Breaking News

Ünlü Yazarların 10 Kayıp Kitabı

Bu liste sadece zaman ve dikkatsizlikle kaybolmuş işlevsel olanları içermiyor. Bu listelerde ayrıca yazarlar tarafından nasıl biteceği noktasında okuyucuları düşündürtmek için hikâyeler bitmemiş şekilde bırakılmıştır. Bunlar kronolojik sıralanmıştır.

Aristo’nun Çalışmaları & Aristo

aristo

Batı felsefesinin kurucularının en önemlilerinden biri Aristo’dur. Kuşatıcı ahlak ve estetik, mantık ve bilim, siyaset ve metafizik gibi Batı felsefesinin en kapsamlı sistemini bir sistem oluşturabilen ilk kişi idi.
Aristo’nun Fizik Bilimleri alanındaki görüşleri Ortaçağ irfanını ciddi anlamda şekillendirdi ve Rönesans döneminde Modern Fizik onun görüşlerinin yerine geçse bile etkisini kaybetmemiştir.

Aristoteles’in çalışmalarının sadece üçte sadece biri bugün hayattadır.

Canterbury Hikâyeleri & Geoffrey Chaucer

Geoffrey-Chaucer

Bu kitapta anlatılanların kimi orijinaldir ama kimileri de değildir.  Southwark’tan Canterbury Katedrali’ndeki Aziz Thomas Becket Türbesi’nin hac ziyaretine gelen hacıların temel hikâyesinden ve rivayetlerin toplanmasından oluşmaktadır.  Chaucer  1400 yılında ölümünden önce  planladığı    124 hikayeden sadece 24 bitirmesine rağmen. Canterbury Hikâyeleri, Orta İngiliz Edebiyatı’nın en ünlü eserlerinden biridir.

Love’s Labour’s Won & William Shakespeare

William-Shakespeare

Bu oldukça tartışmalı bir giriştir. Shakespeare kimi oyunlarının gerçek adının “Aşkın gücü kazanır.” olduğuna inanan kimi uzmanlar,  bazı oyunların da kaybolduğu noktasında fikir birliği etmişlerdir.

Uzun yıllar boyunca “Aşkın gücü kazanır.” adlı oyunun   “Cadaloz Kadının Evcilleşmesi”  alternatif ismi olduğu zannedildi. Fakat 1953’te yayınlanmış eserlerin bir parçasının bulunduğu listede her iki isim de “Aşkın gücü kazanır.” ve   “Cadaloz Kadının Evcilleşmesi”  olarak bulunmaktaydı.

Sanditon & Jane Austen

Jane-Austen

Sandition adlı eserde Austen bir toplumun inşasında kendisinin sözel ilgisini çarşı (ve bir grup aile) sayesinde keşfetmişti. Yani henüz oluşma safhasındaki bu hikâyenin kahramanları büyük ihtimalle Parker Kardeşlerden dolayı Kardeşler ismi konmuştu. Yazarın ölümünden sonra ailesi hikâyenin adını “Sandition” olarak değiştirdi.  1817’de Austen eseri henüz bitiremeden vefat etti. Austen’in muhteşem nüktelerinin tamamını gösteren oldukça yaratıcı bir roman olmayı sürdürürken kalan parçanın çok küçük olması bir ayıptır.

Sihirli Flüt & Wolfgang von Goethe

Wolfgang-von-Goethe

Mozart’ın operası “Sihirli Flüt” (Die Zauberflöte) bir devamı olarak yazıldı, 1794 den 1796 ya kadar Goethe bitirme fikrini bırakmadan önce, bu tarz üzerinde çalıştı. Bu eser Faust kadar harika idi. Wikpedia ondan bahsetmez ama Stuart Kellin‘in kitaplarında ondan bahsetmiştir. “Goethe Mozart’ın muhteşem sahne efektleri ni bastırmak istiyor gibiydi. Gece Kraliçesi topu yıldırım ve St Elmo’nun ateşi ve şimşekler eşliğinde girer. ”

Anılar & Lord Byron

Lord-Byron

17 Mayıs 1824 (Byron ölümünden sonra)

Yayıncı John Murray tarafından edebiyat yıllıklarına en ünlü çalışmalardan biri olarak katıldı. Lord Byron kendi kişisel anılarını daha sonra yayınlaması için elyazması nüshalarını ona vermişti.

Lord Byron’un arkadaşları ve vasilerinden beş kişi ile birlikte Byron el yazması nüshalarını yok etmeye karar verdi. Çünkü bazı detayların Byron şöhretini zedeleyebilirdi. Sadece Thomas Moore bu olaya karşı çıkmıştı. Anılarının iki cildi parça parça edilmiş ve Murray’ın ofisinin şöminesinde yakılmıştı. Ne yazık ki biz o anılarda neler yazdığını bilmiyoruz.  Onun yaşantısına dair bilgilere ek olarak şiir anlayışı ve şiir düşünceleri hakkında da güzel bilgiler sağlayabilirdi.

Edwin Drood’un Gizemi & Charles Dickens

Charle- Dickens

Cinayet, gizem ve karanlık karakterler dolu bu çalışma 1870 Dickens‘ın ölümünden sonra yarım kalmıştır. İronik olarak, Dickens, birkaç ay ölümünden önce Kraliçe Victoria eser yayınlanmadan önce gizlice vermişti. Fakat Kraliçe’ye önceden bittiğini bildirmek için sunulan eseri reddetti. Çünkü O şımartılmak istemiyordu.

Gizemli Yabancı & Mark Twain

Mark-Twain

En ünlü Amerikan yazarlarından biri olarak, Mark Twain ” Gizemli Yabancı” adlı birbirinden çok farklı üç müsvedde üzerinde çalıştı ama bunların hiçbirini tamamlayamadı. Her üçünde de “Şeytan” temel şahsiyetti. İlk önemli sürüm yaygın “Genç Şeytan’ın Günlüğü” olarak bilinir ve şeytanın maceralarını anlatır, Büyük şeytanın günahsız yeğeni Ortaçağ’da Avusturya’da bir köydedir. Hikâye, Şeytan Hindistan‘da bir prensi eğlendirirken bir sahnenin ortasında aniden biter. Twain bu oyunu yazmayı bitirmeden düşündürerek bırakmıştır.

 1922 Öncesi Çalışmalar & Ernest Hemingway

Ernest-Hemingway

Hemingway hayatı boyunca hep en büyük yazar olmuştu; fakat 1926 ya kadar fazla bir şey yayınlamadı.  Heminway‘ın eşi Hadley Avrupa’yı boydan boya geziyordu.  Onun bu güne kadar yazmış olduğu her şeyin olduğu vagondan bütün valizleri çalındı Hemingway’ın I. Dünya Savaşı sırasındaki deneyimlerini anlatan el yazması müsveddelerinden oluşan romanı da vardı.

Aldatma İfşası & Sylvia Plath

Sylvia-Plath

1963’te Sylvia Plath’ın intiharından sonra onun dul eşi Ted Hughes, O’nun bıraktığı yayınlanmamış eserlerini ve servetini devraldı. Onun hayatının son aylarında Syliva mektuplarının ve dergilerinin çoğunu Ted Hughes yaktı.  Nerdeyse bitmek üzere olan “İkizleme” romanı ya da geç anlama ikili almak özellikli bir ev hanımı koca ve metresi.

Muhtemelen Hughes ile Plath ilişkisi bir yarı-otobiyografik kitaptı. Hughes göre, elyazması nüsha 1970 ‘den önce “kayboldu”.

*

Kaynak: www.listverse.com

Çeviren:  Mesut Kaymakçı

mesutkaymakci@gmail.com

 www.Hepsi10Numara.com

Bir önceki yazımız olan Sıradışı Türk Yazarlarından 10 Alıntı başlıklı makalemizde güzel alıntılar, iyi yazarlar ve kitap tavsiyesi hakkında bilgiler verilmektedir.

Share

One thought on “Ünlü Yazarların 10 Kayıp Kitabı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir