Türkiye’de her yıl en az 300 bin kişinin kalp hastalıkları nedeni ile öldüğünü söyleyen Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nuri Kurtoğlu, uyarılarda bulundu.
Kalp krizi nasıl meydana gelir?
Kolesterol kristallerinin oluşturduğu tıkaçların, kalp kasını besleyen koroner damarların tıkaması kalp krizine neden olur.
Kalp krizini neler çağırır?
Genetik faktörler, yaş, cinsiyet, hipertansiyon, yüksek kolesterol, şeker hastalığı, aşırı kilo, sigara ve hareketsiz yaşam; kalp krizine neden olur. Hareketli bir yaşam ve egzersiz yapmak ise kalp damar hastalığının ortaya çıkmasını engeller.
TANSİYON İÇİN DE EGZERSİZ
Egzersizlerin hafif ya da ağır olduğu nasıl ölçülür?
Bunun için konuşma testi kullanılabilir. Egzersiz yapan kişi o sırada rahat rahat şarkı söyleyebiliyorsa hafif tempoda, sadece birkaç kelime konuşabiliyorsa ağır tempoda çalışıyor demektir. Kişi; yaptığı egzersiz esnasında rahat cümle kurup konuşabiliyorsa, orta seviyede bir egzersiz yapmaktadır.
Kalp sağlığı açısından ne sıklıkla spor yapılmalıdır?
Kalp sağlığı için haftada 150 dakika (2.5 saat) orta tempoda veya 75 dakika ağır tempoda egzersiz yapılması önerilmektedir. Herkesin haftanın en az üç günü yarım saat hızlı tempoda yürüyüş yapması uygundur. Yürüyüş; kalp damar tıkanıklığını engellemenin yanı sıra şişmanlık, hipertansiyon ve yüksek kolesterol gibi risk faktörlerini de azaltır. Böylece koroner kalp hastalığı riski yüzde 50 azalır.
KALP SAĞLIĞI İÇİN YARARLI EGZERSİZLER
Aerobik: Bu grup egzersizlerde, vücuttaki birçok kas grubu ve eklem belli bir amaç ve ritimde hareket halindedir. Bu egzersizler arasında hızlı tempolu yürüyüş, hafif tempolu koşular, dans etmek, bisiklete binmek, yüzmek gibi aktiviteler sayılabilir. Kalp sağlığı açısından en yararlı egzersiz tipidir. Kalp daha güçlü hale gelir ve kişinin dayanıklılığı artar.
Ağırlık kaldırma: Bu tip egzersizlerde kas ve eklemler kendilerine karşı koyan bir güce karşı çalışırlar. Ağırlık kaldırarak veya aletle yapılan çalışmalar bu grupta sayılabilir. Kas gücünü artırmayı amaçlayan bu tip egzersizler aerobik egzersiz ile kombine edilmelidir.
İzometrik egzersiz: Bu egzersizler sırasında ilgili kasta, boyutunda herhangi bir değişiklik olmaksızın kasılma söz konusu olur. Yani herhangi bir hareket olmadan kaslarda kasılma olmaktadır. Bu tip egzersizler, kan basıncında yükselmelere neden olmaları nedeni ile kalp için aşırı bir yük oluşturabilmektedir.
SPOR YAPMANIN FAYDALARI
– Koroner kalp hastalığı için risk faktörlerini azaltır.
– Vücudun dayanıklılığını ve gücünü artırır.
– Vücuttaki dolaşım sisteminin düzelmesine yardımcı olur.
– Kan pıhtısı oluşmasını önler.
VÜCUT ENERJİSİNİ ARTIRIYOR
– Felç riskini azaltır.
– Kan basıncını düşürür.
– Kötü kolesterolü düşürür, iyi kolesterolü yükseltir.
– Kilo sorunu olanların daha kolay kilo vermesine yardımcı olur.
– Tip 2 diyabet gelişim riskini azaltır.
– İleri yaşlarda görülen kemik erimesini azaltır.
– Vücut enerjisini artırır.
– Stresi, depresyonu, anksiyeteyi ve gerilim gibi sorunları azaltıp ruh sağlığını düzeltir.
– Uyku kalitesini artırır ve sağlıklı uyku sağlar.
– Kişinin görünümünü olumlu yönde etkiler ve kendine olan güvenini artırır.
– Kişinin kendine vakit ayırmasını sağlar.
*
Kadın ve Kadın
Bir önceki yazımız olan Migreni Tetikleyen 10 Şey başlıklı makalemizde migren, migren çözümü ve migren nedir hakkında bilgiler verilmektedir.