Giresun Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Çebi ve ekibince 0-6 aylık bebeği olan 90 anne üzerinde, 2 yıl boyunca yürütülen çalışmaya göre, günde 40 gram Giresun tombul fındığı tüketen annelerin süt miktarı yaklaşık olarak yüzde 10 oranında artmıştır. Aynı çalışmada bir ay boyunca fındık ve fındık ezmesi ile beslenen annelerin bebeklerin boylarının da anlamlı derecede uzadığı gözlemlenmiştir.
Emziren anneler, kalsiyumu bol miktarda içeren gıdalarla beslenmesi gerekir. Kalsiyum çocuk gelişimi için vazgeçilmez bir mineraldir. Süt , peynir veya yoğurt gibi ürünleri günde beş porsiyon tüketin.
Gün içinde 2 – 3 litre su tüketin. Çok fazla süt üretimi için “yeterli” sıvı almak şarttır.
Kızartılmış ve çok yağlı, sindirimi zor yemeklerden kaçının. Bağırsak florasını korumak ve bebek kolik ve alerjisini önlemek için probiyotik yoğurt veya laktobasil içeren gıdalar tüketin.
Yeşil salata, mısır, pirinç, tahıl, patates, havuç tüketmek önemlidir. Rezene içeren gıdaları sıcak yemeklerle günde en az bir defa tüketmek sütte önemli artışlara neden olur. Rezeneyi çiğ, buharda ya da tereyağı ile soteleyerek tüketilebilirsiniz. Rezene tohumu süt üretimini artıran bir bitkidir.
Süt üretimini direk artıran dereotu, kimyon, fesleğen veya mercanköşk tüketin.
Kırmızımsı sebzeler beta-karoten doludur. Havuç bitkisel östrojen içeren bir süt artırıcı sebzedir. Pancar, mineral ve demir içeren harika bir kaynaktır. Çiğ pancar alarak demir eksikliği hafiflete bilirsiniz.
Karahindiba ve ısırgan otu yaprakları idrar söktürücü ve hamilelik sırasında vedoğum sonrası ödem azaltmaya yardımcı olabilir. Salata içine doğranmış olarak veya çay yapmak için kullanılabilirsiniz. Isırgan otunu ıspanak gibi pişirilebilirsiniz. Ayrıca roka, pancar yaprakları, lahana, pazı, ıspanak, hindiba ve diğerleri de önemli besin takviyeleridir.
Tahıllar ve baklagillerin süt üretimini artırdığı uzun zamandır bilinmektedir. En yaygın olarak kullanılan tahıl yulaf, darı, arpa ve pirinçtir. Yulaf ABD’de en yaygın olarak kullanılan süt artırıcı yiyecektir. Diyete baklagillerden nohut, fasulye ve mercimeği dahil edebilirsiniz. Ama çocuğunuzda kolik çok fazla ise kısa bir zaman bu tür gıdalardan uzak kalmalısınız.
Sarımsak, tıbbi yararlarları ünlü olduğunu kadar süt artırıcı olarak olarak uzun bir geçmişi vardır. Yemeklere katılan günde 2 diş sarımsak yeterlidir. Sebze, pirinç, tahıl, baklagiller, salata sosu, makarna sosu, ya da diğer soslarla birlikte sarımsağı deneye bilirsiniz. Ancak sarımsak kan sulandırıcı bir gıda olduğu için aspirin veya diğer kan sulandırıcı ilaçlarla asla almayın. Bebeklere ve küçük çocuklar, taze, kuru toz veya kapsül olsun, herhangi bir biçimde, sarımsak çiğnetmek yutturmak tehlikeli sonuçlar doğura bilir.
BONUSLAR
*
Mutfağınızda ki baharatları süt üretimini desteklemek için kullanılabilirsiniz. Dereotu, kimyon,anasonu, mercanköşk veya fesleğeni yemeklerinize ekleyerek kullanmalısınız. Aşırıya kaçmadan alınan Karabiber, size yardımcı olabilir.
Zerdeçal güçlü anti-inflamatuar ve antioksidandır. Alzheimer hastalığı, romatizma, astım, ve kanserin önlenmesinde faydaları ispatlanmıştır. Ayrıca Zerdeçal süt üretimini artırıcı özelliklere sahiptir. Zerdeçal günde bir yarım çay kaşığı kullanımı meme iltihabı önlemeye yardımcı olur.
*
Arpa suyu, soğuk algınlığı, bağırsak sorunları (kabızlık ve ishal de) ve karaciğer bozuklukları tedavi etmek için tıbbi olarak kullanılır. Süt üretimini önemli ölçüde artırdığı için iki bin yıl önce Yunan tıbbı tarafından kullanılıyordu. Genellikle sürekli düşük süt problemi olan anneler için ciddi bir süt artırıcıdır.Sabah 300 CC yapılarak gün boyu fincan fincan tüketilebilir.
*
Uykunuzu iyi alın. Bebeğinizle birlikte mutlaka siz de uyuyun. Gün içinde müzik dinleyin. Doğa gezilerine çıkın, sahil yürüyüşleri yapın. Tüm bu önerilere rağmen sütünüz hala azsa, üzülmeyin hiç bir şey dünyanın sonu değil.
*
Dr.Erdal Yanbuloğlu
FINDIKBU.com
Blog Sağlık Editörü
Bir önceki yazımız olan Kadınların Adet Gerginliği Hakkında 10 Bilgi başlıklı makalemizde adet dönemi, adet sıkıntıları ve adet ve kadın hakkında bilgiler verilmektedir.