Breaking News

Besinlerde Dikkat Etmemiz Gereken 10 Sağlık Kuralı

saglikli-beslenme

Sağlıklı bir yaşam için yediklerimiz kadar ne şekilde yediğimiz de önemlidir. Yeni koparılmış bir marul ile günler önce koparılmış bir marul arasında önemli farklar vardır. Kaybolan sadece su değildir. Aynı zamanda besinin vitamin değeri de yavaş yavaş kaybolur. Besinlerde yer alan vitaminden en üst düzeyde faydalanabilmek için taze olmasına, uygun pişirme yöntemleri kullanılarak hazırlanmasına ve iyice çiğnenerek tüketilmesine özen gösterilmelidir.

Sağlık Bakanlığı’ndan edinilen bilgiye göre, besinleri hazırlarken ve pişirirken dikkat edilmesi gereken hususlar şunlar:

”Ekmek, çörek, kurabiye yapmak için Hamurun mayalandırılması besleyici değerini arttırırken, kimyasal kabartıcılar ise besin değerini azaltır. Mayalandırılmadan yapılan ekmeğin besleyici değeri, mayalı ekmekten daha düşüktür.

– Ekmek ince dilimlenip kızartılırsa, besleyici değeri azalır.

– Tarhana, yoğurt ve unun karışımıyla mayalandırılarak yapıldığından, besleyici değeri yüksektir. Pişirirken içine pişmiş nohut, Mercimek, havuç eklenmesi değerini daha da arttırır.

– Tarhana güneşte kurutulursa, süt ve yoğurt aydınlık yerde bekletilirse, vitamin B2, vitamin B6 ve folik Asit değerleri azalır.

– Yumurta, süt, yoğurt, peynir ve tahinle yapılan tatlıların besleyici değerleri sadece Un, yağ, şeker kullanılarak yapılanlardan üstündür. Şeker yerine pekmez kullanılması, besleyici değerini daha da arttırır.

– Sütlü tatlı yaparken şeker önceden konulmamalıdır. Süt ve şeker birlikte yüksek sıcaklıkta pişirilirse, Protein değeri azalır.

– Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler iyi pişirildiğinde sindirimi kolaylaşır, protein değeri artar.

– Yumurta çiğ yenirse ya da sarısının etrafı yeşillenecek kadar hızlı ateşte ve uzun süre pişirilirse, besleyici değeri azalır.

– Yeşil ve sarı sebzelerden yapılan salatalara limon veya sirke eklenip bekletilirse, A ve C vitamini değeri azalır.

– Sebzeler doğrandıktan sonra bekletilirse ve haşlama, pişme suları atılırsa, vitamin ve mineralleri azalır.

– Meyveler kesildikten ya da suyu sıkıldıktan sonra bekletilirse, C vitamini değeri azalır. Sıkılmış meyve suları buzdolabında bekletilirse, vitamin değeri azalır.

– Süt yarım Saat gibi uzun süre kaynatılırsa, vitaminleri azalır. Pastörize ve sterilize edilmemiş süt kabarınca ateşten alınırsa, mikropları ölmez. Süt kabardıktan sonra karıştırılarak 4-5 Dakika kaynatılıp hemen soğutulmalıdır. Daha sonra Cam kavanozda buzdolabında 1-2 Gün saklanabilir.

– Yağ yakıldıktan sonra yemeğe konursa, sağlığa zararlı duruma gelir.

– Yoğurdun yeşilimsi suyu atılırsa, vitamin değeri azalır. Ayrıca yoğurt torbaya konup süzülür ve süzülen suyu atılırsa, vitamin kaybı olur.”

Bir önceki yazımız olan 10 Dakikalık Pratik Meditasyon başlıklı makalemizde evde spor yapma, kolay meditasyon ve meditasyon hakkında bilgiler verilmektedir.

Share

One thought on “Besinlerde Dikkat Etmemiz Gereken 10 Sağlık Kuralı

  1. Aslında çok küçük detaylar ile sağlıklı yaşamanın ne kadar kolay olduğunu gösteren bir yazı. Uygulamaya çalışıcağım.Sonuçlarını buradan daha sonra paylaşıcam. İyi günler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir