Alışkanlık zincirleri, önce duyulamayacak kadar hafif, sonra kırılamayacak kadar güçlü olur…
Alışkanlık, ilgi duyulan veya hoşlanılan bir şeyin uzun süre devamı demektir. Aynı zamanda, değişiklik hevesiyle yeni heyecan ve yine farkına varmadan gelecekte beklenmeyen bir psikopatolojik durumların oluşturacağı bir maceradır. Kötü alışkanlıklar, genellikle uygunsuz davranışlarla sonuçlanır. Kişinin psikolojisini bozar, sorunlar artarak anksiyete ve huzursuzluk yaratır ve çoğu zaman depresyona sebep olur.
Madde bağımlılığının temelinin, sigara alışkanlığıyla başladığı bilinen bir gerçektir. Kumar alışkanlığı ve alkol bağımlılığı gibi durumlarda, hem fizyolojik hem de psikolojik sorunların getirdiği artan çatışmalar sonucunda, kişi çıkmaza girer.
Evine her gün aynı yolu kullanarak giden bir kişinin, bu durumdan sıkıldığını fark etmesi ve bu sonuçtan da şikâyetçi olmasıyla ve imkânları dâhilinde farklı bir alternatifi varsa, bu yolu denediğinde çok rahatladığını ve mutlu olduğunu hissetmesi mümkündür. Bu kadar basit bir örnek etkili olduğuna göre, alışkanlıklardan kurtulmanın da pek çok yönü ve metodu vardır. Dolayısıyla, bir alışkanlıktan kurtulma, başka yolları denemekle sağlanabilir. Denenen yolun, kişiye kazandırdığı olumlu ve olumsuz durumların iyi hesaplaması gerekir. Yoksa yağmurdan kurtulayım derken doluya yakalanması olasıdır. Atacağımız her adımı düşünerek gerçekleştirdiğimizde mutluluk da peşimizden gelecektir.
Mutlu insan, davranışlarıyla, düşünceleriyle ve yaptıklarıyla özgüvenini sağlar ve de kendisiyle barışık olur.
Ne şekilde olursa olsun, alışkanlıklardan kurtulmak için önce karar vermek ve iradeyi kullanmak gerekir. Ego fonksiyonlarını ve düşüncede bütünlük sağlanması çok önemlidir.
Tecrübe, “yaşanılan pişmanlıkların bileşkesidir” denilir. Doğruluk payı vardır; ancak erken fark edilmesi, kişiyi daha kötü durumlardan kurtarır. Mutlu insan, davranışları ve düşünceleriyle barışık olur. Dolayısıyla hem kendisini sever, hem de çevresine olan güveni artar. Farkındalık psikolojisi çok önemlidir. Bilinçli olarak uygulanmaya devam edilen bir alışkanlıktan, örneğin sigara kullanımından, bilinçli olarak kurtulmak mümkündür.
Bir insanda, karşılaşacağı problemlerin üstesinden gelmesine yetecek bir içsel güç ve kaynak mutlaka vardır.
Mazeret üretimi ve başkalarını haksız yere suçlama kültürü, insanlık tarihi kadar eskidir. Bir başarısızlık durumunda hatayı başkalarında, kullandığı araçlarda veya ortamda bulan kişi, özgüveninin zedelenmesini önlemek ister. Açıkça ve mertçe “Ben başarısız oldum” diyemeyen kişi, itibarını korumak için bulabildiği mazeretleri arka arkaya sıralar. Bir kez mazeret üretmeye başlayan kişi, bu huyunu kolay kolay bırakamaz. Çünkü mazeretçilik, bir uyuşturucu madde gibi önce insanı rahatlatır ama sonraları şiddetli bir bağımlılığa yol açar.
Şimdi harekete geçeceğim
Düşlerim değersiz, planlarım yanıltıcı, hedeflerim imkânsızdır. Eylem ile tamamlanmadıkça, tümünün hiçbir değeri yoktur. Şimdi harekete geçeceğim. Şimdi harekete geçeceğim. Beni geride tutan, ağırdan almanın kaynağı korkudur ve artık ben, bütün cesur yüreklerin derinliklerinde kazılı olan bu sırrı keşfettim. Artık biliyorum ki, korkuyu yenmek için duraksamadan davranmalıyım, o zaman kalp çarpıntılarım geçecektir.
Artık biliyorum ki, terör aslanını sakin bir karıncaya dönüştüren şey, eylemdir.
*
Fatoş Baran Solmaz
drfatosbaran@gmail.com
Bir önceki yazımız olan Baharda Işıldayan Bir Cilt İçin 10 Altın Kural başlıklı makalemizde argan cilt bakım, cilt bakımı ve cilt bakımı bitkisel hakkında bilgiler verilmektedir.