Breaking News

Gelibolu’da Görülmesi Gereken 10 Tarihi Yer

gelibolu-gezilecek-yerler

Asya ile Avrupa arasındaki köprü Galipoli yani Gelibolu.

Çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Gelibolu, antik çağlardan itibaren yerleşim yeri olarak kullanıldı. Yunanlılar, Persler, Bergama Krallığı, Makedonya, Roma, Bizans hâkimiyetlerine giren Galipoli, 1354 yılında Orhan Gazinin oğlu Gazi Süleyman Paşa tarafından Türk topraklarına katılarak Gelibolu adını aldı. Medeniyetler şehri Gelibolu tarihi kucaklıyor.

1.Dünya Savaşında hiç şüphesiz Gelibolu’nun yeri çok ayrıdır. Burada en kanlı çarpışmalar yaşandı. 1915 yılında 9 ay süren 1 gün süren savaş sonucunda her iki taraftan 500.000 asker hayatını kaybetti. Bu savaşlar sonucunda Gelibolu’ya her milletten binlerce insan bu hatıralar dolu toprakları görmek için akın ediyor.

Binlerce turistin başlıca ziyaret merkezlerini şöyle sıralayabiliriz:

piri-reis

PİRİ REİS MÜZESİ

Gelibolu kalesinin bugüne kalan kısmına ünlü denizcimizin ismi verilmiş ve denizcilik adına bir müzeye dönüştürülmüştür. Gelibolu’ya ait eski tarihleri resmeden tablolara ve Koca Reisi resmeden tablolara ev sahipliği yapar.

 

gelibolu-savas-muzesi

GELİBOLU SAVAŞ MÜZESİ

Alışılmış müzecilik anlayışının dışına çıkan bir tasarımla sergilenen objeler, malzemelerin hikâyeleriyle can buluyor. Tarihin belki de en büyük kahramanlık öykülerine tanık olan bir savaşın, Çanakkale Savaşının izlerini taşıyan yedi binin üzerinde eşyayı sergileyen müzede, her bir eşyanın başka bir anısı var.

bayrakli-baba

BAYRAKLI BABA TÜRBESİ

Bu türbe Çanakkale Boğazını salla geçen Osmanlı komutanı Süleyman Paşanın bayraktarı Karacabey’in mezarıdır. Karacabey ile ilgili ilginç bir söylenti vardır. Bir kuşatma sırasında sancağı düşman eline geçmemesi için kılıcı ile parçalayarak yutmuştur. Karacabey ölürken de ‘Vatan sağ olsun, benim mezarımdan hiçbir zaman Türk bayrağını eksik etmeyin, sonsuza dek mezarımda dalgalansın.’ demiştir. O zamandan itibaren Bayraklı Baba olarak anılmaktadır.

gelibolu-mevlihanesi

GELİBOLU MEVLEVİHANESİ

Dünyanın en büyük Mevlevihane’sidir. Mevlevihane’nin banisi  ve ilk postnişini  yeniçeri ağalarından Kara Hasan Ağanın oğlu Azade Mehmet  Hakiki  Dededir.

gelibolu-rus-aniti

RUS ANITI

Rusya’dan kaçan ve 1920-1921 yılları arasında Gelibolu’ya yerleşen yaklaşık yirmi beş bin beyaz Rus’un kentte yaşadıkları dönemde çeşitli nedenlerle ölen 400’e yakın Rus anıtın inşa edildiği bölgede defnedilmiştir. 1940 da bir depremde yıkılmış ve Rusların talebi üzerine yeni bir anıt yapılmıştır.

gelibolu-fransiz-mezarligi

FRANSIZ MEZARLIĞI

Bu mezarlık 1854 Kırım savaşı sırasında ölen Fransız askerleri için yapılmıştır. Kırım savaşında Osmanlılar ile birlikte müttefik olan Fransız ve İngilizler Gelibolu’ya asker çıkartmışlar ve Trakya üzerinden Kırıma gitmişlerdir.

gelibolu-cilehane

ÇİLEHANE

Dik bir kayanın altında iç içe iki kişilik odalardan oluşan düzgün kesitli ibadet için yapılan bir kaya oyuğudur. Yazıcızade Mehmet Efendi, bu çilehanede kendini dünya nimetlerinden çekerek dua ve ibadetle meşgul olmuş, manevi olgunluğa erişmiştir. Kitap-ı Muhammediye kitabını burada yazmıştır. (1442-1449)

gelibolu-deniz-kuvvetleri-parki

DENİZ KUVVETLERİ KÜLTÜR PARKI

Deniz altı, torpidolar ve denizcilikle ilgili araç ve gereçlerin sergilendiği parkın ucunda gökyüzünü yırtarcasına şahlanmış bir anıt dikkat çeker: Dumlupınar Şehitlik anıtı ( Şehit denizciler anıtı). 4 Nisan 1953 yılında İsveç bandıralı Naboland gemisi ile Çanakkale Boğazında çarpışarak batmıştır. 2004 yılında Gelibolu Belediyesi ve Deniz Altı Sevenler Sosyal Yardımlaşma Derneği (DESSOYAD)tarafından ortaklaşa inşa edilmiştir.

gelibolu-AZEPLER

AZEPLER NAMAZGÂHI

1407 yılında Beşoğlu İskender bey tarafından yapılmıştır. Donanmayla sefer çıkacak olan (azepler) askerinin topluca namaz kıldıkları yerdir. Azepler donanmada tüfekçi erlere verilen isimdir. İnşası Ladikli Süleymenoğlu Aşık tarafından yapılmıştır. Benzeri binaların en güzeli olarak nitelenir.

gelibolu-namik-kemal

NAMIK KEMAL TÜRBESİ

Gelibolu’ya on dört kilometre uzaklıkta bulunan Bolayır’da bulunmaktadır. Burada atının ve lalasının da mezarlarının bulunduğu görkemli bir türbesi vardır.

 

*

Aylin Tankaş

www.hepsi10numara.com

 

Bir önceki yazımız olan 10 Güzel Adam başlıklı makalemizde adem özbay, güzel adamlar ve iyi şiir yazanlar hakkında bilgiler verilmektedir.

Share

4 thoughts on “Gelibolu’da Görülmesi Gereken 10 Tarihi Yer

  1. Çanakkale, yerde bir taş parçası görürsünüz ve ayağınızla vurursunuz ya… Buradaki tüm taşlar aslında bir mezar taşı. Kilitbahir Zargana Tatil köyü gezimde şehitliklere de gittim. Ölmeden önce yapacağınız 10 şey listesine burayı ekleyin.

  2. Bolayır’daki Namık Kemal’in mezarının yanındaki türbede Süleyman Paşa’nın mezarı ve onun mezarının yanında da Süleyman Paşa’nın lalası ile atının mezarı vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir