Diyabete gebelik döneminde sık rastlandığını ve hastalığa dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Kelekçi, ailesinde diyabet hastası bulunan ve obez olanların da risk grubunda yer aldığını bildirdi. Gebelik öncesinde de diyabet hastası olanların kendisine ayrıca özen göstermesi gerektiğine değinen Prof. Dr. Kelekçi, şu ifadeleri kullandı:
“Diyabet hastasının hekim tavsiyesi doğrultusunda kilo kontrolü yapması lazım. Yürüyüşe çok önem veriyoruz, egzersiz öneriyoruz. İyi gebelik kontrolünün yapılması gerekiyor. Gebelikte diyabetle seyredilebilecek olumsuzları öngörmek isteyen kadının düzenli olarak kontrol edilmesi gerekiyor. Kullandığı ilaç varsa doktor kontrolü olmadan bırakmasın. Çünkü gebelikte diyabet anne, çocuk sağlığı ve hekim için büyük risk taşıyor.”
Diyabet nedeniyle glukoz kontrolünün sağlanamadığına, bu durumun şekerin aniden yükselmesine veya düşmesine neden olabileceğini aktaran Sefa Kelekçi, şunları kaydetti:
“Gebeliğin problemli geçmesi nedeniyle müdahaleli doğum olabilir, bebek iri olabilir, sarılığı uzun sürebilir, kalsiyum bozukluğu yaşayabilir. Fazla sıvı birikmesi nedeniyle erken doğum olabilir. Doğum sırasında omuz takılması meydana gelebilir, hatta bebekte sinirsel hasara neden olabilir. Diyabet hastaları gebelik süresince de çok dikkatli olmalı, bu grupta erken doğum, ani bebek kayıpları yaşanabiliyor.”
*
Kadın ve Kadın
Bir önceki yazımız olan Migreni Tetikleyen 10 Şey başlıklı makalemizde migren, migren çözümü ve migren nedir hakkında bilgiler verilmektedir.