Ginseng, Balık, Meyveler, Kafein
Odaklanmanız, konsantreniz ve hafızanız güçlenir, dikkat süreniz uzar ve beyniniz daha iyi çalışır.
Ama acaba gerçekten işe yarıyorlar mı?
Kuşkusuz her geçen yıl yaşlanıyoruz, elbette vücudumuz da bizimle birlikte yaşlanıyor. Fakat sağlıklı bir beyne sahip olma şansımızı artırabiliriz ve bunu sadece beslenmemize ”akıllı” yiyecekler ve içecekler ekleyerek yapabiliriz.
Kafein Sizi Uyanık Yapar
IQ”nuzu anında yükseltecek ve sizi daha zeki yapacak sihirli bir değnek yok, ama kafein gibi bazı maddeler size enerji vererek odaklanıp konsantre olmanıza yardımcı olabilir. Kahvede, çikolatada, enerji içeceklerinde ve bazı ilaçlarda bulunan kafein kulağınızın dibinde uyan borusu çalar, ancak etkileri kısa sürelidir. Fakat fazlası zararlı olabilir. Kahveyi fazla kaçırırsanız, huzursuz ve gergin olursunuz.
Şeker Dikkati Yükseltir
Şeker beynin sevdiği bir yiyecektir, ama bildiğimiz şeker değil, glikoz. Yani vücudunuzun yediğimiz şekerlerden ve karbonhidratlardan çıkardığı bir madde. İşte bu yüzden bir bardak tatlı bir şey içmek kısa süreliğinize hafızanızı, düşünme sürecinizi ve zihinsel becerilerinizi güçlendirir.
Ne var ki biraz fazla tüketildiğinde hafıza da dahil olmak üzere geri kalan her şeyinizle birlikte, performansı düşürür. Şekere fazla yüklenmeyin ki kilo almadan hafızanızı güçlendirmeye devam etsin.
Kahvaltı Beyninizin Yakıtıdır
Kahvaltıyı atlamak mı istiyorsunuz?
Araştırmaların bulgularına göre kahvaltı yapmak kısa süreli hafızayı ve dikkati geliştirmektedir. Okullarda, kahvaltı yapan çocuklar kahvaltı yapmayan çocuklardan daha başarılıdır. Araştırmacıların beyin gıdaları listesinin başında yüksek lifli tam tahıllar, süt ürünleri ve meyveler bulunmaktadır. Sadece aşırı yemeyin yeter; araştırmacılar ayrıca yüksek kalorili kahvaltıların konsantrasyonu azalttığını da bulgulamıştır.
Balık Beyne İyi Geliyor
Zeka patlaması yaşamak için iyi bir protein kaynağı balıktır; beyin fonksiyonları ve gelişimi açısından çok faydalı olan omega 3, yağ asitleri açısından zengindir. Bu sağlıklı yağlar inanılmaz bir beyin enerjisi verirler: omega 3 yağ asitleri açısından zengin bir beslenme daha az bunama ve felç riskleriyle; daha yavaş zihinsel çöküşle bağlantılıdır ve siz yaşlandıkça hafızayı güçlendirmede önemli bir rol oynayabilir. Beyin ve kalp sağlığı için haftada iki kez balık yiyin.
Fındık Fıstık ve Çikolatadan Kendinize Günlük Bir Doz Hazırlayın
Çekirdekler, fındık fıstık gibi kuruyemişler, iyi bir antioksidan E vitamini kaynağıdır, bu vitamin siz yaşlandıkça bilişsel yeteneklerinizde daha az gerileme olmasıyla ilişkilidir. Siyah çikolatanın çok güçlü antioksidan etkisi vardır. Ayrıca odaklanmanıza ve konsantrasyonunuza yardım eden kafein gibi sağlıklı uyarıcılar içerir.
Bu tip gıdaların faydalarını aşırı kalori, yağ veya şeker yüklenmeden görmek istiyorsanız, bunlardan günde bir avuçtan fazla tüketmeyin.
Avokadolar Ve Tam Tahılları Unutmayın
Vücuttaki her organ kan akışına bağlıdır, özellikle kalp ve beyin. Tam tahıllar ve avokado gibi meyveler açısından zengin bir beslenme, kalp damar hastalıkları riskini azaltarak kötü kolesterolü düşürür. Bu durum damarlarınızdaki plaka oluşum riskini azaltarak, kan akışınızı güçlendirir; böylece beyin hücrelerini harekete geçirmenin basit ve lezzetli bir yolunu bulmuş olursunuz.
Mısır patlağı ve tam buğday gibi tam tahıllar ayrıca günlük E vitamini ve besin lifi ihtiyacınız karşılar. Her ne kadar avokadolarda yağ bulunsa da, bu tekli doymamış yağ sizin için iyidir, çünkü sağlıklı kan akışınıza katkıda bulunur.
Yabanmersini Besin Deposudur
Hayvanlar üzerine yapılan araştırmalar yabanmersininin beyni oksidatif stresten koruduğunu ve Alzheimer hastalığı veya bunama gibi yaşa bağlı hastalıkların etkisini azaltabileceğini göstermektedir. Araştırmalar ayrıca yaban mersini açısından zengin beslenmenin yaşlanmakta olan farelerin öğrenme kapasitelerini, motor becerilerini geliştirdiğini göstermektedir. Öyle ki yaşlı fareler beyin kapasitesi açısından genç farelere yetişmektedir.
Sağlıklı Beslenmenin Faydaları
Klişe mi? Evet ama doğru! Eğer beslenmenizde temel besin maddeleri bulanmazsa, konsantrasyon becerileriniz düşer. Çok yemek veya çok az yemek odaklanma becerinizi zedeleyebilir. Ağır bir öğün sizi ağırlaştırabilirken, çok az kalori almak dikkatinizi dağıtan açlık saldırılarına neden olabilir.
Beyninizden faydalanın. Her çeşit sağlıklı yiyeceği içeren zengin ve dengeli bir beslenmeye ulaşmak için uğraşın.
Vitaminler, Mineraller ve Tavkiyeler
Mağazaların rafları sizi sağlıklı hale getirme vaadinde bulunan mallarla dolu. Her ne kadar B, C, E vitaminleri, beta-karoten ve magnezyum gibi takviyelerin beyni güçlendirdiğini gösteren birçok araştırma raporu var olsa da, bir takviye ancak o takviyenin içerdiği besini alamayan insan için faydalıdır.
Araştırmacılar, ginseng, ginkgo, vitamin, mineral ve diğer bitki kombinasyonlarının beyin üzerindeki etkisi hakkında ihtiyatlı bir biçimde iyimserdir. Konuyu doktorunuzla görüşünüz.
Büyük Güne Hazırlanın
Konsantrasyon gücünüzü yükseltmek mi istiyorsunuz?
Güne, yüzde yüz meyve suyu, tam tahıl, bir somon dilimi ve bir bardak kahveyle başlayın. Beyin gücünü arttırmak için doktorlar dengeli beslenmenin yanında şunları da tavsiye etmektedir:
İyi bir gece uykusu çekmek.Vücudun kurumasını önlemek.Daha zekice düşünmeye ulaşmak için egzersizler yapmak.Net düşünebilmek için meditasyon yapıp gevşemek.
*
Kadın ve Kadın
Bir önceki yazımız olan Mide Ekşimesini Önlemek İçin 10 Yol başlıklı makalemizde mide ekşimesi, mide ekşimesi neden oluri mide ekşimesini önlemek ve sağlık hakkında bilgiler verilmektedir.