Şu ana dek çıkmış tüm tabletler arasından kendini birçok özelliği ile sıyıran ve kullanıcıların büyük beğenisini kazanan nVidia üretimi Shield adlı tabletin tüm özelliklerine değindiğimiz yazımıza hepinizi davet ediyoruz.
Performans Canavarı
nVidia’nın kendi ürettiği ve ilk kez Shield tabletinde kullandığı bu grafik işlemci, tam 192 shader’a (işlem birimi) sahip. Bu grafik işlemcinin ne kadar güçlü olduğunu şöyle ifade edebiliriz; bilgisayarlarda kullanılan giriş seviyesi bir ekran kartının grafik işlemcisi 300-400 shader arasında dolaşmakta. 192 shader’a sahip olan nVidia Shield tabletin grafik işlemcisi Tegra K1’in gücünü siz hayal edin.
Ses Kalitesini Oldukça Etkileyen Hoparlör Konumu
Günümüzde çoğu telefonda sıkça eleştirdiğimiz ortak unsurlardan biri de hoparlörlerin konumu. Ne yazık ki Samsung Galaxy S5 gibi üst düzey bir telefonda bile bu hoparlörlerin konumu arkada küçücük bir alan.
Kullanıcıların bu sorununu ortadan kaldırmak isteyen nVidia, Shield tabletinde çok iyi bir iş başarmış. Hoparlörleri ekranın üst ve altına sıra sıra dizmiş. Bu nedenle Shield tabletin ses kalitesi çoğu tablet ve telefonun üstünde.
Diğer Tabletlere Göre Kalın
nVidia Shield tabletin belki de en büyük eksikliği kalın ve olması. Tabletin kalın olmasının en büyük nedeni ise Tegra K1 gibi üst düzey bir grafik işlemcinin soğutulması için gereken soğutma sisteminin ihtiyaç duyduğu alan. (Tabletin kalınlığı: 9.6mm)
Oyun İçin Donatılmış
Tablet ile birlikte gelen birçok yazılım tabletin gerçek bir oyun deneyimi sunmak için üretildiğini kanıtlar nitelikte. Bu yazılımlardan en dikkat çekeni ise ShadowPlay. ShadowPlay ile oyun esnasında tek tuş ile oyunu 1080p kaydedebilir, ekran görüntüsü alabilir veya Twitch üzerinden canlı yayın yapabilirsiniz. Bu ve bunun gibi imkanlar, tabletlerden oyun kaydeden insanların Shield’ı tercih etmesini şart kılıyor.
Shield Wireless Controller
nVidia Shield’ı diğer tabletlerden ayrı kılan en önemli etmen Shield Wireless Controller. SWC’ı tabletinize Bluetooth aracılığı ile bağlayıp oyunların keyfini sürebilirsiniz. SWC’nin dikkat çeken özellikleri, Dualshock ekolu olan iki analogun yan yana olması ve Xbox Controller’ın ekolu ‘Y,X,A,B’ tuşlarının kontrolcü üzerinde yer alması. Ele son derece tok bir his veren kontrolcü, oyuncular için tasarlanmış üst düzey bir alet olduğunu anında hissettiriyor.
Sonunda Android 5.0
23 Eylül 2008 tarihinde beklenmedik bir şekilde telefonlara özel bir işletim sistemi duyuran Google, 1.0 sürümünden bu yana biricik işletim sistemini düzenli ve istikrarlı olarak güncellemeye devam etti. Günümüze kadar gelen Android, aslında Linux tabanlı bir işletim sistemi. Şu an yüzlerce telefon modelinde kullanılarak Google’a eşşek yükü ile para kazandıran Android’i kesinlikle denemeyeniniz yoktur.
nVidia’da işletim sistemi konusunda doğru bir karar alarak, Android 5.0 ile Shield tabletini kullanıcıların beğenisine sundu. Son derece stabil çalışan 5.0, getirdiği birçok yenilik ile dikkat çekiyor. Android 5.0’ın getirdiklerini bir başka yazıda konuşmak üzere yeni maddemize geçiyoruz.
Note Serisinden Aşina Olduğumuz Kalem, Shield’da da Mevcut
Samsung Galaxy Note serisinin telefonları ile bizlerle buluşan S Pen kadar çeşitli özellikler vaat etmese de birçok çizim uygulaması ile kullanarak güzel eserler ortaya çıkarabilirsiniz. Ayrıca, nVidia’nın burada da iyi bir iş çıkararak, kalemi tabletin içine koyulacak şekilde bir hazne ile birlikte sunması da ayrı bir hoş olmuş.
1920 x 1200 Keyfi Bir Başka
Standartlaşmış 1920 x 1080 ekran çözünürlüğünün üstüne çıkarak 1920 x 1200 çözünürlük ile gelen Shield tabletin ekranı muazzam gözüküyor. Tegra K1’in de gücü ile bu ekran çözünürlüğü oyunları daha net kılarken hiçbir şekilde kasma veya donmaya neden olmuyor.
Batarya Kapasitesi ile Rekora Koşuyor
Shield tablet, uzun süre oyun oynamak isteyenlerin de hevesini kırmamak için tam 5190 mAh’lik batarya kapasitesine sahip olarak kullanıcıya sunulmuş.
İyi Güzel de, Nereden Alacağız?
nVidia her zaman yaptığı gibi ürününü Amerika dışında satış sunmuyor. Shield tableti beğenenler ve satın almak isteyenler maalesef Türkiye’de bulamayacaklar. Ama Amerika’ya yolunuz düşerse Shield’ı almamanız için hiçbir sebepiniz olmayacak.
M. Endülüs ÖZBAY
endulusozbay@outlook.com.tr
Bir önceki yazımız olan AMD Uyumlu En İyi 10 Oyuncu Anakartı başlıklı makalemizde anakart, ASUS Crossblade Ranger ve ASUS Crosshair V Formula hakkında bilgiler verilmektedir.