Breaking News

Erdem Karagöz ile 10 Soruda Kişisel Gelişim

erdem-karagoz

Bize kendinizden bahseder misiniz?

Yaşam Koçu, Danışman, Okur-Yazarım. İşim insanlara heyecan transferi, insanların yaşamlarına dokunmak ve değişim için eyleme geçmeleri için eşlik ediyorum. Beş kelime ile kendimi anlatmam gerekirse özgürlükçü, sorgulayan, oyuncu, araştırmacı, girişimci. 18 yaşında Türkiye’nin en genç futbol antrenörü oldum. İnsan ilişkilerinde bu en önemli deneyimim oldu. Birde kilo ile kitap alıp okuduğum yılların katkısını unutamam. Halen en az 50 sayfa okumadan uyuduğum güne ihanet ettiğimi düşünürüm. Her gün kendime en az beş soru sorarım. İnsanları okumaktan keyif alırım. İşbirliği sihirli kelimemdir. Herkesten öğrenirim. Cezaevlerinde sosyal projelerde yer aldım. Üniversite öğrencileri ile özel projeler yapmaktayız. Kişisel gelişim ve değişim yolculuğumuz sürüyor.

 

Verdiğiniz eğitimlerde özellikle üzerinde durduğunuz konular nelerdir?

Üniversite öğrencileri ile yaptığımız eğitimlerde amacımız okul yaşamından yaşam okuluna hazırlamak için bakış açılarını değiştirmek. Potansiyellerini keşfetmeleri, mazeret yerine sonuçlara odaklanmalarını istiyoruz. Kendi hikâyelerini yazmak için donanımlarını anlatıyoruz. Eğitimlerdeki hedefimiz uygulayacakları ve yaşamlarına alacakları bir cümle ile ayrılmalarını sağlamak. İçsel motivasyonlarına ulaşma yollarını anlatıyoruz. Şirket eğitimlerinde performans ve özdeğer için farkındalık eğitimleri yapıyoruz. En iyi olmak için engellerden arınmayı ve büyük resmi görmeleri için çalışıyoruz. Keşfet Kendini,İkna psikolojisi,Satış,Liderlik,iletişim,kariyer alanlarında eğitimler veriyorum.

 

Kişisel gelişim alanının faaliyetlerine bakıldığında sektördeki en büyük eksiklik sizin açınızdan nedir?

Kişisel gelişim alanında ülkemizdeki en büyük eksiklik bu alanda kendi potansiyelimizin farkında değiliz. Ezberci ve kendini tekrarlayan bir anlayış var. Sektörün taklit alışkanlığından kurtulması ve özgün işler üretmesi gerekiyor. Birbirinin kopyası işler var. Kişisel gelişim sektöründeki işler (ç)alıntı olmamalı. Süper egonun en iyi kontrol edilmesi gereken alanda işbirliğine ve birlikte üretmeye ihtiyacımız var. 20 kişisel gelişimcinin ortak yazdığı bir kitap, eğitim, proje kulağa hoş geliyor. Kim bilir belki buna derginiz öncülük edebilir. Birlikte üretelim ve farklı işler ortaya çıkartalım. Tüm zıtlıklardan yararlanmak ve aradığımız işte buydu denileni yapalım.

 

Üniversite gençliğinin kendileri geliştirmeleri açısından kişisel gelişim eğitimlerine katılmaları onlara ne gibi katkılar sağlayacaktır?

Bir üniversite öğrencisi yılda ortalama 250 saat kişisel gelişim eğitimi almalıdır. Kimseden sertifika koleksiyoncusu olmasını beklemiyorum. Ancak içine sindirdikleri farklı insanların eğitim ve saha çalışmalarına katılmaları gerekir. Belki aynı eğitimi birçok farklı insandan almaları gerekebilir. Sizin diplomanız işe başlamayacaktır. Sizin tavırlarınız ve yeteneklerinize para ödenecektir. Kariyer basamakları için öz imajınıza yatırım yapmalısınız. Konfor alanınız gelişmeli ve ötekilerden farklı olmalısınız. Elinizdeki dergiyi okuyor olmanız sizin 1-0 önde olduğunuzu gösteriyor. Yaşam bisiklet binmek gibidir. Sürekli pedal basmanız gerekir. Okul döneminde kendinize yapacağınız kişisel gelişim yatırımının dönüşü mükemmel olacaktır. İlk iş görüşmesine gittiğinizde insan kaynakları yöneticisinin karşısındaki duruşunuzu okul döneminde kendinize yaptığınız yatırım belirleyecektir. Unutmayın bir daha bu güne ve bu saate asla dönme şansınız olmayacaktır. Onun için kişisel gelişim yatırımınızı şimdi yapın.

 

 

 

Yeni kitap çalışmalarınızdan biri olan “Türk İşi İkna” adlı eserinizde bizi neler bekliyor?

Türk işi İkna kitabı kesinlikle sıra dışı heyecan verici bir kitap hipnotik bir dil, kışkırtıcı bakış açısı ile hazırlandı. Bu kitap tamamen bize ait öncelikle kendimizi nasıl ikna ederiz. İknanın gücü ve uygulanacak taktikleri paylaştım. Bireysel ve kurumsal olarak ne yapılmalıyı yazdım. Kitabı okuyup yaşam eylemleriniz arasına aldığınızda insanların size hizmet etmek ve ortak faydada buluşmak için değiştiğini göreceksiniz. Kitabın arka kapağı da sıra dışı: “Bu geceyi seninle geçirmek istiyorum. Sen de bana sahip olmak istersen öde ücretimi birlikte çıkalım. İstersen adresini ver ben eve geleyim. Eline beni aldığına göre sen de ilgileniyorsun. Haydi; evrende tesadüf yoktur al kollarına beni. Gece uzan yatağına ikimiz yalnız kalalım. İşin bitince kütüphaneye bıraksan da kapris yapmam sana. Alışkınım aldatmalara. Özlersen tekrar al kollarına beni…”

 

Ülkemizde özellikle eksikliğini hissettiğiniz ve herkesin alması gerekli diye düşündüğünüz bir eğitim içeriğinden söz edebilir miyiz? Size göre bu eğitim ne olmalıdır?

Kurumsal anlamda kesinlikle alınması gereken eğitimler Satış,Koçluk,İkna Psikoloji, İletişim, liderlik, müşteri ilişkileri ve imaj. Öğrenciler bunların yanında kariyer yönetimi, drama, iş simülasyonları, odaklanma, hedef belirleme eğitimleri almaları yararlı olacaktır. Bunlar dışında özgün eğitimler alabilir ve sosyal projelerde bulunabilirler.

 

Kariyer planlamasında dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan üç tanesini bizimle paylaşır mısınız?

Öncelikle meslek seçimlerinde netleşmeleri gerekir. Netlik hedefe odaklanmada çok önemlidir. Çalışmak istedikleri şirket, kurum ve işlerini etkileyecek kişilerle ilgili çok detaylı bilgi sahibi olmaları yararlıdır. Okul döneminde en az 20 iş görüşmesi ile deneyim kazanmalılar. Ayrıca kendini başarmış olarak görmek gerekir. Bu hedefinize yaklaştıracaktır.

 

Marka çocuk yetiştirmenin püf noktalarından kısaca bahsedebilir misiniz?

Marka çocuk yetiştirmek ikinci kitabım. Çocuklar ailenin ve ülkenin markalarıdır. Aileler markanın gelişimi için kaliteli zaman yatırımı yapmalıdır. Anne ve baba iletişimi ve birlikteliği çok önemlidir. Çocuk sadece annenin değildir. Babada zaman ve emek vermelidir. Dünyanın en önemli yatırımı çocuklara yapılan yatırımdır. Kitapta detaylarını bulabilirsiniz.

 

Kariyer dolmuşu kalkmadan önce almamız gereken tedbirler nelerdir?

Kariyer Dolmuşu öğrencilerin kariyerlerini planlamaları için özel olarak hazırlandı. Burada birçok bireysel çalışma bulunmaktadır. Özellikle kariyer dolmuşu ismini koyduk çünkü binemeyen geç kalabilir. Okul dönemini sadece derslerle geçirmek tehlikelidir. Sahada olmak gerekir. Şirket kültürü, işletmenin havasını solumak ve insan tanımak çok önemli okul döneminde herkesten farklı ne yaparıma odaklanın. Kendinizi işe alır mıydınız? İnsan Kaynakları yöneticisi olarak olaylara bakın kendinize yatırım yapın. Başarıyı modellemelisiniz.

 

Okuyucularımızın sizinle hangi kanallar vasıtası ile irtibata geçecek?

Web sitem üzerinden iletişime geçebilirler. www.erdemkaragoz.com  burada tüm sosyal medya ve diğer iletişim bilgilerime ulaşabilirler. Sohbetimiz çok keyifliydi teşekkürler.

*

Hakan BİROL

www.hakanbirol.com

www.hepsi10numara.com

Bir önceki yazımız olan Sosyal Fobiyle Baş Etmenin 10 Yolu başlıklı makalemizde güzel konuşma örnekleri, kişisel gelişim ve rahat davranma hakkında bilgiler verilmektedir.

Share

One thought on “Erdem Karagöz ile 10 Soruda Kişisel Gelişim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir