Kitap okunduğunda okuruna bir şeyler katmalı, onu rahatsız etmeli. Kitabı kapattığınızda ya eğlenceli bir vakit geçirmişsinizdir ya da bir şeyler öğrenmişsinizdir. Ben daha çok ikincisini tercih ederim. Fakat gençlere kitap önermek zor bir iş. Bunun farkındayım. Siz, önerilen bu kitapları, çok uzun okumaların sonucunda yazarın zihnine yer edinmişler şeklinde yorumlayın lütfen. İlla bunlar okunacak diye anlamak, diğer yazar arkadaşlarımıza karşı ayıp olur.
1. İNCİR KUŞLARI: Sinan Akyüz’ün bu kitabı okunmalı. Evet, kullandığımız cümlenin fiili, gereklilik kipinde özellikle vurgulandı. Peki niçin? Saraybosna’daki Müslümanlara Sırp’ların yaptığı zulmü öğrenmenin, bir milletin toplu tecavüzle nasıl bitirilmeye çalışıldığını anlamanın yaşadığımız asırdan idrak edilebilecek başka yolu var mı? Okumaktan başka. İşte bu güzel roman, realizmin okurunu zorladığı mertebede anlaşılmayı bekliyor. Gençler, kendi değer ve kültürlerinin, insanî kıymetlerinin nasıl baltalandığını öğrenmeliyse eğer, ki öyle olduğuna inanıyorum. Zevkle okunacak; fakat hüzün ve nefretle kapağı kapatılacak bir roman sizi bekliyor.
2. KAPILARI AÇMAK: Mustafa Kutlu’yu yeni nesil gençlik nasıl bilir? Modernizmin bekleme salonunda oturanlar için bir şey söyleyemem. Ancak geleneksel olana rağbet gösterenler, inanın çok sevecekler. Hele günümüz gençliğinin Batı’nın ısmarlama eserlerine perestiş ettiği kulak ardı edilmezse, benim anlatmak istediğim daha da bir gün yüzüne çıkacak. Nasıl mı? tek zahmeti var: okumak. Namusuna göz koymak isteyenlerin karşısında erkek duruşlu bir Zehra’yı sanırım gençler merak ediyordur.
3. KAYIP RUHUN ZİNDANI: Fantastik türü sevenlerin seveceği bir kitap. Tabii bu kitabın ilkini okumadan olmaz. Esrarname ve devamı, yasaklı bir kitabın peşini bırakmayan kötü cin Asfar’a karşı kitabın iyi özellikleriyle donatılmış Nagihan’ın hikayesi. Heyecanın ve adrenalinin yer yer tavan yaptığı bu romanı da eminim gençler sevecek. Ayfer Kafkas iyi iş çıkarmış.
4. OD: İskender Pala, evet İskender Pala. Başka ne denilebilir ki? Türk edebiyatının yazarlarına değer biçmesi için onun mutlaka ölmesi gerekmiyor artık. Yazarlarımızın değerini kendileri yaşarken de teslim edelim. Pala, bizim için böylesi bir değer. Keşke her bir gencimiz, onun Divan edebiyatı adına yazdıklarının tümünü okuyabilse… Ne de harika olur. Tabii gerçekleşmesi zor bir temenni bu. Ancak romanları pek âlâ okunabilir. Öyle değil mi? Od, Yunus Emre’nin hayatını anlatıyor. Yunus dönemindeki Anadolu coğrafyasını merak edenler için şifalı bir tablet. Hemen yutulması, pardon okunması lazım diyorum.
5. BEN BU ÖĞRETMENİ ÇOOK SEVDİM: Biraz da neşelenelim, mizah ve nükteye kapı aralayalım. Turgay Yalanız, bu konuda bize yardımcı olacak. Gençlerimizden bazıları ilerleyen dönemlerde öğretmen olacaklar. Nüktedan, gülmeyi ve güldürmeyi seven bir öğretmen nasıl olunur? Merak uyandırıcı.
6. KAN SICAĞI: Ahmet Küçükkerniç cinayet romanları meraklıları için. Ahmet Ümit’i tarihle cinayeti karıştırarak veren bir yazar olarak bilenler, bilir. Bilmeyenlerin bazıları tarihe merak salmadığı için sadece cinayet okumak istiyor. İşte size öylesi bir roman.
7. İSKENDER: Elif Şafak, artık edebiyatımız için marka oldu neredeyse. Bunun hem iyi hem de sakıncalı yönleri var. Fakat konumuz o değil. Çok iyi bir yazar. Zaten bu yüzden çok okunuyor ya. İskender, çok katmanlı kurgusu ve ilginç final bölümüyle gençlerin sıkılmadan okuyabileceği bir roman. Gurbetçi Kürt bir ailenin dramı desek daha isabetli olur.
8. ŞU HORTUMLU DÜNYADA FİL YALNIZ BİR HAYVANDIR: Ahmet Şerif İzgören’in bu eserini biri bana söylemeye kalkışmış olsaydı, ben okumadan önce, sırf ismindeki şu letafet için kitabı okurdum herhalde. Samimi söylüyorum, inanın.
9. SALKIM SÖĞÜTLERİN GÖLGESİNDE: Fırat Sunel’den etkileyici bir göç romanı. Ahıska Türklerinin Rus mezalimi altında bir günde nasıl yerlerinden yurtlarından edildiğini okumak hem zevkli hem de hüzünlü olacak. Ancak ne kadar üzülsek de insana yapılan bu zulmü okumak, öğrenmek zorundayız. Küçük Ömer ve Ermeni çocuğu Nika’nın dostluklarına dinleri engel olamamıştı. Rus zulmü engel nasıl olunurmuş bize çok iyi gösteriyor.
10. NAR AĞACI: Nazan Bekiroğlu okumayanlar için kullanma kılavuzu yazsam, ilk önce Yusuf ile Züleyha’yı sonra da bu kitabı okumalarını önerirdim. Aramızda kalsın, hikayeleri ve İsimle Ateş Arasında isimli romanı çok sıkıcı. Gelelim bu romana… İnanın harika ötesi diyebilirim. İncelikle işlenmiş karakterler, zengin detaylar ve gerçek bir olay. Daha ne bekliyoruz ki…
Mehmet Akbulut
akbulut_977@mynet.com
www.Hepsi10Numara.com
Bir önceki yazımız olan 2012'nin En İyi 10 Kitabı başlıklı makalemizde 2012nin en güzel kitapları, eleştirmenlerin seçtiği en iyi 10 kitap ve en güzel kitaplar hakkında bilgiler verilmektedir.