Breaking News

Atatürk’ün Not Defteri

Emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği’nde Atatürk’ün 8 No’lu not defterinde, Cumhuriyet ilan edilmeden bir yıl önce Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin temelleriyle ilgili el yazısı notlarını paylaşır. Mustafa Kemal ”Binbaşılığından itibaren not defterleri tutar.  8 No’lu not defterini 1922’de, Büyük Taarruz öncesinde yazmış” dedi.

 

8 No’lu not defterin ilk cümlesi 1922’de ’Türkiye devletini’ ibaresini kullanılıyor.

Gerçekten de bu çok ilginç bir şey! Oysa daha Cumhuriyet’e bir yıl var. Ama Türkiye devleti yürekte oturmuş.  Diyor ki“O sarsılmaz temeller binlerce sene evvel kurulmuştur. Temeller çok sağlam , o temeller üstüne yeni bir bina kuracağız ” diyor. Bakın temeller var, yeni bir bina inşa edilecek. Burası çok önemli. Bu binanın tarzı, renkleri çok önemli ” diyor.

Aynen böyle yazmış.

Binayı kuracak, temeller tamam.

Bu“Binada dört ana sütun vardır.

Bu ana sütunlardan birincisi  eğitim. Eğitim ki her şeyin başı.

İkinci sütun, ’iktisat’, yani ekonomi.

Üçüncü sütun ’sanat’.

Dördüncüsü, dördüncü sütun ise ’imar’ yani şehirleşme.

İmar bir milletin kültürel yansıması oluyor.

 

Atatürk’ün ’Eğitimdir ki, bir milleti ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk yapar ya da esaret ve sefalete terk eder. Okul ne öğretir; ders olarak düşünmeyin. Bir okul neleri öğretir?  Bir okul İnsanlığa hürmeti öğretir” diyor.

Daha ortada insan hakları beyannamesi falan yok. Gerçekten de inanmak çok zor, inanamıyorsunuz.

Sonra devam etmiş ’Vatan ve millet sevgisi’.  ’Bağımsızlık’ ve şerefli olmak. Şerefli olmak deyince, Atatürk’e “Cumhuriyet nedir, kısaca tanımlayın”diye soruyorlar. Mustafa Kemal’in yanıtı şu oluyor; “Cumhuriyet, erdemdir!” diyor.  “Cumhuriyet erdemli ve namuslu insanlar yetiştirmektir” diyor.

Ahlak dediğinizde, biz ahlakı daha çok cinsel ahlak olarak değerlendiriyoruz. Cinsel ahlak boyutu da var tamam ama ahlak hayatın her boyutunda var. Ekonomide, siyasette, sporda, bilimde, yani ahlak kavramı yaşamın her boyutunda hakim olması gereken bir noktadır.”

 

 

 

Mehmet ÇINAR/ANTALYA (DHA)

28.02.2018 – 13:11 | Son Güncelleme: 28. 02.2018 – 13:17

                        GENELKURMAY Başkanlığı döneminde Mustafa Kemal Atatürk’ün yüzbaşı ve binbaşı dönemlerinden itibaren yazdığı not defterlerinden bazılarını kitap olarak bastıran emekli Orgeneral İlker Başbuğ, kitapta olmayan ve araştırmaları sonucunda ulaştığı 8 No’lu not defterinde, Ulu Önder’in Türkiye Cumhuriyeti’ni tarif ettiği el yazması notlarını açıkladı.

 

Bir önceki yazımız olan İyi Bir Editörlük İçin 10 Adım başlıklı makalemizde dergi editörü, editör olmak ve editörlük hakkında bilgiler verilmektedir.

Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir