Breaking News

10 Soruda ‘Işığın Yankısı’ Kitabı

 isigin-yankisi

Işığın Yankısı başlığı ile ne demek istediniz.

Işık aydınlıktır. Onun var olduğu yerde hiçbir şey gizli kalmaz. Aslında aydınlığın içerisinde gizliliğin bile bir belirginliği vardır. Işığa bakan bir insan hayatı bu açıdan anlar ise, hayatın bu anlayıştan yola çıkarak ona anlattığı şeyler, ışığın yankısıdır.

Işık neye değince bir yankı oluşturur?

Işık, ancak gerçek bir insana değince, belirgin bir yankı oluşturur. Hayat, onu anlayabilecek kadar ona yakın ya da onunla uyumlu olanla bu anlamda bir muhabbet içerisine girebilir.

Gerçek insan nedir?

Gerçek insan, hayata dokunduğu yerde gözle görülmeyeni görebilen, kulakla duyulmayanı duyabilendir. Yani aslında maddenin arkasındaki manaya erişebilendir. Maddenin fiziki özelliklerinden bağımsızlaşıp, onun mana duvarındaki adını okuyabilendir. Ve bu addan yola çıkarak, ona yeni fiziki özellikler katabilendir. Gerçek insan, ışığın yankısını duyabilendir.

Sizin kitabınızda bu tarz bir içerik mevcut mudur?

Bence her kitabın gelişiminde böyle bir içerik olmalıdır. Yazma idealinde olan her insan, öncelikle hayata hayatı anlatma derdindedir. Bu amaçta daha iyi olmasını istediği ne varsa, bir zaman gelir ondan hesap sorar yoksa.

Sizce bir yazarın yaşama ideali ne olmalıdır?

Bence bir yazarın yaşama ideali, yazma ideali ile örtüştüğü yerde anlam kazanır. Yazmak, gerçek bir yazar için yaşamak anlamına gelir. Bir yazarın yaşama ideali, yazmaktan başka bir şey olamaz. Yaşama idealinde mutluluk ve huzur sahibi olmak isteyen bir yazarın ise, yazdığı şeyler ile insanlara faydalı olması gerekir. Bu sebepten onları daha kaliteli ve üstün bireyler haline getirmek için çabalaması kaçınılmazdır.

Edebiyatta faydanın ne olduğunu ve nasıl saplanabileceğini düşünüyorsunuz.

Cevap: Fayda öncelikle değişimle başlar. Bir insan okuduğu bir kitaptan sonra hayata eskisi gibi bakmamalıdır. Bir kitap okuduktan sonra eğer onun hayata karşı olan bakış açısında en ufak bir değişim olmamışsa, bir kere o kitap, ne kadar çok satarsa satsın, hiçbir işe yaramamıştır. Ayrıca okunan kitabın insan üzerindeki etkileri, onun daha kaliteli bir insan yapma yönünde olmalıdır.

Daha kaliteli bir insan sizce nedir?

Cevap: Bence kalite iyilikten kaynaklanır. Hayatta hangi siyasi ya da dini görüşe, etnik kökene, maddi ya da manevi zenginliğe sahip olursanız olun, sizi kaliteli yapan şey aslında iyiliğinizdir. İyilik, hayata ve size temas eden herkese ya da her şeye fayda vermekle alakalı bir durumdur. Bunun için asla kibirli ve de zayıf bir insan olmamanız gerekir. Güçlü ve üstün olmak için bilgili yani âlim bir kişi olmak kaçınılmazdır. Bunun için ise, fazlasıyla okumak gerekmektedir.  Kaliteli bir insan olmanın özünde; çok okuyan, okudukların sayesinde düşünebilen, hayatta karşılaşılan durumlar hakkında fikir sahibi olabilen ve bütün bunların sonrasında da doğru, etkin ve herkes için faydalı olabilen kararlar alabilen bir insan olmak yatmaktadır.

Peki okurlara bu amaç doğrultusunda bir gelişme sahip olabilmeleri için, kendi kitabınızı tavsiye eder misiniz?

Elbette ki tavsiye ederim. Zaten benim bu kitabı yazma idealim de aslında hayata bu yönde bir etki yapabilmek niyetiyledir. Ben isterim ki herkes iyi olsun. Herkes bu hayatta birileri ve dolayısıyla da kendisi için faydalı birer birey haline gelsin.

Sizce kaliteli bir eser nasıl bir içeriğe sahip olmalıdır?

Bir eserin kalitesi, okuruna ne veriyor olduğu ile ölçülebilir. Çok kötü insanları ve bunların varlığı dâhilinde gelişen olayları anlatan bir eserin bile, iyilik ve iyi insanlar olmaya dair yoğun öğütler içeren bir ana fikri olabilir. Mesele okura, hayatına renk verebilecek ve onu kendi gelişimi içerisinde etkileyebilecek, bir şeyler anlatabilmektir. Mesele sizi okuyan insanı, bir şekilde düşünmeye ve bunun devamlılığında da düşünme halini yaşamının bir parçası haline getirmeye zorlamaktır. Bu belki çok zor bir iştir. Ama gerçek bir insan olmak için herkesin hayatını bu şekilde yaşaması gerekir. Düşünmeyi hayatının her noktasına taşıyan bir insan, elbette ki akıl sahibi bir birey olarak yaşayacak ve aklını hayatının her ayrıntısı içerisine yerleştirecektir. Ve bunun sonrasında da kimse tarafından sömürülmeyen, kullanılmayan, hayat karşısında uğradığı haksızlıklara gereken tepkiyi veren, etrafındaki hiç kimsenin kötülük ya da haksızlık görmesine tahammül edemeyen, böylece birlik ve beraberlik duygusunu yaşatmayı bir yaşama sebebi haline getirebilen bireyler olmak gerekmektedir. Ben bir yazar ve Türk Aydını olarak kendi halkımı böyle bireyler haline getirmek için yazıyorum.

Son olarak sizi kendinizi nasıl tanımlarsınız.

Bence her varlık kendini tanımlarken, aslında olduğu şeylerin yardımı ile bir şekillendirme yapar. Herkes kendinde olanı ister, sever ve benimser. Bir gün kendimi bir şey olmuş gibi kabul edersem, size ondan faydalanarak kendime dair bir tanım yapabilirim. Ama henüz o kadar gerçek olduğumu düşünmüyorum. Ama size olmak istediğim hal hakkında birkaç bir şeyler söyleyebilirim. Ben bütün dini, siyasi, etnik ve de kültürel etkilerden arınmış bir iyiliğin ve bunun getirisi olan dürüstlüğün hatta sevginin içerisinde yer alma idealinde olan bir insanım.

mehmet-arslan

*

Lilay Koradan

lilaykoradan@gmail.com

www.Hepsi10Numara.com

 

Bir önceki yazımız olan Türk Edebiyatının En İyi 10 Deneme Yazarı başlıklı makalemizde deneme nasıl yazılır, deneme türü ve deneme yazarları hakkında bilgiler verilmektedir.

Share

One thought on “10 Soruda ‘Işığın Yankısı’ Kitabı

  1. Yazarın bundan önceki kitapları olan ünlemler ve kelebeklerin ölümlülüğü adlı eserlerini de okudum ve ışığın yankısını da sabırsızlıkla bekliyorum.acaba kitap ne zaman satışa çıkacak merakla bekliyorum.Yazarın edebiyata çok farklı bir yaklaşımı ve edebiyat içinçok farklı bir dili var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir