Herşey Senin Elinde: “NLP”
Hepimiz hayatlarımızın belli bir noktasında yavaşlar, durur ve kendimize bakarız. Sonra arkamızı dönüp “nereye kadar yol almışım acaba?” diye merak ederiz. Kendimizi soru yağmuruna tutup bir arayış içerisine gireriz. ”Nasıl daha hızlı ilerleyebilirim, ailem ve arkadaşlarımla daha kolay iletişim kurabilmemin yolu nedir, iş hayatımı nasıl daha verimli hale getirebilirim…” gibi soruları da yanımıza alıp “kendimizi” keşfetme yolculuğuna çıkarız. Yolumuz açık olsun… Peki, nereye varacağız? İç dünyamızın keşfi belki başarılı olacaktır, belki hiç fayda sağlamayacaktır. Daha hızlı, daha etkili, daha başarılı sonuçlar için bize yardımcı olacak bir teknik, bir araç, bir yöntem olan NLP’den bahsetmek istiyorum bu yazımda. Kişisel gelişim kitaplarının çoğunun konu edindiği, yaşam koçlarının hakkında seminerler, eğitimler verdiği bir teknik olan NLP’nin olağanüstü dünyasını incelemeye ne dersiniz? Kısaca NLP olarak bilinen Neuro Linguistic Programming (Konuşarak Zihin Programlama) Tekniği hakkında bazı bilgilerden söz etmek istiyorum.
Nedir, Ne Değildir “NLP” ?
1970’li yıllarda başarılı terapistlerin “dili nasıl kullandıkları” incelenmeye başlanmıştır ve aynı kalıplar kullanılarak benzer sonuçlar elde edildiği görülmüştür. İlk olarak bu şekilde ortaya çıkan NLP zamanla etkili sonuçlar veren teknikler geliştirilmesiyle hızla popülerleşmiştir. Psikoloji, dilbilimi, sosyoloji gibi farklı disiplinlerden beslenerek ilerlemeye devam etmektedir ve günümüzde pek çok alanda “sistematik” olarak NLP’den yararlanılmaktadır.
NLP’nin Neuro kısmı, bütün duygularımızı, düşüncelerimizi ve bunların kendi bedenimiz üzerindeki etkilerini kapsar. NLP ile, düşüncelerimizi ve duygularımızı yönetebiliriz. Linguistic kısmı, içsel konuşmalarımızı, duyduklarımızı, dinlediklerimizi kapsayan iletişimin alt yapısıdır. Kendi içsel konuşmalarımız bazen bizi çıkmaza sokabilir. Uzun süre bu sıkıntılı durumu kendi kendimize tekrar ettiğimizde, bu durum var olan sorunu daha da büyütecektir. Programming kısmı ise, bütün bu değişim süreçlerini, etkili ve kalıcı bir alışkanlık olarak bilinçaltımıza yerleştirme sürecidir. Bir şeyi bir kez yapmak ya da düşünmek, onu hayatımızı sonuna kadar yapacağımız anlamına gelmez. Programlama kısmı, değişimi gelecekte de yaşamamızı sağlayacak olan alışkanlık kalıplarını oluşturmamızı sağlar.
İlk başta da belirtildiği gibi “Konuşarak Zihin Programlama” anlamına gelen NLP, etkili ve sonuç veren şekilde iletişim kurmayı ifade ediyor. NLP, herhangi bir alanda başarılı insanların bu başarıya ulaşmasını sağlayan davranış kalıplarını ve zihinsel yöntemleri detaylı olarak gözlemeye yarayan araçlara sahip bir tekniktir. NLP’nin bu araçları ile elde ettiğimiz bilgileri o alanda sıkıntı çeken kişilere öğreterek onların da başarılı olması sağlayabiliriz. İnsanı bir bilgisayara benzetirsek NLP, bu bilgisayarı nasıl kullanacağımızı öğreten bir teknolojidir. Her bireye sahip olduğu potansiyelin farkına vardırmak ve daha etkin kullanmasını sağlamak için yönlendirmek amaçlı stratejiler içerir.
NLP bir terapi yöntemi değildir. Ancak bir terapiden çok daha hızlı ve kalıcı olarak sorunları çözebilmektedir. NLP bir gelişim ve değişim modelidir. İnsanlara sağlıklı düşünmelerini, duygularını etkili bir şekilde kontrol edebilmelerini ve bu değişimi kalıcı hale getirebilmelerini öğretir.
Hangi alanlarda peki?
NLP, ilk olarak “terapi” alanında ortaya çıkmıştır, matematikçi Richard Bandler ve dilbilimci John Grinder 1970’lerde başarılı terapistlerin kullandıkları yöntemleri incelemişlerdir. Fakat az önce de bahsettiğim gibi bir terapi yöntemi değildir. İnsanların, kendi “bilinçsiz zihinsel süreçlerinin” farkına varmasını sağlamak ve onları güçlendirecek şekilde “yönlendirmek” amacıyla kullanılmaktadır. Pek çok alanda NLP kullanıldığından söz edebiliriz. Mesela, firma çalışanlarının yönetilmesi, sporcuların performansının arttırılması, eğitim sisteminin etkili hale getirilmesi, öğrencilerin sınav kaygısının azaltılması, ikna edici satış teknikleri ile satışların artırılması gibi birçok alanda faydalanılıyor. Hatta büyük firmaların üst düzey yöneticileri görevlerine hazırlanmadan önce NLP uzmanlarından yardım alıyorlar ve birçok liderin yararlandığı NLP danışmanları var. Görüldüğü gibi terapiden eğitime, insan kaynaklarından pazarlamaya, organizasyondan liderliğe, spordan sanata birçok alanda NLP’nin izlerini, etkilerinin olduğunu söylemek mümkün.
“Öğrenmeyi Öğrenmek”
NLP, insanların zihinsel yöntemlerinde nerede zayıf kaldıklarını keşfetmek ve bunun yerine “etkili zihinsel yöntemleri” o kişilere, kişilik yapılarına uygun şekilde “öğretmek” üzerine kuruludur. Her insanın bireysel farklılıkları olduğunu düşündüğümüzde, uygulanacak yöntemler kişilerin yapısına ve ihtiyaçlarına göre şekillenir. Farklı şekilde motive oldukları için farklı yollarla “başarıya” doğru giderler. Elbette bu süreçlerde zorlama ve dayatma söz konusu değildir. Kişiler, iç çatışmalardan uzak, tüm benlikleriyle güçlü bir şekilde “hedeflerin” doğru yönelip başarıya ulaşacaklardır.
Öğrenmeyi öğrenmek ve yaşam boyu öğrenmek… Bu iki kavram aslında çatışmıyor ve birbirleriyle oldukça bağdaşıyor. NLP, aslında “yöntem geliştirme yöntemidir”. Başarıya ulaştıran yöntemlerin öğrenilmesi ve insanlara öğretilmesi amacıyla kullanılan bir araçlar bütünüdür. “Öğrenmek” ve “Öğretmek” NLP’nin özünde vardır.
10 Temel NLP Varsayımı
Başarısızlık yoktur, sadece sonuç vardır
Birinin yaptığını bir başkası da yapabilir.
Harita bölgenin kendisi değildir.
Biz değişim için gereken tüm kaynaklara sahibiz.
İnsanlar kendi hayatlarını kendileri şekillendirir.
Her sorunun mutlaka bir çözümü var.
Her insan, kendi zihninin hükümdarıdır.
Bizler her zaman düşündüğümüzden çok daha fazla şeye sahibiz.
Bir seçenek, seçeneksizlikten daha iyidir.
Değişmek ya da acı çekmek, bu bir seçimdir.
Uzmanların dilinden “NLP”
“NLP, çoğaltabilmek amacıyla, mükemmeli modelleme yöntemidir. “
(Dr. Wyatt Woodsmall)”
“NLP, dilin zihnimiz ve onu izleyen davranışlarımız üzerindeki etkisidir.”
(Alix Von Uhde)
”NLP, dünyadaki kalıpların saptanması ve kullanımı için hızlandırılmış bir öğrenim stratejisidir.”
(John Grinder)
Ebru Eren
ebrueren@yandex.com
www.
Bir önceki yazımız olan 35 Yaşına Gelmeden Yapmanız Gereken 10 Şey başlıklı makalemizde 35 yaş, güzel fikirler ve hayatınızı değiştirmek hakkında bilgiler verilmektedir.
ben NLP eğitimi almak istiyorum ama nerden alacağım bilmiyorum, bana öneride bulunabilirmisiniz..