Breaking News

Bebeklerin Su İçmesinin 10 Önemi

suyun-faydasi

Bebeklerde susuzluğa dayanma süresi çok kısadır. Yeni doğan bir bebeğin vücut ağırlığının yüzde 75’ini su oluşturur. Çocukluk çağında ise bu miktar ağırlığın yüzde 60’ına kadar geriler. Birey yaşlandıkça vücuttaki su miktarı da azalır. Yaz mevsimi susuzluğa bağlı hastalıkların oluşma riskini artırır. Sıcak havada vücut daha fazla suya ihtiyaç duyar.

Bu nedenle terleme ve solunum ile vücut dışına atılan suyun mutlaka yerine konulması gerekir. Beslenme şekli, ateşli hastalıklar ve sıcak hava; su ihtiyacını artıran en önemli faktörlerdir. İshalli hastalıklar da su kaybına neden olduğu için bu hastalıklar sırasında bol sıvı tüketilmelidir. Susuz kalan kişide ilk belirti, idrar miktarında görülen azalmadır. Bu durumdaki kişinin beynindeki susuzluk merkezi uyarılır ve su içme arzusu doğar. Yeteri kadar su içilmemesi veya su kaybının devam etmesi durumunda böbreklerin çalışması durur. Su kaybı vücut ağırlığının yüzde 5-9’una ulaştığında deri ve mukozalar etkilenir.

Bu durumda bebek ağlasa bile gözyaşı akmaz, kalbin çalışması ve kan dolaşımı değişir, böbrek yetmezliği gelişir ve iyi tedavi edilmemesi durumunda bu sorun kalıcı hale bile gelebilir. Yetersiz miktarda su içmek, böbrek taşı oluşumuna yol açabilir. Ayrıca idrarın akışkanlığı ve böbreklerin işlevi bozulduğu için idrar yollarında taş ile kum çökmesi olur. Bu durumda bulantı, kusma ve karın ağrısı başlar, işeme sırasında ağrı ve yanma hissedilir. Bu noktada, idrarda kan veya kan pıhtıları görülmesi ve vücut ağırlığının yüzde 10’u kadar su eksilmesi ile çocuğun bilinç durumu bozularak şoka girmesi mümkün hale gelebilir.

Ani gelişen su kaybının ölümcül olabileceğini bilmek gerekir. Kronik susuzluk, kısa ve uzun vadede çocuğun yaşamını etkiler. Sıvı içecekler, su gereksinimini karşılama açısından önemli görülse de suyun yerini tutamaz. Sıcak havada yeterli miktarda su içilmesi, beslenmeden daha önemlidir. Su, hem ilaç hem de besin özelliği gösteren hayati bir maddedir.

*

HTHayat

Bir önceki yazımız olan Migreni Tetikleyen 10 Şey başlıklı makalemizde migren, migren çözümü ve migren nedir hakkında bilgiler verilmektedir.

Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir