağlar.
Ayrıca gençlerin, alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak durması için spor en büyük engelleyicidir.

Çocukluk ve yetişkinlik döneminde olduğu gibi ileriki yaşlarda da fayda sağlayan sporu, düzenli aralıklarla yapan kişilerde kemik erimesi ve beyin faaliyetlerinin yavaşlaması gibi sorunlar da daha az görülmektedir. Unutkanlığın azalmasına yardımcı olan spor, beyin aktivitelerinin ilerleyen yaşlarda da düzenli bir şekilde sürdürülmesini sağlamaktadır.

Spor yapmak, yaşlı insanlar için zorunlu olan bir kavramdır.

Hem beden hemde ruhen önemini yok sayamayız. Spor yaparak yaşlı insanlar depresyona yakalanmazlar, kendilerini mutsuz ve yalnız hissetmezler. Dinç ve enerjik olmaya yardımcı olur,kaslarının çekilip kısalmasını önler.Kemik dokusunu güçlendirerek, kemik erimesinin önüne geçebilir.


10)Farklı dürtülerin karmaşık etkileşimi, birlikte, kendi kendini idame ve sağlıklı kalma davranışını oluşturur.

sert-ve-siki-kalca-icin-5

Spor, birçok hastalığın üstesinden gelmede olumlu bir etkiye sahiptir.
Sonuç olarak sporun,hem bedensel hemde ruhsal önemi saymakla bitmez. Unutmayın spor yapmak için önümüzde hiç bir engel yoktur, yarışma sporcusu olmamız da gerekmiyor. Sağlıkla kalın.

 

*

Ada Yılmazer

Spor ve Beden Eğitmeni

ada_yilmazer@windowslive.com

www.hepsi10numara.com

 

Bir önceki yazımız olan Kadınların Adet Gerginliği Hakkında 10 Bilgi başlıklı makalemizde adet dönemi, adet sıkıntıları ve adet ve kadın hakkında bilgiler verilmektedir.

Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir